AK Parti Milletvekili Mustafa Hamarat “Büyükşehire zihnen hazırım”

Ordu’nun Büyükşehir olmasına muhalefetin hazır olmadığını belirten Hamarat: “Hazır olmayan aslında muhalefetin adayıdır. Biz hazır olduğumuz için 30. büyükşehir olarak hararetle çalıştık. Bütün Ak Parti’nin adı geçen adayları zihnen hazır. Hala daha muhalefetin büyükşehir adayıyız diye gezenlerin büyükşehirle ilgili tereddütleri var, kafaları karışık” dedi.
Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Türkiye Büyük Millet Meclisinde yoğun bir çalışma temposu geçirdikten sonra meclisin kapanmasıyla birlikte seçim bölgesi olan memleketi Ordu'ya geldi.
- Ordulu seçmenin refleksi -
Ziyarette, ülke ve bölge siyaseti, Ordu’nun büyükşehir süreci ve büyükşehir belediyesi için adı geçen siyasilerle ilgili değerlendirme yapıldı.
Basın mensuplarının Büyükşehir Belediye Başkanı nasıl olmalı, nasıl bir büyükşehir belediye başkanına oy verirsiniz?” sorusuna Hamarat: “Halk kime oy verir, halk nasıl bakıyor, halk ne arıyor, benim bakış açımda halk neye bakıyor diye düşünerek bu soruyu yanıtlayacağım” dedi ve şu açıklamayı yaptı: “Aslında halkın görüşünü ifade ederken kendi süzgecim, kalıplarımla ifade edeceğim. Halk bir kere adalet arar. Büyükşehir Belediye Başkanı, bana hakkımı teslim edecek mi? Diye düşünür. Seçmen, ‘Gönül alıp kandırarak oy alacak mı?” ya da “Başkanlık yaparken benim dikkatime, hassasiyetime, beklentilerime, icraatlarımı yansıtacak mı?” diye bakar. Ordulu seçmenin refleksi budur. İkincisini biz seçmene verebilirsek seçimi alırız.
- Ordu’da büyükşehir belediye başkanı nasıl olmalı? -
Ordu’daki büyükşehir belediye başkanı kesinlikle Ordu’nun coğrafi yapısını, nüfus yapısını, yoğunlaşmasını, şehir köy dengesini, belde dengesini, sahildeki ilçelerle dengesini iyi gözetecek biri olmalı. Seçmenin, Büyükşehir icraatlarında Ordu’nun her tarafının büyükşehir sınırları içinde olduğunu icraatlarına yansıtacak bir belediye başkanı beklentisi var. Çünkü büyükşehir adından da anlaşıldığı gibi şehri ifade ediyor, il sınırlarıyla bütünlüğü ifade ediyor. Mesudiye, Akkuş, Korgan, Gölköy, Çamaş, Çatalpınar, Gülyalı, İkizcesi ve tüm ilçeleriyle büyükşehir. Bu farklı bir yerel yönetim bilimi, daha etkin bir yerel yönetim. Bütçesi daha iş yapmaya elverişli bir yerel yönetim yapısı. Ordu’daki seçmen büyükşehir belediye başkanı denilince ne düşünüyor? Büyükşehrin kendisine ne getireceğini düşünüyor. Ordu’da şehir merkezine bir belediye kuruldu, oraya mı hizmet edecek, yoksa ben de Büyükşehirli olduğumu hissedecek miyim? Diye düşünüyor. Belediye sınırları büyükşehir kavramıyla genişlediği, ilçe sınırları genişlediği için ilçe belediyelerinde de mantık değişecek. İlçelerde beldelerde belediye gücü vardı ama şimdi büyükşehir belediyesinin gücünü veriyoruz. Büyükşehir belediyesi hizmeti ilin genelinde bana ulaşacak mı endişesini gidermek gerekiyor. Büyükşehir belediye başkanı, bunu ekibiyle birlikte seçmenine hissettirecek.
- Büyükşehir belediye binasının nerede olacağı yersiz bir tartışma -
Milletvekili Mustafa Hamarat, Büyükşehir belediyesinin yeri ve nerede olması gerektiğine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyükşehir Belediye Başkanının nerede olduğu çok önemli değil. Önemli olan Salman’daki, Mesudiye’deki vatandaş yıllardır bildiği belediye binasına girdiğinde büyükşehir temsil edecek biriyle karşılaşacak mı, ilçesinin, beldesinin orada bir kulağı olacak mı? Önemli olan bu. Büyükşehir belediye binasının nerde olacağı bence yersiz bir tartışma. Nerde olursa olsun hizmeti dağıtmadığınız sürece başkanın nerede olduğu önemli değil. Büyükşehir Belediye Başkanının makam odası Merkez’de, Ünye’de veya Fatsa’da olsun, ama makam odasından içeri giremiyorsan neye yarar? Önemli olan iletişim yolunu açmak.”
-Büyükşehire muhalefet hazır değil -
“Biz milletvekili olarak, siyasetçi olarak Ordu’da zaten çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye başkanlığı için kamuoyunda adı geçen milletvekillerimiz de böyle düşünüyor” diyen Hamarat, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir kurulurken önemine inandığımızı deklare ederek bu fırsatı kaçırmamamız gerektiğini ve büyükşehrin avantajlarını anlattık. Büyükşehrin avantajlarına hazırız, bunun için heyecanla istedik. Büyükşehre zihnen hazırım. Hazır olmayan aslında muhalefetin adayıdır. Biz hazır olduğumuz için 30. büyükşehir olarak hararetle çalıştık. Bütün Ak Partinin adı geçen adayları zihnen hazır. Hala daha muhalefetin büyükşehir adayıyız diye gezenlerin büyükşehirle ilgili tereddütleri var, kafaları karışık.
Büyükşehir belediye başkan adayı kim olursa olsun, belde belediyelerimizde eğer eskisinden daha kaliteli, daha canlı, daha hareketli belediye hizmeti olmazsa gelsin hesabını sorsunlar. Büyükşehir yapıldı, bunun için belde belediyeleri kapatılmadı büyütüldü, geliştirildi, güçlendirildi, zenginleştirildi, ekonomik kaynak olarak birleşik belediye oldu. Bu birleşik belediye daha iyi hizmet verecek. Belediyesi kapatılan yerlerde belediyenin fiziki ortamları duruyor, onları götürecek değiliz bir yere, buraya bir ilçe belediyesiyle, daha güçlü bir büyükşehir belediyesiyle hizmet verilecek. İster a olsun ister be olsun, kimseye makam sahibi yapmak için derdimiz yok. Biz esastan kaliteli şekilde Ak Partili belediyelerle Ordu’yu büyükşehir platformuyla buluşturmaya çalışıyoruz. Büyükşehirle ilgili kafamızda ütopik bir yapı yok. İstanbul’da, Ankara’da uygulanan, başarılı büyükşehir çalışmaları var. Biz bunu Türkiye’ye yansıtırken yerel yönetim bu gücü doğru okumak, bunu hizmete doğru kanalize etmek, en yüksek verimi almak, hakim olmak, yetenekli bir çalışma takımı oluşturma imkanına sahip olmak gerekiyor” dedi.