Fatsa Ziraat Odası delegelerinin belirlenmesi usule aykırı

Şubat ayı içinde yönetim kurulu için seçim yapacak olan Fatsa Ziraat Odası delegelerinin belirlenmesinde usulsüzlük olduğu idia edildi.
Fatsa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Yıldırım; delegelerin belirlenmesi için yapılan seçimlerin yarısından çoğunda yönetmeliğin emrettiği kuraların uygulanmadığını söyledi.
Kendi köyünde yapılan seçimin de şaibeli olduğunu iddia eden Yıldırım; “ TZOB’un (Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin) tüzüğünde seçimlerin nasıl yapılacağı çok açıktır: Tek dereceli olarak yapılan seçimlerde gizli oy, açık sayım yöntemi uygulanır. Sabah saat 08.00’da başlayan oy kullanma işlemi saat 17.00’da sona erer. Seçim çevresinin ihtiyar heyeti, muhtarın başkanlığında sandık kurulu görevi yapar. Seçimden önce mühürlenen oy pusulaları seçim sırasında oy kullanacak üyelere verilir ve oy kullanıldıktan sonra sandığa atılır ve kullanan üyenin imzası alınır. İlçemizde bulunan 81 seçim bölgesinin en az yarısında bu kurala uyulmamıştır. Hatta bazılarında sandık bile kurulmamıştır. Sandık kurulmuş, seçim yapılmış gibi tutanaklar hazırlanarak, yani kitabına uydurularak delegeler belirlenmiş ve listeler ilgili makama verilmiştir. Dolayısıyla oda seçiminde oy kullanacak kişilerin belirlenmesi tarafsızlık ilkesine ve seçim kurallarına aykırı olmuştur. Ziraat odaları ülkemizin en çok üyesi bulunan sivil toplum kuruluşudur. Bu nedenle de yönetimin belirlenmesi, üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Buradaki olumsuzlukların giderilmesi için ilgili denetim mekanizmalarını göreve davet ediyorum.”dedi.
Benim köyümde yapılan
seçimde
hileye başvurulduğu
ortadadır
Tahtabaş köyünde yapılan delege belirleme seçiminde sandık başkanının TZOB’nin Fatsa Ziraat Odası Başkanlığına göndermiş olduğu 03.11.2014 tarihli seçim genelgesine uyulmadığını iddia eden Ahmet Yıldırım şöyle konuştu: Oy kullanacak üyelere verilen oy zarfları önceden hazırlanıp mühürlenmemiş, seçmen oyunu kullandıktan sonra mühürlenerek sandığa atılmıştır, oy kullanan kişinin kimliği kontrol edilmemiş, ayrıca kendisi Konya’da, kızının yanında olan Cevdet Gün adına bile oy kullanılmıştır. Bu arada 2-3 saatlik bir süre içinde sandık başkanı seçim mahallini terk etmiş ve evine gitmiştir. Bu da ayrı bir suçtur. Bu süreç içerisinde sandık başında neler olabileceği de ayrı bir tartışma konusudur.
Benim köyümde yapılan seçimde oy kullanacak seçmen sayısı 53’tür. Bizzat izlediğim seçimde oy kullanan seçmen sayısı 39’dur. Ancak sandıktan 40 oy çıkmış ve kendisi burada olmadığı halde adına oy kullanılan bir kişinin de adı ve imzası listede gösterilmiştir. Bu kişinin adı Cevdet Gün’dür. Bizim seçim bölgemiz bir köydür. Yeni sisteme göre bir mahalle diyelim. Burada herkes birbirini tanımaktadır. Ben de seçimi baştan sona kadar takip ettim. Cevdet Gün’ün oy kullanmadığını çok iyi biliyorum. Listede adı çıkınca kafam karıştı. Kendisini telefonla aradım ve Konya’da, kızının yanında olduğunu öğrendim. Odamızın seçim yönergesinin 7. Maddesinde; ‘ZİRAAT ODASI ASIL ÜYELERİ KİMLİKLERİNİ GÖSTERMEK ŞARTIYLA OYLARINI KULLANACAKTIR’ hükmü yer almaktadır. Adı geçen üyemiz Konya’da olduğundan kimliğini göstererek uy kullanması mümkün değildir. Listede adının ve imzasının bulunması, onun yerine başkasının oy kullandığı ve imzasını da attığını akla getirmektedir. Bu da sandık kurulunun görevini gereği gibi yapmadığı, seçimin de hukuka aykırı gerçekleştiğini ortaya çıkarmaktadır. Bunun da sorumlusu doğrudan sandık başkanıdır. Seçimi kazanan kişinin sandık kurulu başkanının kardeşi olması, doğal olarak seçimin tarafsızlığını yitirmiş olması ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.”
İtiraz reddedildi
Yasal süresi içinde ilgili makama seçim sonucuna itiraz ettiğini ifade eden Yıldırım; “ Türkiye ziraat Odaları Birliğinin konuyla ilgili yönetmeliğinin 18. Maddesine dayanarak söz konusu seçime, süresi içinde itiraz ettim. Ancak yukarıda da belirtmeye çalıştığım kurallara uyulmaması sonucu ortaya çıkan usulsüzlükler hiç dikkate alınmadı. Benim buradaki itirazım seçim sonucunun değiştirilmesinden ziyade, seçimin usulüne uygun yapılmamasınadır.
Zarfların açılması ve yapılan sayım sonunda, 19’a karşı 21 oyla seçimi, sandık başkanının kardeşi olan Ömer Yıldız’ın kazanması, olmayan kişiye oy kullandırmak ve yerine imza atmak gibi bir yola başvurulduğunu çok net bir şekilde ortaya koyduğu gibi, seçimi kazanmak amacıyla başka yollara da başvurulmuş olması şüphesini akla getirmektedir. Zaten sandık başkanının 2 saatten daha fazla bir süre için sandığı terk etmesinin bu usulsüzlüklere davetiye çıkarmış olabileceği de ihtimal dahilindedir.
Belki bu hukuksuzlukların üzerine bu dönemde yeterince gidilmeyecektir. Ancak bundan sonraki seçimlerde konuya daha ciddi ve titiz yaklaşılması gerektiğine inanıyor ve yetkililerden de bunu bekliyorum. İlgili makamın dilekçeme red cevabı vermesini de saygıyla karşılıyorum. Ben ayrıca konuyla ilgili cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulundum. Ortada evrakta tahrifat gibi ciddi bir suç vardır. Gereğinin yapılacağı umudunu taşıyorum.”dedi.
Fatsa Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Yıldırım’ın iddiaları yabana atılacak gibi değil. Ziraat odası gibi en büyük sivil toplum kuruluşunun yönetim kadrosunu seçecek kişilerin usule aykırı olarak belirlenmesi, yönetim kurullarının da meşru olup olmadığını tartışmaya açabilir.
Bu konuyla ilgili denetim kurullarına, bir suç duyurusu niteliği taşıyan bu haberin dikkate alınacağını ve gereğinin yapılacağını umut ediyoruz.