TMO okullarla da anlaşmalı
.jpg)
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) aldığı yaklaşık 140 bin tonluk fındığın akıbeti merak konusu oldu. Bir kesim tarafından elindeki fındığı piyasaya süreceği iddia edilirken, bir kesim tarafından fındığı piyasaya satmayacağı ileri sürülüyor.
Üretici birlikleri de TMO’nun piyasaya fındık satışı yapmamasından yana.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, TMO’nun Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığı protokol gibi Milli Eğitim Bakanlığı ile de masaya oturulması gerektiğini söyledi.
Soydan, TMO’nun elindeki fındığı bu şekilde tüketmesi önerisinde bulundu:
“Toprak Mahsulleri Ofisi 2017 fındığı olarak yaklaşık 140 bin ton seviyesinde bir fındık alımı gerçekleştirdi. Bu önemli bir rakamdır. Muhakkak elindeki fındığı değerlendirmeli. Sonuçta fındıkta belli bir yıldan sonra önemli ölçüde kendi durumunu değiştirebilir. Bunun için fındığı en iyi şekilde değerlendirmeli. Tabi ki daha önce Milli Savunma Bakanlığıyla anlaşma sağlandı. Bu çok önemli bir hamledir. TMO özellikle elindeki fındıkları bu şekilde değerlendirebilir. Milli Eğitim Bakanlığıyla da karşılıklı diyaloglar kurularak okullarda da fındık dağıtımı sağlanmalıdır. Fındık sağlık olarak gıda güvenliği açısından da uzun ömürlü olduğu için bir tehlikesi de olmayacaktır. Bu nedenle diğer bakanlıklara da dağıtılabilir. Bu şekilde elindeki fındığı tüketme yoluna gidebilir.”
-“Üreticinin hakları korunmalı”-
Soydan, “Fındığın TMO’ya bir maliyeti var. Bu maliyet hesaplanmalı, ancak eğer elindeki fındığı piyasaya sürerse gelecek sezonun fındık fiyatlarını da şekillendirecektir. O açıdan kendi kurumu içerisinde iç fındık veya başka türlü işleyip değerlendirmesi önemlidir. TMO fındığı ne şekilde değerlendirirse değerlendirsin birinci derecen üreticinin hak ve menfaatlerini koruyarak değerlendirmelidir” diye konuştu.