Fatsalı taş ocağına yürüdü
Kayaköy-Akçekese Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağına tepkiler büyüyor. Yaşam savunucuları, taş ocağına karşı yürüyüş düzenledi.Kayaköy-Akçekese Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağını engellemeye yönelik yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrası piknik yapıldı. İstanbul’dan Ilıcalılar Derneği yöneticileri ve üyelerinin de katıldığı eyleme Kayaköy-Akçakese Mahalle halkının yanı sıra Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticileri destek verdi. Kayaköy Camii yanından başlayan yürüyüş, taş ocağı yapılmak istenen yere yakın olan Tekelli Tepesi’nde düzenlenen piknik ile sona erdi.
BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Ilıcalılar Derneği Başkanı Necati Akbaba piknik alanında yaptığı konuşmasında taş ocağının engellenmesinin çok elzem olduğunu belirterek, “Birlikte hareket etmeliyiz. Halk bu konuda duyarlı. İstanbul’dan geldik. Buradan ayrılıp İstanbul’a yerleşmiş olsak da dönüp dolaşıp buraya geleceğiz. Köyümüze zarar verecek olan taş ocağını istemiyoruz. Burada da görüldüğü gibi kadınlarımız çok duyarlı. El ele verip toprağımızı koruyacağız.” dedi.
Bölgeye taş ocağı yapılmasını istemeyen halka her türlü desteklerinin süreceğini vurgulayan ORÇEV Başkanı Gül Ersan, "Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ordu’da da taş ocaklarının sayısı hızla artıyor. Genellikle taş ocakları için, faaliyetten etkilenecek olan insanlara sorulmadan 'ÇED Gerekli Değildir' kararı veriliyor ve ocaklardaki çalışma ne yazık ki denetlenmiyor. Proje tanıtım dosyasında patlatma sayısı ve kullanılacak patlayıcı miktarı bellidir ama dosyadaki miktara uyulmuyor. Ormanlık alanmış, tarım alanıymış, yerleşim bölgesiymiş önemsenmiyor. Patlatma ve taş taşıyan kamyonlar nedeniyle oluşan toz hem sağlığınızı hem de yetiştirdiğiniz sebze ve meyveleri etkileyecek; hayvancılığı etkileyecek. Bu sadece sizin değil hepimizin sorunu. Dernek olarak her zaman desteğe hazırız” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından piknikte bundan sonra izlenmesi gereken yol konuşuldu.
'TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN İNATÇIYIZ'
Konuya ilişkin kurum temsilcilerinin ve yurttaşların görüşleri şöyle:Kayaköy Çevre ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Baştaş: “Taş ocağını istemediğimizle ilgili temsilen 17 kişiyle dava açtık. Taş ocağının zararlarını biliyoruz. Açtığımız dava sonuçlandı ve davayı kazandık. Ancak şirket ÇED dosyasında küçük değişiklikler yaparak yeniden “ÇED Gerekli Değil” kararı çıkardı. İkinci kez buna da dava açtık. Bu davanın da lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Şirket inat ediyor biz de toprağımıza sahip çıkmak için inatçıyız.”
'TAŞ OCAĞI BİZİ SUSUZ
BIRAKACAK'
Kayaköy- Akçakese Mahalle Muhtarı Ergün Yücetepe: “Taş ocağı yapılmak istenen yerde dört adet su kaynağımız var. Taş ocağı bizi susuz bırakacak. Halkımızın karşı çıkışı geleceğimiz içindir. Ben de elimden gelen katkıyı sunacağım.”
Kayaköy-Akçakese Mahallesi’nden Fatma Işık: “Taş ocağına en yakın ev benimki. Taş ocağı istemiyorum. Burada kirli hava, tozu solumak istemiyorum. Kadın olarak toprağımıza sahip çıkacağız. Kayaköy-Akçakese halkı birlikte hareket etmek zorundayız. Birlik olacağız taş ocağını engelleyeceğiz. Taş ocağının zararlarını herkese anlatacağız. Patlamalar, ocağa en yakın ev benimki olduğu için beni hemen etkileyecek, korkarak yaşamak istemiyorum.”
'DOĞAL YAŞANTIMIZI
SÜRDÜREBİLMEK İÇİN...'
Kayaköy-Akçakese Mahallesi'nden Temel Tepecik: “Birlikte davranarak taş ocağını engelleyeceğiz. Tarımsal faaliyetimizi ve doğal yaşantımızı sürdürebilmek için taş ocağı istemiyoruz.”