CHP BASIN İLE BULUŞTU
(6).jpg)
Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa ilçe teşkilatı basın ile kahvaltıda biraya gelerek gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bu gün ülkemiz, az gelişmiş ülkelerde bile görülmeyen gerçekten insanın yüreğini sızlatan, çok basit önlemlerin alınmamasından dolayı insan ölümlerinin gerçekleştiği bir ülke haline geldi diyen CHP Fatsa ilçe başkanı Doğan Çelebi; “ Biz bu ölümlere kader, bu işçinin fıtratında var diyoruz. Bunu bilimsel açıdan eksikliklerimizi kapatmak amacıyla öne sürüyorlar. Kader denilerek üzeri kapatılıyor. Bu bir cianyettir, bu ihmalden doğan insna hayatına gerekli önlemi vermeyen anlayışın sonucu meydana gelmiş kazalardır. Bizim insanımızın hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Bizim insanlarımızın yüreklerinin bu kadar acılarla feryatlarla dolmaması lazım. En son Ermenek kazasında çamur deryasının içinde boğuldular. Daha 12 gündür iki adet cesede ulaşabildiler. Benim oğlum yüzme bilmiyordu ki nasıl yüzecek diyen kadının feryadı halen daha kulaklarımızda. Biz bu tür olayları yaşamak istemiyoruz. Manisa’da Soma2da ölen işçilerimiz nefes odaları olmadığı için öldüğü söyleniyor. İnsna hayatından önemli hiç bir şey yoktur. Bu son yaşanan olaylar ülkemizde iş güvenliğinin ve iş sağlığının doğru yürümediğini gösteriyor” dedi.
Bölgemizde yaşanan don olayları sebebiyle hasat alınamayan fındık ürünü neticesiyle ekonomik sıkıntı çeken bölge halkı için hükümet kolları sıvamalı diyen Çelebi; “ bölgemizde bir fındık üzüntüsü yaşandı. 30 Mart tarihinde meydana gelen don nedeniyle 200 rakımın üzerinde bulunan bölgelerde fındık hasadı olmadı. Üreticilerimiz büyük sıkıntı içerisindeler. Karadenizin sadece beşte birinde fındık oldu. Karadeniz bölgesinde fındığı olmayan üreticiye hiç bir yardım edilmedi. Sadece alanbazlı destek ödemeleri gündemde. Yaşanılan ekonomik sıkıntılar doğrultusunda, yeniden köylerden şehirlere göçler yaşanmaya başlandı. Karadeniz bölgesi boşalıyor. Üretici göçmeye devam mı edecek? Hükümet tabi afet bölgelerini ilan ederken, karadeniz de afet bölgesi olarak ilan edilmeli ve işçilerimize el verilmelidir. Esnaf gezilerimizde esnaflarımızdan çok fazla şikayet alıyoruz. Fatsa’da hayat durdu ve ekonomi çok kötü durumda” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa Teşkilatı olarak yaptıkları köy gezileri esnasında vatandaşlarla yaptıkları sohbetlerde vatandaşların büyükşehir ile ilgili adaptasyon sorunu yaşadığını ifade eden Doğan Çelebi; “ Köy gezilerimiz esnasında şunları duyuyoruz; seçimin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, vatandaşlar Büyükşehirin varlığını hissetmiyoruz diyorlar. İlçelere müracat etmek kolayken, vatandaşlar şu anda nereye müracat etmeleri gerektiğini bilmiyorlar. İnşallah bu şikayetler son bulur. Şu anda ne ustalık döneminde, ne de çıraklık döneminde yaşanamayacak sıkıntılar mevcut” dedi.
Yapılan doğa katliamlarına da dikkat çeken Doğan Çelebi; “ ülkemizde doğayı yok etme ile karşı karşıyayız. Soma’da kesilen zeytin ağaçlarını düşünün. Ülke ekonomisi için çok büyük bir kayıp. Soma bir tarım ülkesi, hükümet böyle davranarak oradaki insanları göçe zorluyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin basın toplantısında konuşan CHP Belediye Meclis Üyesi Erol Yerebasmaz yerel yönetimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Yerebasmaz; “ Büyükşehir belediye yasasına göre, Büyükşehirin bütçesinin %10’unu geçmemek kaydıyla ilçe belediyelere ayni ve nakdi, hatta proje yardımı yapabileceğini açıkladı. Büyükşehir belediyeler kanunun 5216 Sayılı Kanunun 27. Maddesine dayandırdığı iddiasında Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı bütçesine bir madde olarak koyarsa %10 a kadar yardım yapabileceğini belirtti.
CHP’li Belediye Meclis Üyesi Erol Yerebasmaz toplantıda yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi; “ Belediye başkanı Fatsa’daki yerleşim sınırları içersinde kamusal ve kentsel hizmetlerden sorumlu olan en baştaki kişidir. Çıraklık ve kalfalık dönemlerinde yaptıkları kendi deyimleri ile maalesef ustalık dönemlerinde yıkılmıştır, yıkılmıştır diyorum çünkü 10 yıldan beri yapılan borçlar Fatsa belediyesinin sırtında taşınamayacak bir yük haline gelmiştir. Sadece personel aylığı verebilen o da zaman zaman aksıyor ya hiçbir hizmete ve yatırıma imza atamayan bir belediye konumuna düşmüştür. Bu da Fatsa halkı adına üzücü ve kabul edilemez bir durumdur. Ekonomik yükün ve büyük şehrin yarattığı yalnızlığın baskıları altında ezilen bir belediye şehrimizi de işlevsiz bir konuma getirmiş olup Fatsa modern kent anlayışı, şehircilik ve yatırımlar konusunda can çekmektedir. Yani Fatsa belediye hizmetleri ve yatırımlar konusunda komaya girmiş durumdadır.
Belediyede verimli çalışma ve tasarruf ilkelerine uyulmamaktadır. Bunun en önemli örneği ise çoğu hizmet ve yatırımların büyükşehir belediyesine geçmesine rağmen daha önce iki olan başkan yardımcısının belediye meclisin de ki itirazlarımıza ve bu konuda daha önce de basın toplantısı ile duyurumuza karşın dörde çıkarılması inadının sürdürülmesidir. Esnaftan işgaliye, halktan da asfalt katılım payları alınırken belediye iç birimlerinde tasarrufu hala hayata geçirmemekte ısrar etmektedir.
30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi apar topar yapılan şimdi maliyetinin büyük bir kısmı da Fatsa halkından çıkarılmak istenilen ve kısa süreli yağmurlarda bile insanımızın cadde de karşıdan karşıya geçmesini engelleyen bir zemin yapısı yani asfalt olayı var. Asfalt şehir merkezi dışında ki sitelerin yollarına yapılabilirdi. Şehir içinde ki güzelim parke taşları sökülerek asfalt yapıldı ve caddelerde suyu çekemez oldu. Sonuçta su göl olarak, asfaltın borcuda para olarak Fatsa halkına kaldı. Özellikle kapanan beldelerimizde içme suyu eksikliği ve çöp toplanması ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bazı belde sakinleri çöplerinin haftada bir toplandığını söylüyor. Buna bazı beldelerimizde bizde şahit olduk. Bu yerlerin su ve çöp sorunu en kısa zamanda çözülmeli ve OSKİ de burada üzerine düşeni yapmalıdır.
İlçe merkezinde trafik bir kâbus halini almıştır. Otoparkların durumu bir yana kaldırımlar bile otopark olarak kullanılmakta olup hem yaya geçişlerini engellemekte hem de caddelerin düzenini bozmaktadır. Bu konuyla ilgili Fatsa belediyesi ve büyükşehir belediyesi ortak bir çalışmaya girerek bu sorunu bir an önce çözmelidir. Ana caddelerimize bağlı ara sokaklarımızın yarısı parke taşı yarısı çamur deryası buraların onarımının bari çok zor olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın kalıcı çareleri aranmazken en kestirme çözüm yolu olarak belediye gayrimenkullerinin satılması, söylentilere göre mevcut belediye hizmet binasının da yap- sat şeklinde değerlendirileceği düşüncesi apaçık Fatsa halkının parasının ve önceki belediye başkanlarının emeğinin yok edilerek hiçe sayılması, sorumsuz ve müsrif bir evladın baba malını satmasından daha da berbat bir durumdur. Bu süreçte de belediyenin kiralık binalara taşınacağı söylemleri de hayata geçerse al sana iktisat fakültelerinde tez konusu olarak kullanılabilecek ve dünyaya örnek olacak bir tasarruf hikayesi ! Sizlerin aracılığı ile Fatsa halkını gayrimenkullerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Bu gün artık son 10 yıldan beri belediye gelirleriyle, iller bankasından gelen payların iyi kullanılmadığını içine düşülen borç batağından dolayı daha net görüyoruz. Fakir-fukara, garip-gureba edebiyatı yaparlarken Fatsa halkıyla beraber tüyü bitmemiş yetimin hakkının da olduğu paraların hesapsız kitapsız kullanılmasıyla imkansızlık ve borç bahanesine sığınmış bir belediye durumuna düştük.
Hâlbuki görevde olan kişiler kamu kaynaklarını kendi paralarından daha iyi kullanmak zorundadırlar. On yıldan beri Fatsa belediyesini başka kişiler veya farklı siyasi partiler yönetmiş olsaydı bende kendilerine hak verirdim. Şimdi ne diyelim! “Kendin ettin kendin buldun.” Şunu kimse demesin “Efendim Fatsa eskiden küçüktü ve nüfusu azdı.” Olanları doğru algılayalım ve doğru hesaplar yapalım. Küçük ve nüfusu az olan Fatsa’nın kaynakları da küçüktü. Eski belediye başkanları bu küçük kaynaklarla hem hizmet yaptılar hem de belediyeye gayrimenkuller kazandırdılar. Demek ki belediye kaynaklarını kendi paralarından bile daha hesaplı ve verimli kullandılar. Bende diyorum ki mevcut binaları satmayın, bırakın yeni binalar edinmeyi! . Sosyal ve kültürel projeleriyle daha çağdaş yaşanılabilir kentler yaratmak belediyelerin asli görevi olup, bunu istemek de kentte yaşayan her bireyin hakkıdır.
Fatsa belediyesini şeffaflığa açacak, beyin fırtınası yaratacak yeni projelerin üretilmesine olanak tanıyacak ve katılımcı yönetimi hayata geçirecek bir kent konseyi mutlaka kurulmalıdır. Diğeri ise büyükşehir belediyesi 5216 Sayılı Kanunun 27. Maddesinde yer alan “Büyükşehir belediyesi kesinleşmiş en son bütçe gelirinin %10 ‘nu aşmamak ve bütçede ödeneği ayrılmış olmak şartıyla, ilgili belediyenin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için büyükşehir belediye başkanının teklifi ve meclis kararıyla ilçe belediyelerine mali ve ayni yardım yapabilir” ibaresine dayanarak önümüzdeki yılın bütçesinden Fatsa belediyesine kaynak ayırmalıdır. Bunun da hayata geçirilmesini istiyoruz
Dileğim ülkemizin her belediyesinin şeffaf, halka açık, ekonomisinin düzgün ve hesap verebilir olmasıdır. Bu düşüncelerle katılımınız ve beni sabırla dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim” dedi