Ünye-Fatsa’nın ortak aklı ortak projeye yansıdı

Ünye ile Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası düzenledikleri Ortak Akıl toplantısında DOKA tarafından kabul gören Ünye ve Fatsa’nın arkalarıyla birlikte yatırım alanlarının tespiti projesi değerlendirildi.
Her iki ilçenin orta yerindeki Acara Dinlenme Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda PROGEM eğitim danışmanlık uzmanları tarafından bilgilendirme yapıldı.
Geçtiğimiz yıl bir araya gelerek, bundan böyle işbirliği yapılabilecek her alanda Ortak Akıl çerçevesinde birlikte hareket etme kararı alan Ünye ve Fatsa Ticaret ve Sanayi odaları birlikte hazırladıkları bir proje ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğini almayı başardılar.
Fatsa ile Ünye’nin arkalarıyla birlikte yatırım alanlarının tespitini ele alan projenin DOKA tarafından uygun görülmesi ve 35 bin lira destek verilmesi üzerine Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Şimşek, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ile birlikte projenin anlatıldığı bir toplantı düzenleyerek proje hakkında bilgilendirme yaptılar. Toplantıya Ünye-Fatsa yolu üzerinde orta noktadaki Acara tesislerinde düzenlenen Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Çaybaşı Kaymakamı Berkan Sönmezay, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, ÜTSO Başkanı Hasan Şimşek, FATSO Başkanı Tayfun Karataş, Ünye ve Fatsa’daki belde belediye başkanları, daire amirleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan ÜTSO Başkanı Hasan Şimşek; FATSO ile işbirliği sonucu gerçekleşen projenin her iki ilçenin birlikte hareket etmesi Ortak Aklı’nın başlangıç ürünü olduğunu söyledi.
Şimşek, “DOKA tarafından kabul görüp 35 bin lira desteğe uygun görülen projemiz Ünye ve Fatsa’nın arkalarıyla birlikte yatırım alanlarının tespitini esas alan önemli bir projedir. Bölgemize gelecek olan yatırımcılara ön bilgi vermek amacıyla Ünye’de, Fatsa’da ve arka bölgelerinde ne olabilir, hangi alanda yatırım yapılabilir konusunda bir çalışma yaparak, gelen yatırımcılara sunabilme imkanı yaratmış olacağız” dedi.
Doğu Karadeniz bölgesinde birisi FATSO ile ortak 3 projeye destek olan tek oda olduklarına işaret eden Şimşek; “Bu projelerimizden birisi 358 bin lira destekli eski evlerin otel olarak değerlendirilmesi projesi. Diğer projemiz Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nın akredite olmasıdır. Üçüncü proje ise FATSO ile ortak burada anlattığımız 35 bin lira destekli Yatırım Alanlarının Tespiti projesidir.
Ünye ve Fatsa olarak limanımız var, hava alanına 45 dakika mesafedeyiz. Turizmle ilgili alt yapımız mevcut, demir yolunu en kısa zamanda hükümetinde gayretleriyle Fatsa’ya kadar geleceğini düşünüyoruz. Ünye Organize Sanayisi de en kısa zamanda tamamlanacak. Fatsa’da zaten var. Unumuz, yağımız, şekerimiz, her şeyimiz var, artık helva yapmak üzere bir araya geldik.” Şeklinde konuştu.
Fatsa Organize Sanayi’ye 500 dönümlük ek alan…
Toplantıda konuşan ve bölgeye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların kendilerine gelerek danıştıklarını belirten Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, “Fakat elimizde elle tutulur, göz doldurur bir doneye çok fazla sahip değiliz. Dolayısıyla böyle bir proje kapsamında Ünye Sanayi ve Ticaret Odasıyla da ortaklaşa böyle bir karar alarak DOKA’ya başvurduk. Projemiz onaylanınca projenin tanıtım yemeğinde sizlerle olmayı istedik” dedi.
Yatırım alanlarının tespiti konusunda fikir alışverişi yaptıklarını ifade eden Karataş, “Bunu sadece Ünye’yle Fatsa’yla sınırlamadık, Aybastı’dan tutun Çaybaşı’na kadar projede yer verdik. Çünkü biliyoruz ki Aybastı’ya çakılan bir çivinin, Kumru’ya atılan bir temelin Fatsa’ya katkısı olacak. İkizce’ye çakılan bir çivinin Ünye’ye faydası olacak” dedi.
Karataş, FATSO olarak yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Ünye’de liman sorunu yok, ama Fatsa’da liman sorunu var. İleriki zamanlarda hükümet temsilcilerimizin desteği ile Fatsa’daki limanın genişletilmesi sağlanacak diye düşünüyorum. Fatsa Organize sanayi bölgesi birinci etabını ve mevcut alanını bugün itibariyle doldurdu. Artık yatırım sahası kalmadı. 500 dönümlük bir ek organize sanayi bölgesi çalışması başlattık. Fizibilite çalışmalarımız bitti önümüzdeki hafta bakanlığa dosyamızı sunacağız. Ekstra 500 dönümlük alanı da Fatsa organize sanayi bölgesine kazandırıp memleketimizdeki işsizliği en alt seviyelere indirmek için uğraş vereceğiz. Dolayısıyla hepimizin paydası ortak, hepimizin paydası bu memleketin bir yerlere gelebilmesini sağlamaktır.”
Tarımda %74 istihdam var
Program Eğitim Danışmanlık Şirketi Proje Birimi Koordinatörü Gülşah Yiğitbaş, ilin istatistiki incelemesine ilişkin şu bilgiyi verdi: “Ordu ili üzerinde baktığımızda tarım iş kolunda çalışanların toplam istihdama oranının yüzde 74 düzeyinde olduğunu, bunun sanayide yüzde 4, ticaret iş kolunda ise yüzde 5 düzeyinde olduğunu görüyoruz. Ordu ilinde sanayi siciline kayıtlı 2 bin 220 adet işletme görünmektedir. Bu işletmelerde toplam çalışan sayısı ise 8 bin 836 kişidir. Ordu ili düzeyinde sanayi anlamında düşündüğümüzde gıda ürünleri imalatının en gelişmiş sektör olduğu görülmektedir. 81 il arasında Ordu ilinin düzeyine baktığımızda gelişmişlik sıralamasında 54’üncüyüz. Son 3 yılı incelediğimizde ihracatçı firma sayısının 50 düzeyinde olduğunu görüyoruz.”
Fizibiliteler yatırımcılara yol haritası sunacak…
Program Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Adnan Bebekoğlu, ise şu bilgileri verdi: “DOKA’nın bu projeyi desteklemekteki maksadı, özellik bu bölgeye yatırım çekerken, yatırım konularına yönelik promosyon çalışmaları yapmaktır. Biz bölgesel anlamda kalkınabilmek için Ordu’yu günümüz ekonomik koşullarında öne çıkartabilmek için yatırım çekmek zorundayız.
Ünye’de bir OSB çalışması var, alt yapı çalışmaları devam ediyor. İş bu OSB’ler hangi yatırımlarla doldurulacak, bunun için ne tür tanıtımlar, ne tür çalışmalar yapacağız. Bizim hazırlayacağımız bu ekonomik anlamda fizibiliteler yatırımcılara yol haritasını sunacak” dedi.