Yıldız “Sayaç değişim bedeli”ni sordu
.jpeg)
tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Ordu Milletvekili Yıldız, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
Son günlerde Ordulu vatandaşlarımızdan; Samsun, Ordu, Sinop, Çorum ve Amasya illerindeki elektrik dağıtım işini yapan Çalık YEDAŞ’ın elektrik abonelerinin sayaçlarını 10 yıllık periyodik muayene adı altında sökerek, sökülen sayacın da sağlam olup olmadığına bakmaksızın yerine yeni sayaçlar takarak vatandaşlarımıza 45 TL’lik ödeme kalemi eklemesi ile ilgili çok sayıda şikayet almaktayız.
Buna göre, Elektrik Dağıtımını yapan şirket, muayene yaptırmak yerine yeni bir sayaç takmayı önererek bu işlem için vatandaşlarımızdan 45 TL’lik ödeme talep etmektedir, abonenin eski sayacını muayene yaptırmak istemesi durumunda muayene ücreti olarak 62 TL ödeyeceği bildirilmiştir. Bu bağlamda, dağıtım şirketleri, belirlenen sayaç sökme ve takma bedellerini adeta bir yaptırım aracı gibi kullanmakta ve bir anlamda abone, sayacının değişimine rıza göstermek zorunda bırakılmaktadır.
Elektrik Dağıtım Şirketi, abonenin herhangi bir yazılı rızasını almaksızın sadece sayacın değişimini yapan elektrikçinin imzaladığı bir protokolle abonenin sayacını söküp götürmekte, bunun yerine kendileri tarafından sağlanan sayaçları takmaktadır.
Bu bilgiler ışığında:
1- Ordu, Samsun, Sinop, Çorum ve Amasya illerimizdeki elektrik abonesi sayısı kaçtır?
2- Bu elektrik abonelerinden “sayaç değişim bedeli” adı altında tahsil edilen toplam tutar ne kadar olmuştur?
3- Bu sayaçlar Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından ne kadara temin edilmektedir? 2008, 2009, 2010 ve 2011, 2012 yıllarında sözü geçen dağıtım bölgesinde on yıllık damga süresini doldurmuş sayaçtan kaç adeti değiştirilmiştir?
4- Sayacın doğru çalışıp çalışmadığına dair yapılan muayene ücretinin, yeni takılacak sayaçtan 17 lira daha pahalı olmasını nasıl açıklıyorsunuz? Yapılan bu değişimden sonra vatandaşın kendisine ait olan eski sayacına hangi gerekçeyle el koyulmaktadır?
5- Değişen sayaç bedellerinin faturalara “mal veya hizmet bedeli” olarak değil “eski borç” adı altında yansıtıldığı doğru mudur? Eğer doğru ise bunun gerekçesi nedir?