FATSA’DA GELİŞİ GÜZEL ATIK TOPLAMAYA SON
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü şehirde daha önceden gelişi güzel atık toplayan şahısları belge ile yetkilendirerek atıkların kurumsal bir yapıyla toplanmasını sağladı. Atık toplayan araçları da “Karışık Ambalaj Toplama Aracı” şeklinde isimlendiren müdürlük böylelikle kaçak ve gelişigüzel atık toplamanın da önüne geçmiş oldu.“VATANDAŞIN ATIK TOPLAYANLARA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli 2019 yılında çıkan atık toplayıcıları genelgesiyle ilçede şu an 12 adet belgeli toplama ekibi bulunduğunu belirterek, “Atık toplayan ve bundan para kazananları belgelendirme yaparak daha kurumsal daha nitelikli bir yapı oluşturduk. Onlara mesleki olarak kalite de katarak topluma kazandırmış olduk ve sistemimize de dahil ettik. Önceden sokakta atık toplayıcılar daha değersiz görürken vatandaşlar bugün hem iş kıyafetleriyle hem toplanan araçların giydirme yapılmasıyla ve belgelendirmelerle birlikte hal ve hareketlerindeki davranış şekillerindeki değişimlere varana kadar çok daha kurumsal bir hale geldik. Bu anlamda çok yol kat ettik hem de onlara mesleki anlamda statü kazandırmış olduk. Bu kurumsal yapıdan ekiplerin kendileri de çok memnun. Ayrıca atık miktarını bu şekilde çok çok artırmış olduk.
“3.5 TON ATIKDAN 250 TON ATIK MİKTARINA ULAŞTIK”
Fatsa genelinde 5-6 yıl önce aylık 3.5 ton atık toplarken bugün 250 ton geri dönüşüm attığı topladıklarını ifade eden Derya Özcan Ateşli, “Buradan herkese sesleniyorum. Kesinlikle toplanan bu atıklar atık değil hepsi birer ham maddedir. Evlerimizde kaynakta ayırma yaparak daha kaliteli daha çok atık toplamaya özen gösterelim. Hem ekonomiyi katkı sağlayalım hem de en önemlisi geleceğimiz olan çocuklarımıza sağlıklı bir çevre bırakalım hem de iklim değişikliğinin etkilerini azaltmış olalım.” diye konuştu.
Atık toplayıcısı Zeki Çataltaş ise, “Geri dönüşüm işi yapıyoruz. Bu sayede yeşilliği doğayı ve denizleri koruyoruz. Topladığımız atıkları belediye yetkisi ile topluyoruz ve arıtmaya götürüyoruz ve daha sonra ayrıştırıldıktan sonra yeniden tekrar geleceğe kazandırılıyor.” dedi.
“HEDEFİMİZE ADIM ADIM İLERLİYORUZ”
Atık toplayacıların topladığı atıkları ayrıştıran Belediyenin anlaşmalı firması Hazırcı Geri Dönüşüm firması sahibi Sezer Hazırcı’da, “ 3 yıldır belediyemize hizmet vermekteyiz. Geri dönüşüm ambalajlarını toplamaya gayret ediyoruz. Bakanlık bize yüzde 150 ton atık da yüzde 35 gibi geri dönüşüm hedefi gösterdi. Biz de o rakamları yakalamaya çalışıyoruz. Şu an iyi gidiyor, yıllık tonajlarımız aylık tonajımız hepsini not alarak Excel tutarak gidiyoruz. Fatsa‘ya daha temiz bir çevre kazandırmak için insanları daha duyarlı bir hale getirmek için çalışıyoruz. Okullarda ve resmi kurumlarda seminerler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.