ÜRETİCİLER: VERİLEN FİYAT MALİYETİ KURTARSIN YETER
Fındık maliyetinin belli olduğunu belirten üreticiler, “Bizim fazlasında gözümüz yok, verilen fiyat maliyetini kurtarsın yeter” dediler.Fındık maliyetinin belli olduğunu belirten üreticiler, “Bizim fazlasında gözümüz yok, verilen fiyat maliyetini kurtarsın yeter” dediler.
Fındık üreticisi oturup kalkıp bu sene fındığını kaça satabileceğini düşünüyor. Üreticiler, çok borçlandıklarını, bu borçlardan kurtulmak için hiç değilse fındığa yaptıkları masrafı almaları gerektiğini ve fındık fiyatının fındık maliyetinden aşağı olmamasını beklediklerini belirtiyorlar.
Üreticiler: “Fındık fiyatı bu sene en azından 5 TL’den yukarı olmalıdır. Fındığın yetiştirilmesinde gübresi, ilacı, işçiliği, tırpanı var, yani masrafı çok fazla. Oturup hesap etsen alınan para maliyetini kurtarmıyor. Üreticinin cebine para kalmıyor. Üretici tüccara gitmeyeyim, diyor ama gitmeye mecbur kalıyor. Hükümet fındığın hakkını verse yeter. Kimsenin fazlasında gözü yok. İlçemizde fındık tek geçim kaynağı. Fakat fındığın hakkının verilmemesi üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Devlet artık fındık almıyor, taban fiyatı vermiyor. Bu destek paralarının verilmesinin yerine fındığa güzel bir fiyat verilse herkes adil bir şekilde hakkını almış olur. Devletten fındık için bu yönde destek bekliyoruz. 2010 sezonunda fındık fiyatında 5 TL’den aşağısı üreticiyi kurtarmaz. 5TL’nin altında olan her fiyat üreticinin zararına olur ve maliyetinin altından kalır. Fındıktan kazananlar kendi işini kendisi yapanlar, fındığını kendisi toplayanlar, Destekleme paralarına gelince çiftçiyi kendi bahçelerinde tembelleştiren bir destek olduğunu düşünüyorum. Kabul etmek lazım ki iyi para ama bunu fındığın satış fiyatını yükselterek üreticiyi destekleme şekline çevirseler daha faydalı bir politika olur. Diğer türlü üretici iyice tembelleşiyor. Türkiye’de uygulanan fındık politikası üreticinin benimsediğim bir fındık politikası değil tüccarı ve tefecileri zengin eden bir fındık politikası. Devlet, fındığa siyaseti karıştırmadan sadece halkı düşünerek sahip çıkmalı. Fındığın fiyatı 7 TL’nin altında olursa üreticiyi memnun edeceğini düşünmüyoruz. Vatandaş artık kötünün iyisine şükreder bir hale gelmiş durumda. Fındık bir anda 7TL’den 2TL’ye düşünce her şeyi kabul eden bir toplum olduk. Fındığın fiyatını hükümetten ziyade üreticin kendinin belirlemesi gerekiyor. Üreticilerin örgütlenmesi gerekiyor ve devletinde fındığa sahip çıkması gerekiyor. Serbest piyasa adı altında üretici tefeciye terk edilmemeli” dediler.
•Ahmet ALTAY