İzciler "Dedeciğim ben geldim" sloganıyla geçti
Fatsa Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü Derneği (FATSA ÇEVİKDER) izcileri, Çanakkale savaşlarında 57. Piyade Alayının 99 yıl önce kullandığı yoldan "Dedeciğim ben geldim" sloganıyla geçti. Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) tarafından, 57. Alayın taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Kocadere köyü yakınlarındaki yerde düzenlenen uluslararası "Çanakkale Milli Bilinç Kampı'nda" bulunan Fatsa Çevikder İzcileri, 25 Nisan'da yürüyüş hazırlıklarını tamamladı.
İzciler, kamp alanından o zamanki askerler gibi "hamur kızartması ile kırık buğday çorbası" içerek başlarında "enveriye kabalağı", sırtlarında "dedeciğim ben geldim" yazan cepkenleriyle yürüyüşe başladı. Kamp alanındaki, uğurlama töreninde izciler, mehter marşı eşliğinde "Kınalı Hasan" gibi saçlarına kınalar yakılarak uğurlandı.
Her ilden bir izci o gece, Bigalı Köyü’ndeki esas karargâha, yine her ilden birer izci ilk kurşunu sıkan 27. Alaydaki şehitlerin bulunduğu Balıkçı damları diye adlandırılan tepeye gitmişti. Her ilden bir izci ise 57. ve 27. Alayın beraber yattıkları şehitliğe, 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in mezarı yanına giderek orada gecelemişti.
Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye İzcilik Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından düzenlenen organizasyonda, 57. Alay yolu boyunca Çanakkale Savaşı'na katılanların kıyafetlerini giymiş askerlerin mizansenleri canlandırıldı.
Bakan Kılıç, "Çanakkale'de toplanmamızın sebebi kahraman 57. Alayımızın anısına yapılan yürüyüştür. Daha önce burada yaşanmış olan o birlikteliği, beraberliği tekrar bir arada hissedebilmek için bu yürüyüşü yapıyoruz" dedi.
17 kilometrelik patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık 8 saatte başarıyla tamamlayan Fatsa Çevikder izcileri tekrar kamp alanına döndü.
Fatsa Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü Derneği Lideri Sezai Batı yaptığı açıklamada; "Fatsa Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü olarak toplam 11 izci ve liderimizle burada bulunduk; uzun bir yolculuk sonucu buraya geldik. Burada bu topraklarda atalarımızın yaşadıklarını ve o savaş günlerini tefekkür edince izcilerimizin hayata bakışında, düşüncelerinde, yaşayışlarında olumlu bir değişim olacaktır. Her biri, asil, erdemli, öncü, ideal ve zinde olan binlerce izci ve liderimizin burada ki; coşkusu, heyecanı görülmeye değerdi. Japonlar her yıl çocuklarını Hiroşima ve Nagazaki'ye götürürlermiş. Sebebine gelince II.Dünya Savaşı'nda 1945'te bu kentlere atılan atom bombalarının izlerini göstermek ve bu durumu zihinlerde canlı tutmak için.''Çalışmazsanız böyle olursunuz'' anlayışını zihinlere kazıyarak Japon çocuklarını motive ederlermiş. Uzağa gitmeye gerek yok biz de çok daha etkili ve canlı bir örnek Çanakkale var.İnanıyorum ki, bizler atalarımızın bu anılarını canlı ve diri tutabilirsek geleceğe daha emin adımlarla ilerler, daha çok çalışarak dünyadaki saygın yerimizi koruruz. Tüm katılım sağlayan kulüplerimiz, liderlerimiz ve izcilerimizi yürekten kutluyorum" dedi ve ardından 57. Alayın tanıtımını yaptı.