Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi" tanıtım toplantısı yapıldı
(1).jpg)
Türkiye Ekonomi Bakanlığı Karadeniz Fındık İhracatçılar Birliği Fındık Tanıtım Grubu ile Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün birlikteliğiyle düzenlenen “Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Eğitim Projesi” tanıtım toplantısı ilçemizde yapıldı.
"Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Eğitim Projesi" tanıtım toplantısı Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binasında düzenlenirken, toplantıya Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Kemal Yılmaz, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ekrem Uğurlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Şenel Öztürk, Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Ordu ve Ordu İl Müdürlüklerince koordine edilen ve Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği ve Fındık Tanıtım Grubunca hazırlanan ‘Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Eğitim Projesi’ kapsamında düzenlenen eğitimlerin Fatsa ayağı tamamlandı.
Türkiye’de bir ilk olan bu projenin pilot illeri ise, Ordu ve Düzce olurken, bugüne kadar 35 merkezde2 bin 115 üreticiye yönelik "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Projesi" tanıtım toplantısı icra edildi. Eğitim kapsamında üreticilere fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılar, hasat ve harman, afla toksin, çocuk işçiliği, iyi tarım uygulamaları konusunda bilgiler verildi.
Projenin amacı, birim alandan elde edilen ürün miktarını ve kaliteyi arttırarak, fındık ihracatında 2023 hedefine ulaşmak ve dünya pazarındaki liderliğin devamını sağlamak. Proje kapsamında, 2 ilde, 35 merkezde 3500 çiftçinin eğitilmesi hedefleniyor. Her bir merkezde eğitim verilen 50 üreticinin her birine, budama makası, budama testeresi, 10'ar adet çuval, Fındık filiz güvesi ve Fındık yeşil kokarcası için birer kutu ilaç, fındık yetiştiriciliği konusunda birer kitap ve 16 değişik konuda liflet dağıtımı yapıldı.
Programda üreticilere, Projenin gerekçeleri hakkında şu bilgiler verildi: “Fındık Bahçelerindeki Genel Durum: Bahçelerin pek çoğunun yaşlı olması ve verimden düşmesi, yaşlı bahçelerde gençleştirme ve yenileme çalışmalarının yapılamaması, fındık ocaklarında ki dal sayısının olması gerekenin çok üzerinde olması, ocaklardaki dalların, sıklık nedeniyle ışıklanmadan ve besin maddelerinden yeteri derecede faydalanamaması, aşırı sıklık ve gölgeleme nedeniyle ana dallar üzerinde meyve dalı oluşumunun yetersizliği, bakım ve gübreleme işlemlerinin tekniğine uygun yapılamadığından yaşlanmanın hızlanmış olması, fındık bahçelerinde taban suyunu uzaklaştırıcı tedbirlerin alınmaması, zaman içerisinde yanlış budama uygulamaları nedeniyle bahçelerde tozlaşıcı çeşitlerin kalmaması.”
Ziraat Mühendisi Ali Kemal Gür, “Nasıl olsa bu sene fındık toplandı. Fındığı kendi haline bırakalım, gübresini atmayalım, ilaçlamasını yapmayalım” gibi bir düşünceniz olmasın. Çünkü bu düşüncenin tam tersi olarak bağ ve bahçeleriniz ağır ameliyat geçiren bir hasta gibidir. Nasıl bir insan ameliyat geçirdiğinde veya hasta olduğunda daha iyi bakım yapıyorsanız, fındığınıza da aynı şekilde iyi bir bakım yapmalısınız. Budamanızı ve gübrelemenizi çok iyi yapmalısınız. Özellikle gübrelemenizi eksik etmeyin. Çünkü yeni yeni gözler patlayacak, bu gözlerin büyümesi için, sayısının artması için gübreleme ihtiyacınız var. İki defa gübreleme yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla ilk gübreyi bu günlerde yapmanız gerekiyor. İkinci gübrelemenin ise mayıs ayı sonu veya haziran ayı başında yapılması gerekiyor. Budama fındık için yapmamız gereken işlerin başında geliyor. Çünkü bahçenizdeki fazlalıkları atmanız gerekiyor” dedi.