FINDIK TANITIM GRUBU KARADENİZ GELİŞİM AKADEMİSİ TARAFINDAN ''AİLE ŞİRKETLERİNDE KURUMSALLAŞMA VE YÖNETİM'' KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ
.jpg)
Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Karadeniz Gelişim Akademisi tarafından Ordu'da ''Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Yönetim'' konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılışında konuşan Vali Ali Kaban, FTG Karadeniz Gelişim Akademisi tarafından yapılan bu tür çalışmaların faydalı olacağına inandığını belirtti.
Ahmet ALTAY
Fındığın Ordu ve Karadeniz bölgesi için çok önemli olduğuna işaret eden Vali Kaban şöyle konuştu:
''Fındıkla bağlantısı olan bir konu üzerinde konuşmadan duramıyoruz. Ama burada FTG denilmiş olsa da, bölgemizde fındığın bir hakimiyeti olsa da daha farklı yollar aramamıza mani olmamalı. Bölge olarak fındık bizim en güçlü ürünümüz. Yeri geliyor bununla övünüyoruz. İşte, dünyanın en büyük fındık üreticisi bir vilayetin va-lisiyiz diyoruz. Ama bazen de bu süreçte güçlüklerle karşı karşıya kalıyoruz. İşte o güçlükler, sıkıntılar noktasında muhtelif alternatifler oluşturmak, yeni yollar aramak, fındığa alternatif olarak değil ama her zaman için ihtiyacımız olacak şekilde, özellikle de işletmecilik ruhunu genişletecek çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunu da Karadeniz Gelişim Akademisi yoluyla, FTG başlattı. Ben hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.'' Kaban, valilik olarak fındık konusunda kendilerinin de üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini anımsatarak, ''Biz de bu noktada kendi üzerimize düştüğü kadarı ile sadece fındık ile ilgili strateji raporları hazırlamak, insanımızı fındık konusunda bilgilendirmek dışında aynı zamanda çiçekçilik, balda kalitenin ve standardın artırılmasına yönelik çalışmalar gibi şu anda anlatmaya kalksam oldukça uzun sürecek konularda da kendi üzerimize düşeni yapıyoruz'' diye konuştu.
Daha sonra Trakya Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ebru Karpuzluoğlu, ''Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Yönetim" adlı konuda katılımcılara bilgi verdi.
Karpuzluoğlu Türkiye'de aile şirketlerinin genelde babadan oğula geçen bir yapıya sahip olduğunu belirtti.
Bu yapının yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çeken Karpuzluoğlu, ''Bu nedenle genelde baba ölünce yerine şirketin başına oğlu veya yakınları geçer. Eğer onlar babaları kadar iyi bir işletmeci değilse maalesef o şirket batar. Bu uygulama ve bu yapı çok yanlıştır'' dedi.