Prof.Dr. Karadeniz: Arılar erozyona karşı faydalı
.jpg)
Ordu Üniversitesİ (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bal arılarının doğada tozlanan ve döllenen bitkilerin tohum vermesinde büyük rol oynadığını, erozyona karşı toprakların yerinde tutulmasına da katkı sağladığını söyledi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, doğadaki bal arılarının böcekler gibi tozlanma ve döllenme görevleri olduğuna dikkat çekti. Arıların kendi gıdalarını temin etmek için nektar ve polen topladıklarını belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Arılar erkek organlar üzerindeki çiçeklerdeki polenleri dişi çiçek üzerine taşımaktadırlar. Böylece polinasyonu gerçekleştirmektedirler. Bal arıları başta olmak üzere yaban arıları, böcekler tozlanma işini gerçekleştirmekteler. Bazı bitkilerde rüzgarla tozlanmaktadır. Doğada tozlanan ve döllenen bitkiler tohum vermek suretiyle hem nesillerinin devamını sağlıyor hem de o alanlar yeşil kalıyor, erozyona karşı topraklar yerinde tutuluyor. Ayrıca yaban hayvanları da bu meyvelerden yaz kış faydalanıyor" dedi.
Ordu yöresinde 'eşek arısı' olarak da adlandırılan yaban arılarının varlığına da değinen Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu arıların da tehlikeli olmasına rağmen doğa açısından son derece faydalı olduğuna dikkat çekti