AHMET DOĞRUCA "İŞ YERİ SAHİPLERİNİN RİSK ANALİZİ YAPTIRMALARI GEREKİYOR"

Doğruca İSG hakkında şunları söyledi: "İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemlere iş güvenliği denir. Tüm mesleklerde çalışanların sağlıklarını sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak en üst seviyede tutmak, çalışma şartlarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hale getirmek, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve işçinin birbirine uyumunu sağlamak üzere kurulmuş tıp dalına İş Sağlığı Bilimi denir. İş sağlığı ve güvenliği için yapılması sırasında işyerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalı İş sağlığı ve Güvenliğidir" dedi.
Kanunun içerikleri ile ilgili bilgiler de veren Ahmet Doğruca: "Ülkemizde AB uyum süreci içerisinde çalışanların ve ortamda bulunan herkesin güvenliği için 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu çıkarılmış, bu kanuna göre işverenin yükümlülüklerinden birkaçı şöyledir: Kanunda madde 10: İşveren iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Madde 6: mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için çalışanlar arasında İSG uzmanı işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Bunun gibi birçok madde sıralayabiliriz. Bu nedenle iş yeri sahiplerinin bir İSG uzmanına giderek kanunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi gereklidir" diye konuştu.
Risk analizi için işyerlerinin 3 gruba ayrıldığına dikkat çeken Doğruca: "İşverenlerin yaptığı işin niteliğine göre uzman ile sözleşme yapmaları gerekmektedir. Az tehlikeli iş yerleri için C sınıfı, tehlikeli iş yerleri için B sınıfı, çok tehlikeli iş yerleri için ise A sınıfı İSG uzmanı ile anlaşmaları gerekmektedir. Hangi sınıfa ait olduğunu öğrenmek isteyen iş yerleri için işverenlerin Nace koduna bakmaları yeterlidir" şeklinde ifadelerde bulundu.
2014 yılıyla birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda (İSG) belirtilen hususları yerine getirmeyen işletmelere uygulanan para cezası oranları artırıldı. Bugün açıklanan ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranına göre belirlenen İSG Kanunu'ndaki idari para cezaları çok can yakacak. Risk analizi yapmayan işverenlere 63 bin 853 lira para cezası uygulanacak. Kanunda belirtilen çalışmaları yapmayan işletmelere 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Yenilenen para cezası oranları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuna bugün duyuruldu. Yeni düzenlemeyle birlikte iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almayan, organizasyonu yapmayan, gerekli araç ve gereçleri sağlamayan, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmeyen ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmayan işveren artık 2 bin 240 lira ceza ödemek zorunda kalacak” dedi.