ARTIK EĞİTİMİ KİTAPTAN DEĞİL DENİZDE ALACAKLAR
.jpg)
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Kefelioğlu Araştırma ve İnceleme gemisi düzenlenen törenle denize indirildi.
Düzenlenen törene Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ordu Üniversitesi Rektörü Tarık Yarılgaç, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Erişmiş, Fatsa İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Etem Öztürk, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Görevlisi Haluk Kefelioğlu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu başkanları, eğitim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık gerçekleştirdi. Balık: “Biz denizcilerin, denizcilikle ilgili araştırmacıların, olmazsa olmazı olan deniz taşıtıdır. Yüzen bir vasıtadır. Bugüne kadar Fatsa Deniz Bilimleri, fakülte ve yüksek okul olarak kuruluş tarihimizden bu zamana kadar yüzen bir vasıtamız yoktu. Eskide olsa bir vasıta aldık ve tadilat yaparak bir araştırma gemisi yaptık. Gemimiz 7 metre boyutundadır. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı denizden av gücünü aza indirgemek için gemiyi üniversitemize bağışladı. Bakım ve onarımını gerçekleştirdik. Denize indirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fatsa Deniz Bilimleri Fakültemizin artık bir araştırma ve inceleme gemisi var. Hepimiz için hayırlı olsun. ” dedi.
Ordu Üniversitesi kuruluş döneminde kurucu rektörlüğünü yapan ve araştırma gemisinin ismine, soy ismi verilen Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Görevlisi Haluk Kefelioğlu ise yaptığı açıklamada: “Fatsa Deniz Bilimleri Fakültemizin binası önceden et balık kurumunu işletme binası olarak kullanıldığı yerdi. Bizler büyük bir çaba ile buraları tadilat yaparak eğitime kazandırdık. Ordu’da görev yaptığım süreç içinde çok büyük kazanımlar sağladı. Bütün onurlarımın ilkini ve Ordu’da aldım. Ordu Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğünü yaptım. Şimdi ise araştırma ve inceleme gemisine verilen soy ismim beni çok onurlandırdı. Ordu Üniversitesi her zaman huzur üniversitesi olmuştur. Huzurlu kentin üniversitesi aynı şekilde eğitimine devam ediyor. Çok mutlu oldum ve Kefelioğlu Araştırma ve İnceleme Gemisi benim soy ismimi taşıyacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Üniversitemizin onur ve gurur duyacağı bir fakültenin Fatsa’da olması Fatsa içinde Ordu içinde önemli konu olduğunu belirten Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu: “3 tarafı denizlerle çevrili ülkede yaşamamamıza rağmen denizlerimizden yeterince istifade edemiyoruz. Herhangi bir ülkeye gidin bu Afrika ülkesi de olsa deniz kenarında ise limanlar, tekneler ve hareketli bir şekilde çalışan gemiler görürsünüz. Karadeniz’de bunun eksikliğini yaşadık. Ordu’ya tayinim çıkınca “Burada yaşayanlar denizden istifade ediyorlardır” diye düşündüm. Fakat buraya geldiğimde büyük bir hayal kırıklığı yaşadım diyebilirim. Yapısından dolayı olduğunu düşünüyorum. Deniz kenarında imkanlarımız varken faydalanamamaktan dolayı bunun üzüntüsünü yaşamak gerekiyor. Talebelerimiz okumuş öğrencileri mezun vermiş ama aynı işi yapan farklı fakülteler olunca ziraat fakültelerinin de benzer bölümleri var. Bu yüzden öğrencilere iş bulmakta zorlandılar. Böyle olunca Türkiye genelinde su ürünleri bölümü maalesef öğrencilerin tercih etmemesi ile karşı karşıya geldi. Türkiye’de su ürünlerini tercih eden öğrencilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Fakat zamana ayak uydurarak asıl talep olan bölümün açılması da hakikaten çok yerinde olan bir davranış bu açıdan rektörü ve dekanımızı kutluyorum. Öğretim üyesi bulmakta zorlanıyorlar. İnşallah onu da temin ederlerse yeni işletmecilik uzun yol kaptanlığına kadar giden süreç izlenir; çünkü bu gemiler diplomalı kaptanlar tarafından kullanılması gerekir. Dolayısıyla iyi bir kaptan eğitimi almak kitaptan gemi resmi görmek ile olmuyor. Bunun için uygulamalı eğitim şart” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Kefelioğlu gemisi alkışlarla Karadeniz’le buluştu. Program geminin gezilmesi ve ikram ile son buldu.