FATSO Başkanı Karataş Ekonomik İstikrarda devamlılık için alınması gereken tedbirleri açıkladı
FATSO Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş Karataş Ekonomik İstikrarda devamlılık için alınması gereken tedbirleri açıkladı.Karataş; "Salgın hastalık süreci maalesef hayatımızın merkezinde yer almaya ve etkilerini her alanda hissettirmeye devam ediyor. Üyelerimizden aldığımız geribildirimler ve gözlemlerimiz sonucunda bazı ilave tedbirlerin ivedilikle alınmasının iş dünyasının faydasına olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda hazırladığımız raporu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ulaştırıyoruz. Raporu kamuoyu ile paylaşmak isterim. Her zaman olduğu gibi aciliyetini vurguladığımız hususların takipçisi olacağız." dedi.
Söz konusu raporumuz değerli üyelerimizin bilgisine aşağıda sunulmaktadır.
EKONOMİK İSTİKRARDA DEVAMLILIK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de yoğun şekilde etkileyen ve etkilemeye de devam eden Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomik anlamda iş dünyasının gördüğü zararı en aza indirmek maksadıyla salgının ilk günlerinden itibaren açıklanan bir takım ekonomik tedbirler nedeniyle Türk iş dünyası hem toplum sağlığının korunması hem de bu süreçte ortaya çıkan ekonomik problemlere anında çözüm üreten anlayışı nedeniyle devletimizin ilgili kademelerine ve yetkililerine teşekkürü borç bilmektedir.
Mart ayı başlangıcından itibaren ülkemizi de etkilemeye başlayan salgın, geçen 6 aylık süre zarfında alınan bazı tedbirlerle kontrol altında tutulmaya çalışılsa da günlük hayatımızdaki etkisini ne yazık ki yoğun şekilde halen hissettirmekte, toplum sağlığı için önemli bir tehdit olmayı sürdürmekte ve doğal olarak iş dünyası üzerinde de taşıması artık imkansıza yakın ağır bir yük oluşturmaya devam etmektedir. Öte yandan iş dünyasının omuzlarındaki yükü hafifletmek adına alınan bazı ekonomik tedbirler ve sağlanan finansman olanakları için öngörülen erteleme süreleri ise 6 aylık sürenin tamamlanıyor olmasıyla sona ermektedir.
Bu süre zarfında salgının yoğunluğunda yaşananartış mevcut birçok sektörde görülmesi beklenen ekonomik düzelmenin önüne geçmiş, iş dünyasının üzerindeki yük artışının üyelerimizden ve ilgili meslek komitelerimizden aldığımız geri dönüşlerle sabit olduğu tarafımızca görülmüştür. İçinde bulunduğumuz noktada alınan ekonomik tedbirlerin sıkı bir şekilde devam etmesi gerekliliği ve bazı sektörler için ilave tedbirler alınması ihtiyacı hasıl olmuştur. Üyelerimizden ve meslek komitelerimizden aldığımız geribildirimler neticesinde öngördüğümüz bazı sorunlar aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
1. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin devamlılığı hususunda yaşanan belirsizlikler nedeniyle özel eğitim kurumları başta olmak üzere bu sektörün ve etki alanında çalışan sektörlerin temsilcileri faaliyetlerini sürdürmenin imkansız hale geldiğini vurgulamaktadır. Özellikle karayolu ile taşımacılık yapan S plakalı öğrenci servislerinin, giyim eşyaları alanında okul kıyafetleri üretim ve satışı yapan sektör temsilcilerinin ve kırtasiye sektörü temsilcilerinin mağduriyetlerini yakın zamanda sunduğumuz raporla belirtmiştik. Bu konudaki mağduriyetlerin sürmekte olduğunu teşhis etmekteyiz.
2. Her ne kadar kontrollü normalleşme süreci ile iyileşme görülmesi beklense de turizm sektöründeki faaliyetler de yaz sezonuna rağmen durma noktasına gelmiş ve bu sektördeki temsilciler de pandemi başlangıcında aldıkları destekleri geri ödeme konusunda gerekli iş hacmine ulaşamamıştır.
3. Genel olarak salgın hastalık sürecinin başından bugüne hem finansman olanaklarından, hem de kısa çalışma ödeneği, prim desteği gibi olanaklardan faydalanan sektör fark etmeksizin iş dünyasının tüm temsilcileri beklenen ekonomik normallere dönüşün gerçekleşmemesi nedeniyle mevcut istihdam hacimlerini korumak adına kısa çalışma ödeneği, prim desteği gibi uygulamalardan yararlanmaya devam etmeyi beklemekle birlikte faydalandıkları finansman olanaklarının ödemelerinde erteleme talep etmektedirler.
4. KOBİ’lerin büyük bir çoğunluğundan pandemi sürecinin başından beri kararlı bir şekilde değinilmeyen konulardan biri olan elektrik, su, kira desteği gibi konularda acil bir çözüm beklentisi sürekli olarak vurgulanmaktadır.
5. Şu ana kadar duyurulan olanaklardan bozuk sicilleri nedeniyle faydalanamayan iş dünyası temsilcilerinin durumu geri dönüşü zor bir noktaya yaklaşmaktadır. Sektör bağımsız olarak daha önceki dönemde de aciliyetini vurguladığımız sicil affı konusunun hassasiyetle bir kez daha değerlendirilerek gündeme alınması elzemdir.
Belirtilen hususlarda tedbir almak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde ve Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde gerekli çalışmaların yapılarak devletimizin ilgili organlarında sorunların temsilinin sağlanması hususunda bilgi ve yardımlarınızı rica eder, saygılar sunarız.