FATBO ve KİVİ ÜRETİCİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Fatsa Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi ve üyelerinin yanı sıra çok sayıda kivi üreticisi katıldı.
Fatsa Ticaret Borsası toplantı salonunda sorunlarını dile getiren kivi üreticisi İlker Tandoğan, "Kiviyi yeterince tanıtamadık, dışarıya doğru dürüst pazarlayamıyoruz. Dışarı dan gelen 2 – 3 tane firmanın dediği oluyor. Bunlar Ordu'da kabul görüyor. Fatsa ilçe olduğu için ilk olarak Ordu'daki kiviler satın alınıyor ve sonra ilçemizden alım oluyor. Kivi çok güzel bir meyvedir. İnsanın sağlığı, sıhhati için önemlidir. İstiyorum ki, büyüklerimiz kiviye sahip çıksınlar. Bizler kiviyi 11 ay satalım, bekletelim, paketleyelim.
Daha sonra küçük birimlerde reçel, marmelat gibi gıdasal ürünler olarak değerlendirelim. Kivinin sahibi yok. Adanalı, Niğdeli, Nevşehirlinin depoları olduğu için onlar bu ürünün değerini daha iyi biliyorlar. Karedeniz bölgesinde kivi üretiminin 10 yıllık bir geçmişi var. Kivi alanında Ordu bir marka oldu. Bu sene dünyada isim yaptık. Sizlerden ricam bir kooperatif kuralım. Bu konuda sizlerden yardım bekliyorum" dedi.
"Üretim arttıkça sorunlar yükselmeye başlamış, fiyatta dalgalanmalar meydana gelmiş ve kivinin sorunları ve çözüm önerileri tartışılmaya başlanmıştır" diyen Fatsa Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, "Dünyanın ilk yeşil meyvesi kivinin sorunlarını, çözüm önerileriyle beraber konuşmak üzere, hepimiz toplanmış bulunmaktayız. Hepinize hoş geldiniz diyor ve saygılarımı sunuyorum. Herkes kendi ürettiği meyvenin sorununu, buradan açıklayacak. Kivi ürünü, bölgemizde fındığa alternatif ürün yetiştirme çalışması sonucunda denenen ve olumlu çalışmalar sonrasında ortaya çıkan bir üründür. Üretim arttıkça sorunlar yükselmeye başlamış, fiyatta dalgalanmalar meydana gelmiş ve kivinin sorunları ve çözüm önerileri tartışılmaya başlanmıştır. Bizler de, Fatsa Ticaret Borsası olarak, kivi ile ilgili bir çalışma yaparak, sonuçlarını kamuoyunda paylaşmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Her üründe olduğu gibi kivi de, meşakkatli ve emek isteyen bir üründür. Kivi üreticilerimiz, kendi imkânları ile bu meşakkatli süreçte, büyük bir özveri gösterip, ülke ekonomisine ve ülkemize kiviyi kazandırmıştır" dedi.
Kivi üreticisinin bu olumlu sonuçları maddî ve manevî olaraktan göremediğini söyleyen Borsa Başkanı Ali Feyzi, "Üretici, ürününü satma konusunda tatmin olamamaktadır. Bunun en önemli nedeni kivinin hasat edilmesinden sonra, kısa zamanda tüketime sunulması zorunluluğudur. Bunun önüne geçilebilmesi için, kivilerin ambalajlanmasını sağlayacak, entegre tesisi kurulmalıdır. Bizler kivinin sorunlarını sekiz tane ana başlık altında topladık: 1-Tarım politikasında kivi üretiminin yer almaması, 2-Kivinin tüketici bazında yeterince tanınmaması, 3-Kiviyi tanıyan teknik personel ihtiyacının az olması, 4-Soğuk hava depolarının yetersizliği. 5-Kivinin sınıflandırma, paketleme yapabilen bütünleşmiş tesislerinin olmayışı, 6-Kivi üreticisinin teknik bilgi eksikliği, 7-Devletten yeterli desteğin verilmemesi, 8-Fiyat istikrarının ve fiyat politikasının olmayışı. Bunlar bizim teşhis ettiğimiz sorunlardır" diye konuştu.
Kivinin sorunlarına çözümün de üretilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Ticaret Borsa Başkanı Ali Feyzi, "Kivi üreticisinin sorunlarına çözüm önerileri açısından 7 maddelik çözüm yolu oluşturduk. Bunları sizlerle paylaşıyorum, Allah nasip ederse, bu sorunları çözüm önerileri ile beraber bölge milletvekillerimize bir dosya yapıp elden vereceğiz. Bu dosyayı İl Tarım Müdürlüklerine ve ziraat odalarına da vereceğiz. Bu kurumların da kivi ile ilgilenmesini talep edeceğiz. Biz kivi ile ilgili sorunları yüksek sesle konuşursak, siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın aracılığıyla bu sorunların bu yıl olmasa da önümüzdeki yıllarda da çözüm noktasına ulaşmasını sağlayabiliriz. Kivi'nin sorunlarına karşılık çözüm önerilerimiz ise, 1. Tarım politikalarında kivi üretiminin yer almasıyla ilgili bakanlık düzeyinde çalışmalar yapılmalı ve kivi hükümet tarafından desteklemeli, 2. Tüketici bazında tanıtmak için tanıtım reklâm filmleri hazırlanmalı, fındık tanıtım grubu gibi kivi tanıtım grubu olmalı, 3. Kivi konusunda uzman personel yetişmesi için, üniversitelerin ziraat fakülteleriyle iş birliği yapılmalı. Bizler, ziraat odalarının bu konuya dikkatini çekebilirsek, ziraat odalarında çalışan mühendislerimizin kivi ile ilgili bilgi birikimi olacak ve mutlaka üreticimize yansıyacaktır. 4. Soğuk hava depolarının kurulması. Bölgemizde mevcut soğuk hava depolarının yanında her bölgede Fatsa'da, Ordu'da, Giresun'da, Rize'de ve her bölgede 1 ton ile 3 bin tonluk soğuk depolarının kurulması lâzım. Bu sayede üreticimizin hasat ettiği ürünü 1 hafta içerisinde pazara indirmesi yerine 6 ay gibi uzun bir süre sonra pazara indirme imkânı olacaktır. Bu nedenle ürün 1 ay içerisinde pazara girme ihtiyacı zorunluluğunda kalmayacaktır. Ayrıca alıcı fırsatçılığına da engel olunmuş olunacak) 5. Bölgemizde kivi paketleme tesisi kurulması gerekiyor. 6. Kurulan birliklerde pazarlama sorununu ortadan kaldırmak için pazarlama uzmanının çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Bir Birlik kurulacaksa bu birliklerde mutlaka kivi pazarlama elemanı çalıştırılması zorunlu olmalı. Çünkü üretici ürününü hakkı olan fiyattan satmalı ve parasını alabilmeli. 7. 15 Eylül ile 15 Mart arası, yani 6 aylık dönemde kivi ithalâtının durdurulması ya da gümrük vergilerinin arttırılıp, yerli üretime mutlak suretle destek sağlanmalıdır. Burada siyasî desteğe ihtiyaç var, hükümete ihtiyaç var, bölge milletvekillerimizin desteğine ihtiyaç var" şeklinde konuştu.