TAŞÇI, FINDIK ÜRETİCİLERİNİN EN BÜYÜK SORUNLARININ BAŞINDA LİSANSLI DEPOCULUK GELDİĞİNİ SÖYLEDİ

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gurubu adına verilen ‘Fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması önergesi’ üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz aldı. AK Parti hükümetinin fındık üreticilerine verdiği destekten bahsederek konuşmasına başlayan Taşçı, fındık üreticilerinin en büyük sorunlarının başında lisanslı depoculuk geldiğini söyledi.
AK Parti hükümeti döneminde fındık üreticilerinin hiç bir zaman yalnız bırakılmadığına vurgu yapan Taşçı, fındığın milli bir ürün olduğuna işaret etti.
Fındık fiyatları üzerinde oynanan oyunlara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte ile son verildiğini hatırlatan Taşçı, fiyatların yeni sezonda artmasını beklediklerini kaydetti.
Fındığın Türkiye açısından çok önemli bir ürün olduğuna dikkat çeken Taşçı, “Fındık ülkemizin en önemli tarımsal ürünü olup Dünya’da üretimin % 70 ini sağladığımız ve ihracatta 1. sırada olduğumuz 2014 yılı rakamlarına göre yılda 2,8 Milyar dolar döviz girdisi sağlayan stratejik bir üründür. Ülkemizde 33 ilde, 701 bin ha alanda yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından fındık üretimi yapılmakta olup, üretim miktarı yıllara göre 400 bin ton ila 800 bin ton arasında değişmektedir. Fındığın ülkemiz açısından ne derece önemli bir ürün olduğunun farkında olan hükümetimiz her zaman bu konuda üstüne düşen sorumlulukların bilinci ile hareket etmiştir” dedi.
FİSKOBİRLİK’İN BORÇLARI ÖDENDİ
Taşçı’nın fındıkla ilgili konuşmasının satır başları şu şekilde: “Hükümetimiz bu konuda attığı ilk adım, 2006 yılında FİSKOBİRLİK’in üretici ihtiyaçlarını karşılayamadığı anda ülkenin en önemli kurumlarından biri olan TMO’yu fındık alımıyla görevlendirmesidir. FİSKOBİRLİK o yıllarda borç batağına girmiş, siyasi çekişmelere taraf olmuş, fındıkla uğraşmak yerine sigortacılık, marketçilik, emlakçılık gibi iş ve işlemlere yoğunlaşmış, fındık ikincil bir uğraş haline getirilmiştir. TMO bölgede 3 yılda toplam 694 bin ton fındık alarak yaklaşık 3 Milyar TL fındık üreticilerimize ödemiş, Fiskobirliğin de borçlarını ödeyerek, üreticinin içinde bulunduğu kötü durumdan çıkmasını sağlamıştır.
TARİHİNDE İLK KEZ 20 LİRAYI GÖRDÜ
Hükümetimiz halen uygulanan Fındık Stratejisini hayata geçirerek; fındık üretimi ile ilgilenen üreticilerimizin desteklenmesi, aynı zamanda aracı/manav/esnaf ve sanayiciler ile bu alanda istihdam edilmiş vatandaşlarımız da dikkate alınarak, fındık fiyatlarının tüm ürünler gibi serbest piyasa koşullarında oluşması sağlanmıştır. Fındık stratejisi uygulandığı birinci dönem 2009-2011 yılları arasında 2 Milyar TL ve ikinci dönem olan 2012-2014 yılları arasında da 2.3 Milyar TL ve 2015 yılı ödemeleri kapsamında 812 milyon olmak üzere olmak üzere toplam 5,2 Milyar TL fındık üreticilerimize ödenmiştir. Bu dönemde Konuyu siyasi malzeme olarak görmek yerine kendi dinamikleri olan bir serbest piyasada hak ettiği gerçek değeri bulması yönünde verilen çaba sonuç bulmuş fındık Cumhuriyet tarihinde ilk defa 20’ TL ve üzeri rakamlar zikredilmeye başlanmıştır.
MAKİNE EKİPMAN DESTEĞİ SAĞLANDI
Yine AKPARTİ hükümetleri döneminde Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı uygulanmış olup bu kapsamda üreticilerimizin üretim maliyetlerinin düşürülmesi adına ihtiyaç duydukları makine ekipman alımlarında % 50 hibe desteği sağlanmıştır. Bu kapsamda sadece Ordu ilinde fındık üreticilerimizin yaklaşık 20 bin adet makine ekipman alımı desteklenmiştir. Aynı program kapsamında ekonomik yatırımlar da desteklenmiş olup ürünün pazarlanmasında önem arz eden fındık işleme tesislerine de %50 hibe desteği sağlanmıştır.
FAİZ ORANLARI 10 KAT DÜŞÜRÜLDÜ
Yine kırsal kalkınma programı kapsamında özellikle fındık verim ve kalitesinde çok önemli olan Fındık Bahçelerinde kurulan basınçlı sulama tesisleri desteklenmiştir. Halen ziraat bankası ve tarım kredi kooperatifleri tarafından basınçlı sulama sistemlerine 0 faizli kredi kullanımı sağlanmaktadır.
Üreticilerimizin ihtiyaç duydukları kredi faiz oranları %59’lardan % 0-5 aralığına düşürülmüştür.
Üreticilerimize Mazot ve Gübre desteği yine AKPARTİ hükümetlerimiz döneminde verilmiş üreticilerimizin en önemli girdisi olan Gübre de KDV kaldırılmıştır.
FINDIKTA KALİTE ARTIYOR
Fındık yetiştirilen illerimizdeki tarım teşkilatlarımız tarafından verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çok sayıda eğitim ve yayım çalışması yapılmış ve halen yapılmaya devam etmektedir.
Diğer taraftan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca farklı illerde fındık verim ve kalitesi ile hastalık ve zararlılarına yönelik eğitim ve demonstrasyon çalışmaları yürütmekte, fındık alanlarında yıllara bağlı olarak ortaya çıkan yaşlılık ve bakımsızlıkla mücadele için fındıkta gençleştirme çalışmalarına yönelik bilgilendirme ve destek çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmalar Fındık Araştırma Entitüsü, Üniversiteler, İl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz ve DOKAP tarafından yapılacak ortak çalışmalar ile tüm bölge genelinde yaygınlaştırılacaktır.
LİSANSLI DEPOCULULUK ŞART
Fındık hasat sonrası depolama sorunlarının ve piyasada ürün fiyatlarının etkilenmesinin önüne geçmek amacıyla Lisanslı depoculuk faaliyetlerini önemsemekte, ürününü lisanslı depoya bırakan üreticilere ton başına destekleme verilmekte ve elektronik ürün senedi çalışmaları devam etmektedir.
Batı bölgesinde yeterli miktarda depo bulunmakla birlikte bu depolar uzun süre fındık muhafazasına ve lisanslı depoculuğa uygun değildir. Ordu’da 100 bin ton, Giresun’da 50 bin ton, Samsun’da 40 bin ton, Trabzon’da 15 bin tonluk depo ihtiyacı bulunmaktadır. Bölgenin depo ihtiyacının giderilerek var olan alivre satış ve emanet sisteminden kaynaklanan sıkıntıların önüne geçilecektir.
SİGORTA PRİMLERİNİN % 50-65’i DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAKTA
Fındık Araştırma Entitüsü tarafından verimi yanında don zararına dayanımı da yüksek olan 3 yeni çeşit geliştirilmiş ve bu çeşitler tescillenmiştir. Bu üç çeşidin fidanlarının çoğaltılması için doku kültürü laboratuvarı kurulmasına yönelik çalışmalarda sona yaklaşılmıştır. Doku kültürü laboratuvarının faaliyete geçmesi ile bölge genelinde yenileme çalışmalarında ihtiyaç duyulan fidan teminine büyük katkı sağlanacaktır. Yine hükümetimiz döneminde devlet destekli tarım sigortaları başlatılmış olup üreticilerimiz doğal afetlerden kaynaklı oluşabilecek