Mali Müşavir Mustafa Çörtük “HATİPLİ’NİN ÇÖP MESELESİNDEN SİYASİ MALZEME OLMAZ
Hatipli beldesindeki devlete ait ormanın çevre il çe ve beldelere çöp alanı olarak tahsis edilmesine tepki gösteren bir gurup Hatipli’li , “Mücadelimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hatipli beldesi çöp alanı olamaz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.Hatipli beldesindeki devlete ait ormanın çevre il çe ve beldelere çöp alanı olarak tahsis edilmesine tepki gösteren bir gurup Hatipli’li , “Mücadelimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hatipli beldesi çöp alanı olamaz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Gazetemizide ziyaret eden grup adına açıklama yapan Mali Müşavir Mustafa Çörtük “Çöp soruhu sadece ilçenin değil tüm yurdun sorunu ama çözüm Hatipli değil” dedi.
Çöp alanı olarak tahsis edilen ormanlık alanın kısa bir dönemde sorun olmayacağını ama zun vadede hem Hatipli’ye hem de civardaki beldelere, köylere zarar vereceğini söyleyen Çörtük, “Bizim amacımız siyayet yapmak değil, Hatipli beldemizi çöplükten kurtarmaktır” dedi.
HATİPLİ’NİN ÇÖP MESELESİNDEN SİYASİ MALZEME OLMAZ
Hatipli beldesi adına açıklama yapan Mustafa Çörtük şu görüşylere yer verdi.
Sağlıklı yaşam temiz çevre ile başlar. İnsanların, bitkilerin ve hayvanların içinde yaşadığı ortama çevre diyoruz. Ana gibi yar, vatan gibi diyar olmaz diyoruz. Çiçekleri, ağaçları ve hayvanları seviyoruz onları koruyalım diyoruz.
Ne zamandan beri Belde ve köyüne sahip çıkmak, çöpe karşı çıkmak siyasi bir malzeme oldu. Siyasi bir malzeme aranıyor ise; İster Hatipli’de, ister Fatsa’da yeterince materyaller mevcut. Neden bunun en zor olanı ve pis olanını seçeyim. Hiç de siyasi bir malzeme aramıyorum. Sadece beldemiz çöp depolama alanı olmasın diyorum. Her ne kadar seçilen alan Orman Bakanlığına ait olsa da burası yıllardan beri Hatipli’lilerin yaban çileği, kirmitini, töngelini topladığı, çoğu kişinin çocukluğunun geçtiği ender bakir alanlarımızdan biri. Hatipli ve civar belde ve köylerin oksijen deposu. Bahsi geçen ormanlık alan nüfusumuzun bu gün ve yarınına göre küçük bir alandır. Eğer m2 olarak önemseniyor ise başka yörelerde daha büyük alanlar mevcut.
En önemli olanı da çöp depolama alanı içersinde Hatipli ve civarına yetecek, Hatipli’nin en az 50 yıllık su problemini çözecek kaynak suyu mevcut. Ünye-Ağudere Köyünün ırmağını bu su oluşturmaktadır. Ama bundan ne Hatipli Belediye Başkanının, ne de Birlik Başkanı Hüseyin Anlayan’nın bilgisi var.
Ben Hatipli de doğup büyüyen, Hatipli ve Fatsa’da ikamet eden, duyarlı bir vatandaşım. Fatsa İlçemizde Serbest Meslek faaliyeti icra ediyorum. Siyasetle ilgileniyorum. Ülkemin, İlçemin ve Beldemin sorunlarından haberdarım. Kimi zaman mesleğimiz, kimi zaman siyasi hassasiyetimiz neticesi ile bazı meseleler zamana havale edilmiştir. Ancak anılan çöp olayı önümüze, dönülmez bir yol çıkarmaktadır. Hata olduğu anlaşılacak fakat çok geç kalınmış olacaktır.
Yerel basınımızda geçen haftaki yazıma istinaden, Fatsa Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Anlayan bu meseleyi siyasi malzeme yapmamdan bahsediyor.
Sayın Başkanım, Hatipli açısından siyasi malzeme yapsam, 25 yıldan bu yana ulaşım, su, alt yapı gibi bir çok meselesini çözememiş bir belde. Bunları siyasi malzeme yaparım. Hatipli’nin derdi zaten kendine yetiyor. Bir de bunların üzerine çöp tuz-biber olmasın diyorum. Ayrıca Hatipli Beldesinden olup da, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve Ak Partide İlçe Yönetim Kurulu üyesi, ve de daire Müdürleri olan arkadaşların bu konuya duyarsız kalmalarını ve beldelerinden yana taraf olmamalarını da anlamak mümkün değil. Bir gün gelir bu belde hepinize lazım olur. Çünkü hepinizin işyeri ve ikametgahı Fatsa da ise de, dedelerinizin, babalarınızın ve kendilerinizin kabristanlığı da Hatipli’de.
Sayın Başkanım, Fatsa açısından siyasi malzeme yapsam, bir çok olumsuzlukların mevcut olduğu yerde neden çöpü seçeyim. Yapılan olumlu ve güzel işlere karşı siyaset yapmak hoş olmasa gerek. Çöpün Fatsa şehir içinde kimi zaman toplanmadığını, nasıl uygunsuz ve pis bir görüntü oluşturduğunu yerel gazetelerimiz de yazdı. Düşünün ki bu Hatipli’nin tepesinde, Fatsa’dan 35 km yukarıda alacağı hali. Şehir merkezine sahip çıkamayan, dağın tepesine nasıl sahip çıkacak. Kime şikayet edeceksin. Kim gelip kontrol edecek. Derdini kime anlatacaksın. Efendim cezalar ağır, denetimler sıkı v.s. Bunlar Hatipli’nin tepesinde olacak da Fatsa’nın şehir merkezinde niye yok. Bu kontrol ve ceza uygulayıcılarının saygısı ve sevgisi şehir merkezindekilere değil de, acaba Hatipli’lilere olur mu?
Sayın Başkanım Fatsa’nın çöp sorunu siyaset üstü bir sorundur diyorsunuz. Çok güzel. Ben çöpün Fatsa’dan gitmesine mi muhalefet ediyorum. Bizler sizlere seçilen yerin yanlış olduğunu söylüyoruz. Sizler Fatsa’da 15-20 katlı binalara imar izinleri verdiniz. Bu binaların 10-15 katına ulaşacak itfaiye aracı aldınız da ben buna mı muhalefet ettim. Bir önceki Belediye başkanımızdan sonra 1-2 iş makinası aldınız da (kiralıklar hariç) ben buna mı muhalefet ettim. Sosyal Güvenlik Kurumuna borç da Fatsa Belediyesine Türkiye rekoru kırdırdınız, bunumu siyasi malzeme yaptım. (Bu ara da 2011 yılı sonu itibariyle Fatsa Belediyesinin toplam s.s.k ve vergi borcu 20.000.000.00 tl) Carfur yanındaki çocuk parkı içersindeki alanda açık olan rögar kapağını (hala açık) kapattınız da buna mı muhalefet ettim. Mensubu olduğum M.H.P’nin sekiz kişi meclis üyesi var. Bunlar size her hafta gazetelerde yazı yazarak muhalefet ettiler de ben de bunu siyaset malzemesi mi yaptım. Hayır, demek ki çöp üzerinden siyaset yapmıyoruz. Hatipli’de çöp üzerinden insanlara iş ve başka vaatler veren sizler yani, Hatipli ve Fatsa Belediye Başkanları olarak siyaseti sizler yapıyorsunuz. Bizler sadece beldemizin buna uygun olmadığını söylüyoruz. Bunun siyasetle bir alakası yok, konuyu saptırıyorsunuz.
Nedense farklı bir ses söyledin mi bundan da alınganlık yapılıyor. Çöp sorunu ortak akılla çözülmelidir diyorsunuz. Çok güzel. Ama biz yaptık oldu tartışmaya da gerek yok diyorsunuz. Tartışılarak gerçek doğrular çoğu zaman bulunur. Sayın Belediye Başkanımız Hüseyin Anlayan ; Size güncel bir misal vermek istiyorum. Beyanatınızın olduğu gazetelerde Bolaman’daki Fiskobirlik kavşağında ölümlere sebebiyet veren yanlışlığın giderilmesi için uzun zamandan beri verilen mücadele ve toplanan imzalar orta da. Çözüm var mı? Ben yaptım oldu mantığı. Yanlış kararlardan dönmek erdemliktir. Nasıl geçmişte Fakülte için başka yer arayışlarınızdan vazgeçildi ise, daha yeni Devlet Hastanesi projesi için ilk seçilen yer olan çöplüğün yanında ki alandan vazgeçildi ise, lütfen Hatipli’den de vazgeçin. Bunları nasıl siyasi malzeme yapmadık ise, onu da yapmayız. Hastane yerin de nasıl doğru olan da karar kılındı ise, çöp depolama alanında da doğru olan yer bulunsun. Sizce seçilen yer ne kadar doğru ise, belde ve civar köy sakinleri olarak bizce de o kadar yanlış. Bir ilçenin geleceğini kurtarırken, gelin bir beldenin ve civar köylerinin geleceğini mahvetmeyin.