FATBO BAŞKANI KARAMOLLA “ÜRETİCİ VE TÜCCAR DUYARLI“ OLSUN
.jpg)
Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla serbest piyasaya gelen yaş fındık konusunda bir basın toplantısı düzenleyerek, “Yaş fındıklar yüzünden fındıkların Avrupa’dan geri dönme tehlikesi yaşadığını söyleyen Karamolla, “Üreticinin de tüccarın da bu konuda daha duyarlı olması lazım” dedi.
Son 10 gündür hava şartlarının bozuk gitmesinden dolayı üreticilerin fındığını kurutamadığını belirten Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla, “Bazı üreticilerimiz patozdan çıkan fındığı hemen alıp harman edip piyasada satmaya çalışıyorlar. Bizim üreticilerimizin duyarlı olması lazım. Fındığımız neredeyse 7 TL. oldu ama böyle yaş fındık satarlarsa, fındığımızın ve üreticimizin adı kötüye çıkar. 15 gün içinde Avrupa’ya gönderdiğimiz fındık yapılan kontroller sonrası kötü olduğu gerekçesiyle geriye gönderilir. Daha sonra Türkiye’nin fındığının kalitesi düşük denir ve fiyatlar düşer. Bizim kendi malımıza sahip çıkmamız lazım. Önemli olan toplum olarak esnaflarımızın ve köylümüzün fındığımıza sahip çıkmasıdır. Fındığımızın Avrupa’da daha da kaliteli olması için iyi kurutmamız gerekir. Böyle giderse fındığı rezil edeceğiz “dedi.
TMO’nun fındık aldığı dönemlerde üreticinin fındığını daha titiz bir şekilde köyden indirdiğini hatırlatan Başkan Karamolla
“Biz 4-5 sene önce TMO’ya fındığımızı 5-6 TL’ye satarken 11. ve 12.aylarda fındığımızı kurutabilmek için sahillere, kaldırımlara sererdik. Şimdi ise patozun arkasından çıkan fındığı ne alırsak kâr diye satıyorlar. Hadi yaş fındığı manava verdin, manavda gitti fabrikacıya verdi, fabrikacı da bunu harman etti diyelim. Ondan sonra bu fındık ihracatçıya gitti o da bu fındığı Avrupa’ya sattı. Bu fındık Avrupa’da yenilmese geri dönerse ne olacak, fındığımıza leke sürülecek. O yüzden kendi malımıza kendimiz sahip çıkmalıyız. Üreticiler TMO varken bu konuda daha dikkatliydi. TMO zamanında fındıktaki rutubet oranı yüzde 5’leri bulduğunda fındığı almıyordu. Ama şu anda rutubet oranı yüzde 20’leri bulan fındığı esnaflarımız alıp fabrikalara satıyorlar. Bu da fındığımızın kalitesini önemli derecede düşürüyor. Bunun için üreticilerimizin fındığını iyi kurutup piyasaya sürmesi gerekir. Fındığı piyasaya ne kadar yavaş sürersek o kadar iyi fiyat görür.’’ dedi.