Hayvancılıkta ‘mera’ mesaisi

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu yıl içerisinde Gölköy ilçesine bağlı Kale Yaylası ile Mesudiye ilçesine bağlı Yukarıfaldaca Yaylasında ‘Mera Islahı ve Yönetimi Projeleri’ uygulayacağını açıkladı.
Meralar, hayvansal üretimde en önemli girdiyi oluşturan kaliteli kaba yemin en ucuz ve en kolay temin edildiği kaynaklardır. Bu önem doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018 yılını "Mera ve Buzağı Yılı" olarak ilan etmiş ve bu yönde yapılacak çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti. Bununla birlikte İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da Ordu’da bulunan 50 bin hektarlık mera alanlarının verimini artırmak ve bu alanlardan en verimli şekilde faydalanmak amacıyla "Mera Islahı ve Amenajmanı (Yönetimi) Projeleri" uygulanıyor. Bu çalışmalar kapsamında; il genelinde şu ana kadar yaklaşık 10 bin hektar alanda toplam 28 adet proje hazırlandı. Bu projelerden yaklaşık 7 bin hektar alanda uygulanan 19 adet proje tamamlanarak, yaklaşık 3 bin hektar alanda 9 adet projenin uygulaması halen devam ediyor.
4 ilçede yoğun tempo
Uygulanan bu projeler ile birlikte 2017 yılında; Gölköy İlçesinde bulunan Sırıklı ve Muratcık yaylalarında, otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 2 adet koyun banyoluğu, 3'er oluklu 9 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 5 adet kaptaj, 1 adet 8 tonluk su deposu, 50 adet kaşınma kazığı, 30 adet tuzluk ve 6 adet gölgelik yapıldı. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 24 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi ve 76 ton tarım kireci uygulanmıştır. Yine Gölköy İlçesinde bulunan Emirler ve Hürriyet yaylalarında, otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 1 adet koyun banyoluğu, 3'er oluklu 3 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 3 adet kaptaj, 20 adet kaşınma kazığı, 20 adet tuzluk ve 1 adet gölgelik yapılmıştır. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için ise 4 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi uygulandı.
Aybastı İlçesinde bulunan Kızkayası ve Germaşov yaylalarında ise otlatmayı kolaylaştırıcı yapı olarak; 2 adet koyun banyoluğu, 3'er oluklu 6 adet galvanizli sacdan yapılmış suluk, 3 adet kaptaj, 1 adet 8 tonluk su deposu, 40 adet kaşınma kazığı, 30 adet tuzluk ve 3 adet gölgelik yapıldı. Meralardaki otun kalite ve miktarını artırmak için 17 ton CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi ve 45 ton tarım kireci uygulaması yapıldı. Ayrıca; Aybastı ilçesi Perşembe yaylasına 3'er oluklu 9 adet ve Kabadüz İçesi Çambaşı Yaylasına 3'er oluklu 2 adet galvanizli sacdan suluk yapıldı. Korgan İlçesinde bulunan Geçiobası ve Turnalık yaylalarında da otun kalite ve miktarını artırmak için 36 ton 20.20.0 kompoze gübresi uygulandı.