“Fatsa çok değişmiş, çok gelişmiş”
Bir yakınının düğününe katılmak için ilçemize gelen Prof. Dr. Oktay Güvemli gazetemizi de ziyaret etti.“Fatsa çok değişmiş ve gelişmiş diyen Prof. Dr. Oktay Güvemli, Fatsa eskiden de çok güzeldi; ama şimdi daha da güzelleşmiş” dedi.
Gazetimiz sahibi ve başyazarı Ferudun Cumhur Altuntaş’la görüşen Prof. Dr. Oktay Güvemli 4 günlük Fatsa izlenimleri şöyle sıraladı. “Ben babamın yazdığı Doğu ve Doğu Karadeniz kitabında şunu anladım. İkinci Dünya Harbinde Fatsa’ya iki şekilde gelen var. 1878’de 1993 Harbinde gelmişler. 1918’de babamın yazdığı kitap 1916 – 1917 öyküsüdür; ama bu iki olay yani 1993 harbinde gelenlerin ikisi de Rus savaşı dolayısıyla geliyorlar. 1916’da gelenlerle farklı bir doğum oluyor, buna sosyal tavit diyorlar. Fatsa’nın bugünkü zenginliği böyle oluşmuş. Lazlar sonra gelmiş, Gürcüler evvelden gelmiş. 1976 – 1978’de Rus savaşı olduğunu anlıyorum. Fatsa’daki bu kozmopolit yapı zaman içinde bütünleşmiş, Gürcü’sü, Laz’ı, Çerkez’i, Türk’ü karışmış ve bir kültür oluşturmuşlar.
Fatsa’yı büyüt, Avrupa Birliğindesin. Bu kadar etkindir Fatsa’nın sosyal yapısı. Bu durumun siyasetle ilgili bir tarafı yoktur. Bu kültürel yapı siyaset dışında oluşan bir olay. Babam, kitabında ikinci Dünya Harbini anlatmış; ancak 1993 harbini yazan yok. Fakat maalesef kültürel yapının altında bir yönetimle yönetiliyor, idare ediliyor. Kültürel yapı çok yükselmiş. Deniz kenarına, Lokantalara, Çaka’ya gittim çok büyük bir değişim var. Eskiden Çaka’ya denize giderdik, şimdi adım atamıyoruz. Kadınlı, erkekli, çoluk çocuk denize giriyorlar. Eskiden orada kimse yoktu, dut ağaçları boldu ve bizler dut yerdik. Sonra Belice diye bir yere geldik; denize girdik. Akşam özel bir mimarisi olan restorana geldim, Emirgan’ dan farksız. O bölgede ki, bir çok restoran böyle. Bunun altını deşersen altında kaynaşmış ayrı ayrı genlerin oluşturduğu bir toplum var. Fatsa, Türkiye’nin ortalamasının da üstüne çıkmış. Bodrum gibi bir yer oluşmuş. Ben Bodrum’a da gidiyorum Çeşme’ye de gidiyorum, Ordu’yu da biliyorum; ama Fatsa her yeri sollamış gibi geldi bana.
Fatsamız’da olumsuz durumlar da var. Denize girmek istiyorum,” Sakın denize girme” diyorlar, sanayiden denize atık veriyorlarmış. Böyle turistik bir yerde, bu mevsimde denize atık vermek cinayettir. Bunların üstüne çıkmak lazım. Trafik, içinden çıkılmaz bir hale gelmiş. Yeşil Fatsamız yapılan yüksek katlı binalarla betona dönüşmeye başlamış. Fatsa’yı görmek için tepelere çıkıp seyretmek lazım. Fatsa’nın önünü açmamız lazım. Fatsa 1994’ler de böyle değildi. Ne olduysa son 20 -25 sene içinde olmuş. Ayrıca, ben Atatürkçü Düşünce Derneği’ni ziyaret ediyorum. Pek çok insan korktuğu için gelemiyor. Günahtır, yazıktır, Oktay Güvemli’den kime ne zarar gelir ? Neler oluyor ? Bu durum beni çok rahatsız etti, böyle olmamalı”dedi.