HATİPLİ BELDESİ ÇÖP DEPOLAMA (KATI ATIK) ALANI OLMASIN !

Son 5-6 aydır Hatipli Beldesi sakinlerinin gündemini meşgul eden çöp depolama alanı tartışması, Fatsa ve Çevre İlçeler Belediyeler Birliği tarafından yapılan müracaatla, Orman Bölge Müdürlüğünce ön tahsis onayının yapılması ile, halkı endişeli bir bekleyişe sevk etmiştir.
Hatipli’lerin hiç aklında olmayan fakat Fatsa, Korgan, Kumru İlçeleri ve bunlara bağlı Beldelerin çöp depolama alanı arayışı, sonunda Hatipli Beldesinde olması yönünde Belediyeler Birliğince karar alınmıştır. Alınan bu karar Beldemizdeki ve civar belde ve köylerdeki duyarlı vatandaşlar arasında toplumsal huzursuzluk yaratmaktadır. Her ne kadar yapılacak çöp depolama işleminin, bölge halkına zarar vermeyeceği yönünde ilgili ve ilgisiz, yetkili ve yetkisiz, bu konuda uzman olup olmadığına bakmadan beyanatlar verilmektedir. İsmi üzerinde, bunun adı çöp. Bunun neresi faydalı. Ekonomik değeri olan kısmı zaten ayıklaştırılıyor. Geriye kalan işe yaramaz pis kokulu çöp. Bunun da uzun yıllar yani 50-60 yıl belki de 100 yıl depolanacağı yer Hatipli Beldesi.
Neden Hatipli? Uzun yıllardan bu yana çöp Fatsa’da Evkaf Mahallemize dökülmektedir. Evkaf Mahallemizde ikamet edenlerin yaklaşık %40-50 si Hatipli li vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Yıllardır burada bunun kokusunu ve diğer hastalık etkilerini çeken Hatipli’li vatandaşlarımıza, burada bu zulüm yetmemiş gibi, ya da üzerlerine çöpün tapusu var gibi Beldemize götürülmek isteniyor. Evet bunun kokusu ve diğer sağlık etkilerini Fatsalı’lar olarak elbette hepimiz çekmekteyiz. Sadece Hatipli’ler değil. Fakat yer seçimi Hatipli Beldesi olmamalı. Bu sefer sadece Fatsa ilçemizin çöpü değil, Fatsa, Korgan , Kumru İlçesi ve Beldelerinin çöpleri. Bunlarla da yetinilmeyecek bir iki yıl sonra bu ilçelere bağlı köylerinde çöpleri. Bu günkü sadece 70-80 bin nüfuslu Fatsa’nın çöpü değil, 5-10 yıl sonra 100 bin nüfuslu Fatsa’nın ve diğerlerinin çöpü gelecek.
Gerekli duyarlılık ve hassasiyeti gösteren Hatipliler yanında, bu konuya duyarsız kalan gerek Hatipli’de, gerekse yurt içinde ve yurt dışındaki bütün Hatipli’lileri Beldelerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Büyükşehirlerimizde bulunan Hatipli’li Derneklerimizi uyarıyorum. Civar köy ve belde sakinlerini uyanık olmaya çağırıyorum. Çevre Platformlarını Hatipli Beldesine sahip çıkmaya davet ediyorum. Gürgentepe İlçemizin Işıktepe Beldesi, Giresun-Görele İlçesinin Çavuşlu Beldesi gibi nice beldelerdeki ve köylerde halk nasıl yöresine sahip çıktıysa, çöp depolama alanını kendi köy ve beldesine yaptırmadıysa, bizlerde yaptırmamalıyız, yaptırmayacağız.
Ne yazık ki çöp depolama alanı olarak Hatipli Beldesinin seçilmesin de öncülük eden maalesef Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük ve bazı meclis üyeleri. Mevlana Hz.nin güzel bir sözü aklıma geldi. ’’Kişinin kendine ettiğini, Edemez kişiye hiçbir fani’’. Fatsa, Korgan ve Kumru İlçelerimiz ve Beldelerimizin Belediye başkanları haklı olarak çöp depolamaya bir yer arıyorlardı. Korgan ve Kumru İlçelerinin havzalarının atıl alanı, daha fazla olmasına rağmen yer seçimi konusunda, maalesef Hatipli de ısrarcı olunmuştur.
Hatipli için acı bir gerçek daha var. Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük Hatipli dışında bulunan, büyük şehirlerde ve yurt dışında ikamet eden Hatipli’lileri beldemize davet etmektedir. Acaba hiç düşündü mü ki, beldemiz gelecekte ne gibi bir çöp alanı olacak. Geleceği düşünen Belde Belediye Başkanları, beldelerini turizm alanı yapma konusunda çapa sarf ederken, bizim belde başkanı ve yandaşları da çöp depolama alanı yaptırmada büyük bir yarış içersindeler. Bunların gelecek konusunda ufukları ve vizyonları yoktur. Hatipli bunlardan da ibaret değildir. Hatipli Beldesine sahip çıkacak Hakimi, Savcısı, Avukatı, Doktoru, Öğretmeni, Mühendisi, Mimarı, Eczacısı, Mali Müşaviri, Din Görevlisi, Emeklisi, Esnafı daha nice akil insanları var.
Çöpün ne hikmeti var ise, beldemiz bundan ne gibi bir ekonomik çıkar sağlıyor ise, beldemizin belediye başkanı da çöp depolama alanının kendi beldesinde olmasına talip oluyor. Bir belediye başkanı beldesine hizmet götürmede yarış içinde olmalıdır. Ama Belediye Başkanlarını, Orman Bölge Müdürü ve mühendislerini, Daire amirlerini Beldede çöp depolama alanını keşif ettirmede yarış içinde olmaz. Bazı Belde Belediye Başkanları yörelerine çeşitli hizmetleri kazandırma da yarış içersinde olmalarına rağmen, Hatipli Belediye başkanımız da çöp depolama alanı yaptırmada büyük bir heves içersinde. İktidar partisinden belediye başkanımız olmasına rağmen gerekli ilgi ve alakayı bulamamış olan beldemiz, ekonomik ve sosyal olarak, yatırımlar olarak çok geri kalmıştır. Bunu fırsat olarak görenler de hemen beldemize yapılmak istenen çöp depolama alanı üzerinden iş vaat etmeye başladılar. Topu topu çalışacak en fazla 10 kişi için, kantarın topuzunu kaçırıp 40-50 kişiye kadar çıkmaktalar. Sanki beldemize bir turizm tesisi yapılıyormuş veya bir entegre fabrika kuruluyormuş gibi lanse eden yetkililerimiz var. Bundan gurur duyanlar var. Belde olalı 25 yıl olmasına rağmen, yollarının yapılmamış olması , ne yazık ki bu hizmetin çöple birlikte geleceği yönünde halkın duygularıyla oynayan siyasilerimiz var. Ey Hatipli’liler yolumuz bu dönem yapılmaz ise, iki yıl sonra, üç yıl sonra yapılır. Ama çöp depolanmaya bir başladı mı bu 40 yıl mı sürer 50 yıl mı sürer belli değil. Bazılarının övünerek, çöp depolamanın Hatipli ve çevresine hiç bir zararı yoktur, zararı olsa ben bunu torunlarıma ve belde halkına nasıl anlatırım dese de, torunlarına bırakacağı en büyük kötülük bu olsa gerek. Beldemiz siyasileri bu konu üzerinde harcadıkları zamanı başka bir yatırım üzerinde harcamış olsalardı inanın ki daha verimli, sağlıklı ve ekonomik kazanımlı işler olurdu. Mesela Kumru-Korgan yolu üzerinde Hatipli’ye dönüş kavşağındaki olumsuzluğun zamanında görülmemiş olunması. Ve de yapılan yanlışlığın bir türlü düzeltilememesi gibi. İş işten geçmeden Hatipli’liler bundan bir ders çıkarmalıdırlar. Yetkililer demeyeceğim, çünkü onların çöpden, yoldan, sudan çıkaracakları bir ders yok. Hatipli çöp depolama alanı dışında özellikle bölge cezaevi gibi her türlü yatırıma açıktır.
Fatsa ve Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Hüseyin Anlayan’ı seçilen yer konusunun yanlışlığı yönünde uyarmış idim. Kendisi 2009 yerel seçimlerinden önce, özellikle son bir gece öncesi televizyonlardan Fatsa’nın çöp sorununu nasıl çözeceği vaadini hatırlarsak, bunu resimli ve afişli olarak göstermiş idi. Bu gösterdiği yer Hatipli Beldesi değil idi. O gün aklında neresi vardı ise orda çöp depolama alanı yapmalıydı. Bu kararlar günü birlik alınacak ve değişecek karalar olmamalıdır. Her Belediye kendi meselesini, kendi mecrasında cözmelidir. Çöp depolama alanının Hatipli de olmaması yönün de başka sebepler de var.
Yerüstü ve yer altı sularımız ile topraklarımızın kirlenmesi. Bitki örtüsü ve canlıların olumsuz etkilenmesi. Hava kirlenmesi ve pis koku. Halkın beden ve ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi. Ulaşımdaki oluşacak olumsuzluklar. Çevreye estetik açıdan vereceği zararlar. Hatipli’deki ve çevresindeki köy ve belde sakinlerine vereceği diğer zararlar.
Sayın Birlik Başkanı Hüseyin Anlayan ve üyelerinin, Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük ve üyelerinin Hatipli’deki yer seçimi konusunda verdikleri kararı son bir defa daha gözden geçirmelerini, zararın neresinden dönersen kar olduğunu hatırlamalarını öneriyorum. Çevre bilincine sahip olmak, çevresine, beldesine ve doğaya, bakir alanlara sahip çıkma konusunda halkı uyarmayı siyasetle karıştırmamaları gerekmektedir. Çünkü; Yer seçimi kriterleri bütün vatandaşların ortak varlığı olan çevrenin korunması, kırsal ve kentsel alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması, su, toprak ve hava kirlenmesinin önlenmesi, bölgenin bitki ve hayvan varlığı ile doğal zenginliklerinin korunarak, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık ve yaşam düzeyinin geliştirilmesi hususlarını amaçlamaları başlıca görevleri olduğunu hatırlatıyorum. Bu konuda Ordu Bölge İdare Mahkemesinin, Görele İlçesi Çavuşlu Beldesinin itirazını değerlendirerek yürütmeyi durdurma kararını gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.
Duyarlı Hatipliler, Çevre Mahalle ve Köyler adına
Mali Müşavir
Mustafa ÇÖRTÜK