İtfaiye’den ‘bacaları temizletin!’ uyarısı
Küçük ihmaller felakete yol açıyor. Ordu’da 4.5 yıldatemizlenmeyen bacalar yüzünden 672 baca yangını meydana geldi
Ordu’da temizlenmeyen bacalar yüzünden son 4,5 yılda 672 baca yangınının meydana geldiği, bu yangınların milyonlarca liralık maddi hasara yol açtığı belirtildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, temizletilmeyen bacaların can kaybı riskini de ortaya çıkardığına dikkat çekildi. Açıklamada vatandaşlar havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarını temizletmesi ve kontrol ettirmesi yönünde uyarıldı.
PETROL ÜRÜNÜ KADAR TEHLİKELİ
İtfaiye Dairesi Başkanı Yusuf Çınkıl, karbon monoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların genellikle bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğine dikkat çekti.
Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlarının ölümlere, zamanla oluşan kurumların tutuşmasının ise yangınlara neden olduğuna dikkat çeken Çınkıl, “Bu nedenle ülkemizde her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Birçok binanın alt katlarında bulunan lokanta, pastane gibi işyerlerinin de periyodik olarak bacalarını temizletmeleri gerekiyor” dedi.
Baca içerisinde oluşan yağ atıkları ve ziftlerin ocakların yakılması esnasında alev alarak baca yangınlarının meydana geldiğini ifade eden Çınkıl, bunun bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturduğunu, tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alevin çatıya ulaşarak çatıların tamamen yanmasına sebep olduğunu belirtti.
4,5 YILIN BİLANÇOSU AĞIR OLDU: 672 BACA YANGINI
İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre; 2016 yılında 167, 2017 yılında 153, 2018 yılında 154, 2019 yılında 113, 2020 yılının 9 aylık süresi içerisinde ise 85 baca yangını meydana geldi. Yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi.
İtfaiye Dairesi Başkanlığınca yapılan açıklamada, havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekilerek son günleri beklemeden baca temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşlar uyarıldı. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşların itfaiyenin 0 452 233 44 36 numaralı telefonundan veya 112 Acil Çağrı hattından ücretsiz olarak bilgi almaları istendi.
BACALAR KONUSUNDA DİKKAT
EDİLMESİ GEREKENLER
- Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi mutlaka temizlettirilmeli.
- Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker; tıkalı bacalar, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar, lodosta karbon monoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmeli.
- Doğalgaz proje ve tesisatları, mutlaka sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalı.
- Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka doğalgaz dağıtım şirketinizden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmeli. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz taktırılmamalı.
- Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalı.
- Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka doğalgaz dağıtım şirketine bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalı.
- Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı.
- Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı.
- Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.
- Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.
- Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçe…