FATBO Başkanı Ali Feyzi: “Rekolteyi Mayıs Ayı Sonu Açıklayacağız”
.jpg)
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, kendilerinin kurum olarak 50 randıman üzerinden fiyatlarını 9 lira 50 kuruş olarak belirlediklerini söyledi.
Fındıkta rekoltelerin tam olarak mayıs ayının sonunda açıklanacağını söyleyen Feyzi, fiyatların tam rekolte açıklandıktan sonra netlik kazanacağının altını çizerek şunları ifade etti: “Mayıs ayının sonunda tahmini rekolteler yerini gerçekçi rekoltelere bırakacak. Şu anda konuşulan fiyatlar kesin değildir. Bir kesim, “400 bin ton, diğer kesimse 500 bin ton fındık olur” diyor. Bizler de bu ülkede 400 ile 500 bin ton arasında bir fındık olacağı kanaatindeyiz. Şu anda ihracatçının da afet nedeniyle fındığın yanmasına bağlı olarak az da olsa ithal fındıkla ilgili bir talebi var. İhracatçılar haklı olarak Azerbaycan ve Gürcistan’dan fındık almak istiyor. (Devamı Sayfa 4’de)
(Sayfa 1’den devam)
Fındıkta 3 tane çark var, üretici, manav ve ihracatçı. Bu üçü aslında bir bütündür. Bu üçünü birbirinden ayrı görmemek lazım. Bu üçü bir çarkın dişlisidir ve birbirinden asla ayrılamaz. Köylü olmazsa esnaf olmaz, esnaf olmazsa ihracatçı olmaz. Burada köylü kazansın ihracatçı kaybetsin ya da ihracatçı kazansın köylü zarar etsin diye bir mantık yok, hepsi kazansın. Bu üçünden birisi ciddi zarar gördüğü zaman sistem zarar görür.” dedi.
400 Bin tonun altında tam rekolte açıklanması durumunda fındığın ithal edilmesi gerektiğini ve buna bağlı olarak da fındık fiyatlarında bir düşüş olabileceğini söyleyen Feyzi,
“İnşallah bu ülkede 400 bin ton aşağıda fındık olmaz. Bu afetin daha büyük bir boyutudur. Eğer 400 bin tonun altında Cenabı Allah fındık verecekse biz fındık ithalatından yana oluruz. Dün piyasayı boğmaya çalışan ihracatçının nasıl karşısında olduysak bu sefer de geçici süre fındık ithalatının açılmasından yana oluruz. 400 bin tonun altında fındık olursa ülkedeki fındık fabrikalarının değirmeninin dönmesi ham maddeye ihtiyaç var. Elinde fındığı olan insanlar da bunu dikkate alsınlar. Geçici bir süre fındık ithalatı serbest bırakılırsa fiyatlar da terse doğru bir durum söz konusu olabilir. O yüzden elinde fındığı olan kesimler bu hesabı yapsınlar. Benim şahsi görüşüm 400 ile 500 bin ton arasında bir fındık olacağı yönünde. Bizler fındığın başına bir afetin geldiği dönemde fiyat tartışmasına girmeyeceğiz. Çünkü yüksek kesimlerdeki fındık tamamen yanmış. Dal kurumuş. Dalı kuruyan üreticiyle fiyat konusunda tartışmak bence hakarettir.” dedi.
Şahısların vermiş olduğu fiyatların değişkenlik gösterebileceğini söyleyen Feyzi, manavların kendi fiyatlarına itibar göstermesini beklediğini söyleyerek,
“Bizler kurumların fiyatını baz alırız. Bizler için kurumların vermiş olduğu fiyatlar önemlidir. Bizler için şahısların fiyatları önemli değildir. Şahıslar bizim fiyatımıza itibar etmelidir. Biri çıkar parası varsa fındığı, “50 liradan alıyorum” diyebilir. Bizlerin de bu fiyata uymamız beklenemez. Kurumumuzun vermiş olduğu fiyat piyasada baz alınır. Artı olarak orada yazan fiyatlar 50 randıman fiyatlarıdır. İnternet kullanmasını bilen herkes bölge borsalarının fiyatlarına bakarsa 3 aşağı 5 yukarı hepsinin aynı olduğunu görür. Asıl olan kurumların fiyatlarıdır,şahısların fiyatları şahısları bağlar. Kurumların fiyatlarıysa geneli bağlar. Her zaman borsamızın fiyatının baz alınmasını istiyoruz. Şahısların fiyat uygulamasına rağbet gösterilmemesi lazım.”dedi.
Kamuoyunda manavlarla ilgili olarak bir bilgi kirliliğinin dolaştığını söyleyen Feyzi,
“Fındıkta bir afet yaşanmıştır. Bu olay gerçekleşmeden önce bizim açıklamalarımız her zaman aynı olmuştur. Bizler, fındık olsun ve fiyatı da 10 lira olsun isteriz. Olmayan ürünün de fiyat polemiğine girmesine üzülürüz. Çünkü bulanık suda balık avlamaya kalkanlar esnaf arkadaşını müşterisiyle karşı karşıya getirmek isteyenler, o tüccar sıkıntılı gibi haber kirliliği yapabilirler. Dedikodu kirliliği ve fındık esnafının üzerinde çok kirli bir haber kirliliği vardır. Fatsa’daki fındıkçı esnafımızın durumu iyidir, ekonomisi düzgündür. Bir iki tanesinin sıkıntılı olması da geneli bağlamaz. Biz o yüzden üreticimizin, fındık tüccarlarının genelinin vermiş olduğu fiyatlara rağbet göstermesini isteriz.” dedi.
Feyzi ayrıca, “Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt Bey ihracatçının zarar görmemesi için fındık ithalatına destek verdi. Ben kendisini bu açık yürekliliğinden dolayı kutluyorum. İnsanlar takım tutar gibi politikalarını devam ettirmemeli. Doğrunun yanında olmalı, güçlünün yanında olmamalı” dedi.