CINGIRT KAYASI ARKEOLOJİK ALANINDA ÇEVRE TEMİZLİĞİ
.jpg)
Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği ve Ordu Üniversitesi Doğa ve Çevre Kulübü üyeleri, Cıngırt Kayası Arkeolojik alanında çevre temizliği yaparak mağaranın girişini çöplerden arındırdılar.
Karadeniz Doğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı ve Ordu Üniversitesi Doğa ve Çevre Kulübü Akademik Danışmanı Ahmet Fidan, Cıngırt Kayası Arkeolojik alanını çöplerden ve gazelden temizlediklerini söyledi.
Baharın gelmesiyle birlikte doğa gezilerine başladıklarını söyleyen Fidan, “Baharın gelmesiyle birlikte derneğimiz bünyesinde bulunan kulüp aracılığıyla Cıngırt Kayası’nda Arkeolojik alan keşfi yaptık ve 40 kişilik ekiple Cıngırt Kayasında Arkeolojik alan ve girişteki merdivenlerin temizliğini gerçekleştirdik.
Merdivenlerin yarısını temizleyebildik.
Çünkü çok fazla gazel birikmişti. Arkeolojik alanda definecilerin gayrı resmi kazı yapması bizleri çok üzdü. Bu kişilerle mücadele etmeliyiz ve bu insanları bilinçlendirmeliyiz” dedi.
Karadeniz’in tüm bölgelerinde uluslararası ölçekte doğanın korunması, gözetlenmesi ve denetimi noktasında faaliyet gösterdiklerini anlatan Fidan, “Küresel, bölgesel ve yerel çevre tahribatını önlemeye yönelik duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz. Derneğimizin logosunda yer alan İngilizce yazı uluslar arası ölçekte hizmet verdiğimizin en iyi göstergesidir. Bu zamana kadar ufak çaplı etkinliklerimiz oldu. Ordu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile birlikte Çepe Çevre adlı bir dergi çıkarıyoruz. Derneğimizin alt yapı çalışmalarını tamamladık ve yakında Ordu ve Ünye şubemizi de açacağız. Şu anda bize kayıtlı 70 üye var” dedi.
Yapmayı düşündükleri etkinlikler hakkında da bilgi veren Fidan, “ Önümüzdeki hafta Ünye Kızılkaya’da doğa yürüyüşü yapacağız ve Giresun Künbet yaylalarını gezeceğiz. Haziran ayında da Akkuş yaylasında bir kamp düzenleyeceğiz. Bu seneki etkinliklerimiz bölgesel ölçekli. Önümüzdeki sene uluslararası doğa gezileri düzenleyeceğiz. Etkinliklerimizi paydaş kurumlar aracılığıyla gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.