Fındık dalları kesilerek teraslama yapıldı
(1).jpg)
Teraslama yapılan alanlara bölgedeki iklim koşullarına uygun olarak yetişebilecek olan ceviz, elma, kivi, soya, salatalık, domates ve çilek dikildi.
İlçeye bağlı Mehmet Akif Mahallesindeki 16 dönümlük alanın 12 dönümüne 300 kök ceviz ağacı dikildi.
Fatsa Elma, Ceviz ve Kivi Üreticileri Derneği (FECKÜD) Başkanı Süleyman Pekbüyük, bahçenin yapılan analizler neticesinde fındık üretimine uygun olmadığı için alternatif ürüne yöneldiklerini söyleyerek şunları ifade etti: “Neden fındık bahçesini kestik diye soracak olursanız, bu bahçenin yapılan analiz ve çalışmalar neticesinde fındık üretimine uygun olmadığı tespit edildi. Bizde bu bahçeyi değerlendirmek için fındık ocakları sökülerek yerine ceviz, elma ve kivi diktik. Bu bahçenin yapılan analizler sonucunda ceviz üretimine daha uygun olduğu belirlendiği için 12 dönümlük bir kısma ceviz ağacı diktik. Toplamda dikilen ceviz ağacı 300 kök. 100 kök bodur elma da diktik. Elma çeşitlerimiz golden ve fuji olarak iki çeşit. 100 adet de İtalyan model kivi diktik” dedi.
Bahçedeki 9 dönümlük alana soya ürünü diktiklerini söyleyen Pekbüyük, “Dikilen ceviz, kivi ve elma önümüzdeki ilk 3 yıl içerisinde meyve vereceği için arazide müsait olan yerlere bölgemizdeki iklim şartlarında yetişebilen soya ürününü diktik. Bir hafta içerisinde bahçe içerindeki 9 dönümlük alana bu ürünü dikmeyi düşünüyoruz. Bu ürün Samsun ve çevresinde yetiştirilebilen bir ürün. Kilo fiyatı 1 lira 25 kuruş devlet desteğiyle birlikte bu ürünün kilo fiyatı 1 lira 75 kuruşa kadar çıkabiliyor. Bu ürün 1’e 150 ürün veriyor. Bugün burada bir ilke imza atıyoruz. Elma, bölgemizdeki iklim koşullarında yetişebildiği için çok iyi verim alacağımızı düşünüyoruz. Sadece fındık üretmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü fındığı sezondan sezona bekliyoruz.” dedi
Bahçeyi turistik amaçlı olarak da kullanacaklarını söyleyen Pekbüyük şunları ekledi:
“Biz bahçemize 1500 kök karpuz da dikeceğiz. Antalya’dan karpuz fidelerinin siparişleri verildi. Gelir gelmez bu ürünlerimizi dikeceğiz. Bugün buraya 300 kök aşılı salatalık ve domates diktik. Bunu dışında çilek de diktik. Önümüzdeki sene buraya sera kuracağız ve bu seralarda çilek ve gül üretimini daha yaygın bir şekilde yapacağız. Bahçenin en dibine soğuk hava deposu yapacağız. Bungalov evlerimiz ve havuzumuz olacak. Turistik amaçlı olarak da burada üretim yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Fatsa İlçe Müdürü Süleyman Durdun ise fındığa alternatif ürünler yetiştirmeleri gerektiğini söyleyerek şunları ekledi:
“Fındık bölgedeki ekonomin can damarı bunu kesinlikle ret etmiyoruz; ama fındığın yanında alternatif ürünler de yetiştirmemiz gerekiyor. 29-30 Mart tarihlerinde yaşan don olayı yukarı kesimlerde fındığın tamamen yanmasına sebep oldu. Tek geçim kaynağımızı fındığa dayamayız. Fındığın yanında farklı etkinliklerde de bulunabilirsek Karadeniz halkına yararlı olur diye düşünmekteyiz. Üreticilerimiz sadece fındığa bağımlı kalmasınlar. Üreticilerimiz fındığın yanında alternatif ürünler de diksinler istiyoruz. Biz bölgede 3 yıldan beri ceviz ağacı dikimini destekliyoruz. Kivide ve cevizde ithalat yapıyoruz. Bizim bu ürünleri daha çok üretmemiz lazım ki, bu ürünleri ithal değil de ihraç edelim” dedi.
Haber: Ahmet ALTAY