Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı: "FINDIKTA GEREKLİ TEDBİRLER ALINMAMIŞ"
Ordu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necat Avcı, fındıkta hâlâ gereken tedbirlerin alınmadığını üzülerek gördüğünü söyledi. Avcı, “Hükümet 2009 fındık sezonu öncesi fındık kararnamesi açıkladı. Biz bu kararnameye katılmadığımızı, eksikliklerini ortaya koyarak daha çıktığı ilk gün tepkimizi üreticimiz adına koyduk. Bugün o gün söylediklerimizin aynısını söylüyoruz bu kararname eksik ve uygulanması bu şekliyle mümkün olmayan ölü doğmuş bir kararnamedir” dedi.1 YIL GEÇTİ, PEKİ KİM ALTERNATİF PROJEYE YÖNELDİ
“Bugün 2009 fındık rekoltesi az olduğu için TMO fındık satmadığı için ve fındık üreticimizde fındığı pazara yavaş yavaş indirdiği için fındık fiyatları belli bir seviyeyi korudu” diyen Başkan Avcı, şunları söyledi:
“Ancak 2010 yılı fındık rekoltesi çok olduğu zaman ortada lisanslı depoculuk yok, ürün borsası yok, müdahale kurumu yok. TMO ve FKB yok. Bu fındık üreticisi zaten güçlü değil gübreyi zor alıyor. Siz hangi kararname ile başarıya ulaşacaksınız. Bugün kararnamenin başarılı olması için alternatif ürün projesi ortaya konuldu. Peki, aradan 1 yıl geçti kim ülke genelinde alternatif projeye yöneldi, hiç kimse. Yani kararname çıkalı 1 yıl geçti ama hiç kimse fındığını sökmedi.
FINDIK ÇÖZÜLÜRSE BAŞKA YATIRIM İSTENİR DİYE Mİ DÜŞÜNÜLÜYOR
2010 yılı yeni fındık sezonuna 800 milyon kilo rekolteyle girersek nasıl bir tablo ortaya çıkacak. bu üretici ne yapacak. Hükümetten 2010 yılı fındık sezonuyla ilgili aldığı tedbirleri açıklamasını istiyoruz. Endişelerimizi Ankara’ya ve siyasi parti temsilcilerine devamlı olarak söylemeye devam ediyoruz. Bazen düşünüyorum 100 yıldır fındıkta sorunlar çözülmemiş. Hâlâ miras hukuku ile ilgili hiçbir hazırlık yok. 100 yıldır fındıkta sorunlar çözülmüyor. Acaba çözülürse Karadeniz insanı başka yatırımlar ister, gelişir, kalkınır; turizm ister diye mi bu sorunlar çözülmüyor diye de düşünüyorum. Hâlâ fındık üreticisinin dekar başına 150 TL parası Ordu ekonomisi için önemli yaklaşık 300 trilyon para ediyor. Bu paranın acilen Ordu ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Ortaya güçlü bir üretici çıkarılmadan Lisanslı depoculuk ve ürün borsası kurulmadan müdahale kurumu olmadan bu sistem sonuç vermez. Fındığımızın değerini bilelim. Fındığa sahip çıkalım, 2010 yol haritasının fındık üreticisinin mağdur edilmeyecek şekilde açıklanmasını istiyoruz.
TARIM KREDİNİN ÜRETİCİYİ İCRAYA VERDİĞİNİ ÜZÜLEREK ÖĞRENDİK
Tarım kredinin üreticilerimizi icraya vermesini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Tarım kredinin zorluklarını anlıyoruz. Ancak Şubat ayında fındık üreticisi parayı nereden bulacak. Tarım Kredinin bu alacaklarını Eylül- Ekim ayına ertelemesini istiyoruz. Fındık üreticimizin haklarını her alanda koruyacağız. 2010 fındık sezonuna girmeden mutlaka sağlıklı yol haritasının ortaya konulmasını isti yoruz.”