'KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ' KONULU SEMPEZYUMA BÜYÜK İLGİ
.jpg)
Fatsa Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Aile Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilen 'Karbon monoksit Zehirlenmeleri' temalı etkinliğe çok sayıda ev hanımı yoğun ilgi gösterdi.
"112 Acil' Servisini Arayın"
Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken uyunmaması gerektiğinin uyarısını yapan Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Hemşiresi Müzeyyen Dutkan, "Yatmadan önce soba söndürülmelidir. Karbon monoksit zehirlenmelerinin belirtileri, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, görme bulanıklığı, huzursuzluk gibi belirtilerdir. Bu belirtileri hissettiğinizde pencere ve kapıyı açın, odaya temiz hava girmesini sağlayın ve '112 Acil' servisini arayın" uyarısında bulundu.
" Zehirlenmeler Olabilir"
Lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakılmaması gerektiğine dikkat çeken Müzeyyen Dutkan, "Bacalara, rüzgâr yönüne göre yön değiştiren baca kapakları takılmalı. Soba yanarken uyumamalı. Eğer bu uyarılara dikkat edilmez ise Karbon monoksit zehirlenmeleri meydana gelebilir. Karbon monoksit kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında "karbon" bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gazdır. Belirtilen yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbon monoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmektedir" dedi.
"Otomobil Tamircileri Risk Altında"
Karbon monoksit zehirlenmelerinde kimlerin risk altında olduğuna da değinen Hemşire Müzeyyen Dutkan, "Trafik polisleri, itfaiye çalışanları, kapalı garajlarda çalışanlar, Çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, kalorifer kazan dairesinde çalışanlar ile otomobil tamircileri mesleki olarak risk altında olan kişilerdir. Ayrıca, Karbon monoksit zehirlenmeleri çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlarda daha çok risk teşkil etmektedir. Karbon monoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan "hemoglobin" isimli molekülü ile birleşerek "karboksil hemoglobin" olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır. Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Akut zehirlenmelerde; şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar olmaktadır. Kronik Zehirlenmelerde ise, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissi, uyuşmalar, göz kararması, unutkanlık, huzursuzluk, denge bozukluğu meydana gelmektedir” dedi.