BU SEMİNERE DİKKAT!..
Fındık Tanıtım Grubu (FTG) liderliğinde kurulan Karadeniz Gelişim Akademisi (KGA)Fındık Tanıtım Grubu (FTG) liderliğinde kurulan Karadeniz Gelişim Akademisi (KGA)
4. seminer etkinlikleri çerçevesinde Ordulu girişimcilere ve girişimci adaylarına devlet teşviklerini ve AB hibelerini anlatacak. 17 Mart Çarşamba günü Tesk Otel Konferans Salonu’nda düzenlenecek semineri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez sunacak.
Seminerin konu suyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Balyemez, seminerde ağırlıklı olarak devlet teşvikleri ve devlet desteğinin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) Hibeleri konularının gündeme geleceğini bildirdi. 2009 yılında 15119 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yeni yatırımlarda devlet yardımları konusunun yeniden belirlendiğini hatırlatan Bülent Balyemez, teşvik kapsamı dışında olan ve gerekli şartları sağlamayan yatırım konuları hariç, asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm yatırımların, bölgesel ayırım yapılmaksızın gümrük vergisi muafiyeti ve katma değer vergisi (KDV) istisnasından yararlanabildiğini bildirdi.
Büyük ölçekli yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi de uygulandığını vurgulayan Balyemez, “Ordu’nun da içinde yer aldığı teşvik bölgesinde minimum 500 bin liranın üzerindeki yatırımlar devlet tarafından desteklen mektedir” dedi.
Teşvik paketinde bölgedeki yatırımlar için; vergi indirimi, sigorta pirimi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisinin yanı sıra, faiz desteği olanaklarının da sunulduğunu vurgulayan Bülent Balyemez, devlet teşviği ve desteklerinin değişik sektörleri kapsadığını ifade etti. Balyemez, bölgede teşvik ve destek kapsamında olan sektörleri şöyle özetledi:
“Soğuk hava depoculuğu, lisanslı depoculuk, gıda ürünleri ve içecek imalatı, hayvan yetiştiriciliği, tekstil ürünleri imalatı, bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı imalatı, döşemelik parke, kontraplak, yonga levha, sunta mdf gibi plakların imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, çimento, radyo televizyon haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, mobilya imalatı, üç yıldız ve üzeri otel yatırımları, eğitim hizmetleri, hastane ve huzur evi yatırımı.”
Ekonomik yatırımları destekleme programı çerçevesinde, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yatırımların yanı sıra, jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımların da destekleme programına dahil olduğu anlatan Bülent Balyemez, toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarının da bu kapsamda desteklendiğini bildirdi.
Balyemez, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde, bölgenin doğal ve kültürel özelliklerini bozmamak, turizm işletmelerine zarar vermemek, imar planlarına uygun olmak ve Bakanlıktan izin almak kaydıyla kamuya yararlı turizm tesislerin yapımı ve işletilmesinin de teşvik edildiğini vurguladı.
Ulusal tarım stratejileri çerçevesinde, tarım üreticilerine ise kırsal alanda, bireysel veya grup şeklinde, öz sermayeye dayalı projeli yatırımlar için teşvikler sunulduğunu ifade eden Bülent Balyemez, “Bu kapsamda tarım ürünlerinin depolanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile altyapı tesislerine yönelik yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır” dedi.
Balyemez, Ordu’da imalat ya da ticaret yapan bütün sektörleri ilgilendiren, yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımın da teşvik kapsamı dahilinde olduğunu belirtti. Yurt dışında açılacak ofis, mağaza, depo ve show-roomların kirasının da devlet tarafından karşılandığını ifade eden Bülent Balyemez, pazar araştırma destekleri, ISO, CE gibi kalite belgeleri alımında da devletin teşvik verdiğini anlattı.