Kan Vermek Hayat Kurtarır
.jpg)
Ordu Kızılay Meslek Yetkilisi Dr. Özgür Bakan Fatsa’da yaptıkları kan bağışı kampanyalarına ilginin az olmasını vatandaşların bilinçli olmamasından değil, “Daha sonra veririm” düşüncesinden kaynaklandığını söyledi.
Fatsa’ya genel olarak haftada 1 veya 2 gün kan bağışı kampanyası için geldiklerini belirten Dr.Özgür Bakan, “Uzak programlarımız olmadığı sürece üniversitelerde bulunmamız gibi kan bağışı için geliyoruz. Fatsa’da aldığımız kan yeterli değil. Yüzde 1,5 seviyelerinde ama olması gereken miktar yüzde 5 seviyeleri. Şu an ne yazık ki o seviyelerde değiliz. Ordu’nun tüm ilçelerine biz gidiyoruz. Ordu kan bağış merkezi olarak. En çok ilgiyi Kumru ilçesinden görüyoruz. Nüfusa oranlı olarak en yüksek Kumru’da kan bağışını alıyoruz. Diğer ilçeler arasında da Ünye, Fatsa olarak sırayla gidiliyor. Fatsa’nın nüfusuna göre talebin az olmasının nedeni olarak halk bilincinde değil diyemeyiz ancak bu biraz kişisel duyarlılık meselesi. Çünkü bu sürekli bir ihtiyaç, hastanelerde kendi hastalarına kan gerektiğinde bu kan Kızılay’da yoksa kişiler bu kanı aramak zorunda kalıyor. İlla ki bu sıkıntıyı kendileri de yaşıyorlar. Farkındalık var ama kan bağışı yapıldığını gördükleri zaman daha sonra veririm şeklinde bir geri dönüş oluyor ama gördükleri zaman vermeleri daha iyi sağlıklı.” dedi.
Bir insanın yılda 4 kez kan verebildiğini ifade eden Kızılay Meslek Yetkilisi Dr. Özgür Bakan, “Fatsa’nın nüfusuna göre yılda 5 bin kan bağışı almamız gerekiyor ama tüm Ordu’da toplamayı hedef koyduğumuz kan miktarı 9 bin. Sadece Fatsa’dan belki de bu kadar kan alınabilir. Ancak bu durumda zor çünkü bugün 20 kişiden kan alındı. Fatsa gibi bir yerden günde en az 50 kişiden kan almamız gerekiyor. Haftada 10 ekibimiz oluyor ama yeterli miktarlara dönüşümümüz olmuyor. Ekip ortalamasına genel olarak baktığımız zaman 15 ile 20 arası haftada 150–200 ünite arası kan eder. Bu hastanemizin kan ihtiyacını karşılamıyor kış ayında, ramazan ayında, fındık ayında bağış oranlarımız düşüyor” diye konuştu.