Büyük bir soruna dönüşmek üzere

Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı ve Karadeniz Kültür ve Çevre Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Fidan şu açıklamayı yaptı: Son zamanlarda birçok evlendirme, asayiş, magazin ve benzeri programlarda her ilden olduğu gibi, Ordulu kişilerin aile yapıları ve çarpık ilişki örnekleri ortaya konulmaktadır. Program formatı bakımından ticari bir kuruluşun reyting uğruna ve para kazanma amacıyla olayları dramatize etmesi bir ölçüde izah edilebilir. Bu medya kuruluşları için kısmen olağan görülebilir. Ancak bu tür programlarda üst üste hep aynı ile ait sosyal, ailesel ve duygusal çarpık ilişkilerin gündeme gelmesi büyük bir soruna dönüşmek üzeredir.
ORDULUYUM DEMEYE UTANIR OLDUK
Özellikle kimi Ordulu vatandaşlarımız başka şehirlerde memleketini söylemeye utanır hale gelmişlerdir. Bunun nedeni de programa katılanları seçerken, il bazında ve illerin nüfusları bazında dengeli bir dağılım yapılmamasından kaynaklanmaktadır.
PROGRAM USULLERİ AÇIKLANMALI
Bu tür programlara çağrılma ilke ve usullerinin mutlaka kamuoyuna deklare edilmesi şarttır. Aksi takdirde sırf magazin içeriği olsun ve reyting oluştursun diye, belli başlı illere ağırlık verilmesi, programlara katılımcıların illerin nüfuslarına göre ve/veya gayrısafi milli hasılasına göre seçilmesi etik ve sağduyu açısından gereklidir. Hep belli bölgenin veya ilin insanlarının o tür programlara çıkarılması, sadece o illerde o tür sorunlar varmış gibi bir algı hatası doğurmaktadır.
SORUNLU İL OLARAK ALGI Biliyoruz ki, bu tür magazinsel ve sosyal olaylar ve sorunlar Türkiye’mizin ve dünyamızın her coğrafyasında görülebilmektedir. Burada önemli olan, hep aynı yere objektifi doğrulttuğumuzda o ilin sorunlu il olarak algılanması kaçınılmazdır. Bu tür program çizelgelerinin bilimsel yöntemlerle yapılması beklenir, yapılamasa bile, en azından aklı selim ile objektif dağılımla, objektif usullerle belirlenmiş örnek kütleden seçilmesi son derce önemlidir.
SON DERECE RAHATSIZIZ Sonuç Olarak; Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği olarak ve bünyesinde onlarca derneğin bulunduğu üst sivil toplum örgütümüz Karadeniz Kültür ve Çevre Dernekleri Platformu olarak Ordu iline yönelik böylesi bir yanlış algıdan son derece rahatsız olduğumuzu bildirmek isteriz. Ordulu vatandaşlarımızın da sosyal ve ailesel ilişkilerde diğer illerimizdeki gibi ilişkilerin olduğunu, hep aynı kaynaklardan veya çevreden seçilen örnek kütledeki sorun ve sorunsalların irdelenmesi ile Ordulu imajının zedelenmesine kimsenin hakkı yoktur. İlgili tüm televizyon programlarından bu konularda illerden programlara katılımcı davetleri yaparken daha nesnel ve kapsamlı davranmaya davet ediyoruz. Bu konudaki rahatsızlığımızı önemle ve özenle tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz.”
•Muharrem GÖÇ