Vatandaşlar sobacıların yolunu tuttu
Geçen yıla oranla soba fiyatlarına yüzde 10 zam geldiğini belirten sobacılar, işlerindeki hareketlilikten memnun olduklarını söylediler.
Kış aylarının yaklaşması ile birlikte soğuk havalarda soba ile ısınmak isteyen ve mevcut borularını değiştirmek isteyenler sobacılara giderek soba ve borularını almaya başladı.
Fatsalı sobacılardan İbrahim Uysal, “Satışlarımız başladı ve işlerimizdeki hareket bizleri şu an için sevindiriyor. Bölgemizde en çok kuzine dediğimiz sobalar satılıyor. Fiyatları ise 150 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Halkımız kırsal kesimde sobayı kullanıyor ve satışlarımızı bu kesime daha çok yapıyoruz. İlçemizde artık doğalgaz var ve bizlerin işini yüzde 30 oranında etkiledi. Fakat kırsal kesimde doğalgaz olmadığı için soba satışlarımızı burada yaşayan insanlara yapıyoruz” dedi.
Uysal, “Kuzine sobaları 200 TL, kovalı sobalar 300 TL’den başlıyor. Ayrıca soba boruları da tanesi 10 TL’den satışa sunuyoruz” diye konuştu.
Soba yakarken dikkat edilmesi gereken kuralları hatırlatan Uysal, “Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır. Kömür bu şekilde yakıldığında içerisinde bulunan uçucu ve yanıcı gazlar da soba içerisinde yanmakta ve böylelikle daha fazla ısı alınmakta, bacadan atılan gaz ve duman azalmakta ve soba boruları ve bacalar daha geç kurumlanmaktadır. Düzgün uygulanan üstten yakma tekniği karbon monoksit gazından zehirlenme riskini en aza indirmektedir. Kömürü kullanmadan 4-5 gün önce torba ağzını açıp, havalanıp kurumasını sağlayın. Soba daha verimli yanacaktır. Sobanın içerisine 2/3 oranında kömür doldurun. Kömürün üzerine tahta parçaları koyarak tutuşturun, güç yakıtları kullanmamaya özen gösterin. Tutuşmadan sonra üst havalandırma kapatılıp alt kapaktan hava girişi ayarlanmalıdır. Soba ilk yakılırken kömür tutuşuncaya kadar alt havalandırma açık olmalıdır. Kömür tutuştuktan sonra alt havalandırma açılmalı, üst havalandırma kapalı kalmalı ve baca çıkışında bulunan duman kelebeği mutlaka açık olmalıdır. Üstten yakılan sobaya sonradan kömür ilavesi kesinlikle yapılmamalıdır. Yanma kötüleşeceğinden zehirli karbon monoksit gazı çıkışı artacaktır. Soba söndükten sonra kömür doldurulmalı, ya da kovalı sobalarda yeni kova koyulup üstten yakılmalıdır.Mümkünse yatarken soba söndürülmeli ya da alt hava girişi ve duman kelebeği açık bırakılmalıdır.Tam sönmemiş soba kovaları, karbon monoksit zehirlenmelerine neden olmaması için evin içinde tutulmalıdır” dedi.
•Ahmet ALTAY