CHP'Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ TUTKAN BELEDİYEYİ MAHKEMEYE VERDİ
Fatsa Belediye Meclisinin Cumhuriyet Halk Partili üyesi Birol Tutkan, belediye meclisinde K nizamına ilişkin alınan karara itiraz etti. İtirazı reddedilen Tutkan Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.Fatsa Belediye Meclisinin Cumhuriyet Halk Partili üyesi Birol Tutkan, belediye meclisinde K nizamına ilişkin alınan karara itiraz etti. İtirazı reddedilen Tutkan Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
İşte Tutkan’ın dava dilekçesi:
İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
ORDU
Davacı: Birol TUTKAN Fatsa Belediye Maclis Üyesi, M.K. Paşa Mah. C. Güvenkaya Cad. Dost Ap. 10/4-FATSA
Davalı: Fatsa Belediye Başkanlığı-FATSA
Konu: Fatsa Belediye Meclisinin 10.12.2009 tarih ve 2009-11/2-136 sayılı kararında Gündemin 4. Maddesinde K nizamı değişikliği kararına yaptığım itirazın 04.01.2010 tarih ve 2010-1/1-7 sayılı ile 7. Maddesinde görüşülerek reddedilen 10.12.2009 tarih ve 2009-11/2-136 sayılı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebidir.
Karar tarihi: 04.01.2010
Açıklama:
1- Fatsa Beleriye Meclisi 10.12.2009 tarih ve 2009-11/2 sayılı (Ek-1) olağanüstü toplantıda gündemin 4. Maddesinde K nizamında değişiklik yapılması görüşülmesi ve oylaması neticesinde “Fatsa kent bütününde, sosyal donanım alanlarının yetersizliği göz önünde bulundurularak toplumun ihtiyacı olan yeşil alan (park, çocuk bahçeleri, gezinti alanları, spor ve oyun alanları) ve otopark gibi alanların kendi parseli içinde temin amacıyla, yapılaşmayı tabanda daraltıp, dikine yükselmeyi özendirmek için oluşturulan (K) nizamı plan notunda; Bina yüksekliği H8 kat sınırlandırılmasının kaldırıl ması yapılaşmanın 8 ve daha fazla katlı olması durumunda müracaat sahiplerinden, düzenleme yapılmadan önce arsa ile ilgili emniyet gerilmesi ve jeolojik-jeofizik durum raporu istenir ibaresinin (K) nizamı plan notuna yazılmasına” oy çokluğu ile karar verilmiştir. Bu karara gerekçeli ret oyu kullandım ve itiraz ettim. İtirazım Fatsa Belediye Meclisinin 04.01.2010 tarih ve 1/1 sayılı (Ek-2) olağan toplantısının 7. Maddesinde görüşülüp ret edilmiştir.
2- Bu kararın gerekçesi sosyal doananım alanlarının yetersizliği, toplumun ihtiyacı olan yeşil alan ve otoparkların kendi parseli içinde temini için yapılaşmayı tabanda daraltıp dikine yükseltmektir. Bu garakça gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki; yoğunluğu azaltmak için sınırsız kat verilmemeli emsali 2 den 1.75 düşürülmelidir. K nizamı uygulamasında mevut uygulamada kat adeti en fazla 8 kat ile sınırlı ve Otopark yönetmeliğine uygun yeteri kadar otopark bırakmak bırakmak zorunludur. Kat adedinde sınırlamayı kaldırmak için bu bir gerekçe olamaz. Her ay imar planında değişiklik yapan belediyemizde bu kararla zaman içinde yoğunluk daha da artacak, bu tür arsalar değerinden fazla değer kazanacak, aynı arsaya daha fazla sayıda konut yapılacak arsa sahibine ve müteahhide fazladan çıkar sağlayacaktır. İmar planı değişiklikleri kamu yararına yapılmalıdır, bir kişi veya gruba çıkar sağglamak amacı için yapılamaz. Bu karar bu hali ile Yoğunluk artırıcı, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırıdır.
3- 3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde böyle bir uygulama ve yönetmelik hükmü yoktur. Bu karar bu hali ile İmar yönetmeliğine ve imar planına aykırıdır.
4- Fatsa yerleşim alanı büyük çoğunluğu yeni alüvyon zemin üzerinde kuruludur (EK-3). Zeminde yer yer bataklık bölgeler bulunmaktadır. Bir kısım 5 katlı binalarda zeminden dolayı toruma, kayma ve çatlaklar bulunmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattına çok yakındır (Ek-4). Fatsa’da 1939 erzincan depreminde zemin bu yumuşak ve iletken yapısından dolayı yıkım ve can kaybı yaşanmıştır. Tıpkı 1999 İzmit depreminde İstanbul Avcılar’da bulunan binaların yıkılması ve hasar görmesi, yine Gölcük’te zeminin sıvılaşmasından dolayı binaların batması ve çökmesi gibi. Fatsa Kuzey Anadolu fay hattında yaklaşık 80 km mesafede bulunmaktadır. Bu durum İmar plan kararında deprem olgusunu ön planda tutmamız anlamına gelmektedir. Binaların sağlam yapılması depremde yıkılmaması için yeterli değildir. Sağlam bina sağlam zeminde yapılırsa yıkım olmaz ancak Fatsa’nın zemin yapısı yüksek katlı binaların yapılmasına uygun değildir. Bu kararla Zeminin çürük olmasından dolayı depremde tehlike oluşturacaktır.
5- Bu tür yapılaşmanın hayata geçmesi, sosyal donatı alanlarının ve alt yapı hizmetlerinin yeterliliği sağlanmadan böyle bir kararın alınması olanaklı değildir. Ayrıca imar yapı yönetmelik hükümleri de tümü ile göz ardı edilmiştir.
Sonuç ve Talep:
Yukarıda belirttiğim sebeplerden dolayı Fatsa Belediye Meclisinin 10.12.2009 tarih ve 2009-11/2-136 sayılı işlemin iptaline karar verilmesini, işlem açıkça hukuka aykırı ve uygulanması telafisi güç zararlar doğruacağından dava sonuna kadar YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 03.03.2010
Davacı
Birol TUTKAN
Fatsa Belediye Meclis Üyesi
EKLER
1- Fatsa Belediye Meclisinin 10.12.2009 tarih ve 2009-11/2-136 Sayılı kararı
2- Fatsa Belediye Meclisinin 04.01.2010 tarih ve 1/1-7 sayılı kararı
3- Fatsa’nın Jeolojik haritası
4- Kuzey Anadolu fay haritası