FINDIKTA KÜLLENME HASTALIĞI ÇOK HIZLI YAYILIYOR
(1).jpg)
FINDIKTA KÜLLENME HASTALIĞI ÇOK HIZLI YAYILIYOR
29-30 Mart tarihlerinde yaşanan don olayının ardından fındığın başı şimdi de küllenme hastalığıyla derde girdi. Don olayında meydana gelen zarar tespit çalışmaları henüz sonuca ulaşmışken, şimdi de küllenme hastalığı Ordu üreticisinin başına bela oluyor. Ziraat mühendisleri başta olmak üzere konunun uzmanları üreticiyi küllenme hastalığına karşı uyarıyor.
Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, son zamanlarda hava şartlarının yağışlı ve nemli olmasından kaynaklanan fındıkta küllenme hastalığının çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve tehlikeli bir hastalık olduğunu söyledi. Daha çok fındık yapraklarında görülen küllenme hastalığının yaprağın alt kısmında küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte görüldüğünü, fındık meyvesinde ve yaprağın üzerinde ise beyazımsı küfe benzer, örümcek ağımsı şekilde görüldüğünü söyledi.
"Ruhsatlı bir ilacı yok"
Şu anda fındıkta küllenme hastalığıyla ilgili ruhsatlı bir ilaç olmadığını belirten Kibar, şu an piyasada küllenme hastalığı için satılan ilaçlar bulunduğunu fakat fındıkta küllenme hastalığına ne derecede etki edeceğini kimsenin bilmediğini söyledi. Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar ilaçlama için mutlaka bir ziraat mühendisinden bilgi alınması gerektiğini belirterek, ilaçlama yapılırken ilaçla birlikte yaprak gübresi de karıştırılabileceğini ifade etti.
"Mücadele için kültürel önlemler alınmalı"
Fındıkta küllenme hastalığıyla mücadelede en önemli yöntemin kültürel mücadele olduğunu söyleyen Kibar, "Bahçelerimizdeki otların fındık ocağının içerisine hava sirkülasyonunu engellemeyecek uzunlukta olması gerekiyor. Otların uzun olduğu bahçelerde gerekirse bu yıl iki kez bahçe temizliği yapılması da gerekir. Kültürel önlemler arasında fındığın bahçelenmesi de var fakat meteorolojik veriler bu yazın çok kurak ve sıcak bir yaz olacağına işaret ettiğinden dolayı bahçeleme işlemi fındık hasadı öncesinde yapılırsa kuraklık fındık ocaklarına zarar verebilir. Fındığın yoğun olduğu bölgelerde kuraklığa karşı mutlaka yaprak gübresi atılmalı ve özellikle sahil kesimi olarak tabir ettiğimiz bölgelerde fındık rekoltesi oldukça yüksek görünüyor. Fındığın dalda tutumu ve iç dolgunluğu için yaprak gübresi çok faydalı olacaktır" dedi.
"2014 mahsulünün kalitesi düşük olacak"
Kibar; "Küllenme hastalığının ilerleyen safhalarında yapraklar giderek kıvrılmaya başlayacak ve daha sonra kahverengi bir hal alıp kuruyacaktır. Bu durum yaprakların vaktinden önce dökülmesine sebep olacağından dolayı 2014 yılı fındık meyvesinin kalitesini de olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.