Eski Başkan Yılmaz Gezer "Trilyonluk Oda'dan Eser Kalmadı!"
.jpg)
2009 yılında Fatsa Ziraat Odası Başkanı Hasan Serdar'ın belediye başkan adaylığı için istifasından sonra Yönetim Kurulunun kararı ile Oda Başkanlığına getirilen Yılmaz Gezer, o günlerde her hangi bir Fatsalıya "Fatsa Ziraat Odası Nerede?" diye sorulduğunda yeri dahi gösterilemeyen bir odanın 2. Başkan olduğu dönemde bina sahibi olduğunu, kendi başkanlığı döneminde ise üzerine kat atılarak yaklaşık 20 bin üyesi ile Fatsa'nın en büyük sivil toplum kuruluşunu oluşturan çiftçilere iftihar edebilecekleri örnek bir hizmet binası kazandırdıklarını söyledi.
Mart 2009'dan 6 Şubat 2011'de yapılan seçimli kongreye kadar Fatsalı üreticilere hizmet etme şerefine nail olduklarını ve bu süre zarfında devletin vermiş olduğu imkânları da en verimli bir biçimde kullandıklarını ifade eden Yılmaz Gezer, 13 adet Ziraat Mühendisinden oluşan bir tarım danışmanı ekibi kurduklarını ve kendileri açısından olmazsa olmaz olarak gördükleri üreticinin kaliteli ve uygun fiyatla tohum, gübre ve zirai alet almalarını sağlayacak tarım marketinin ürün gamını zenginleştirdiklerini ifade ederek, bu çalışmaların neticesinde kongreye marketinde yaklaşık 250 lira değerinde ürün ve banka hesaplarında da yaklaşık 750 bin lira nakit para ile girdiklerini ancak üreticini tercihini diğer adaydan yana göstermesi neticesinde seçimi kaybettiğini söyledi.
Toplam iki yıllık hizmet süresinde yakalanan başarı ile Ordu genelindeki 18 oda arasında parmakla gösterilen bir Fatsa Ziraat Odası'nı teşkil ettiklerini de belirten Gezer, tüm bunları kadrolu 2 personel ve asgari ücretle geçici kadroda çalışan bir personelle gerçekleştirdiklerini ve 35 bin liralık bir hizmet aracı kullandıklarını söyleyerek "Öğrendiğim kadarıyla bu günkü Fatsa Ziraat Odasında benim zamanımda sayısı 13 olan Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi 4'e düşmüş, 2 olan kadrolu personel sayısı ise 9'a çıkmış. Odanın hizmet yükü artmadığına göre personel sayısının artırılması kaynak israfından başka bir anlam ifade etmemektedir. Akla sadece birilerine söz verildiği gelmektedir. Ancak bu personeller alınarak odanın yükü artırılırken yönetim kurulunda bulunan 21 arkadaşımızın ne tür bir tavır sergilediği merak konusudur" dedi.
Sayısı 13 olan Ziraat Mühendisinin 9'u ile yollar ayrılırken ne amaç güdüldüğünü soran Yılmaz Gezer, bu işlem hakkında gündeme gelen bir yolsuzluğa dikkat çeker, istifa dilekçesi verilmesine karşın bu tarım danışmanlarının çalışıyormuş gibi gösterildiğini ve devletten destek alınmaya devam edildiğini belirterek "Bundan ötürü Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Fatsa Ziraat Odasına 90 Bin TL ceza kelsildi mi ve bu ceza bazı girişimler neticesinde 10 Bin TL'ye indirildi mi" dedi ve bu iddiaların Fatsa Ziraat Odası ya da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Fatsa İlçe Müdürlüğü tarafından açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Fatsa Ziraat Odası'nın aktif 13 Bin üyesi bulunduğunu ve her üyenin de ortamala 40 TL yıllık aidat ödediğini, bunun ise yıllık 520 Bin TL gibi bir kaynak anlamına geldiğine işaret eden Yılmaz Gezer, bu gelire karşın; Başkan maaşı, yönetim ve meclis üyelerinin oturum parası, araçların yakıt gideri, personel maaşı v.s. yaklaşık 350 Bin TL gideri bulunduğuna dikkat çekerek, her hangi bir maddi sıkıntısı olmamasına karşın varlık sebebi olan çiftçilerin menfaatine eylem ve söylem geliştirilmemesini eleştirdi ve "Bu yıl son kez ödenecek olan Doğrudan Gelir Desteğinin devam etmemesinden tutunda dondan zarar gören üreticilerin yeteri kadar tazminat alamamasına kadar bir çok sıkıntı orta yerde dururken, oda yönetiminin sesi soluğu çıkmamaktadır" dedi.
Önümüzdeki yıllarda alan bazlı gelir desteğinin ödenmemesi durumunda üreticilerin oda aidatını dahi ödeyemeyeceğini ifade eden Gezer, Fatsa Ziraat Odası'nın ciddi gelir kalemlerinden birini kaybedeceğini, bu harcama alışkanlığının da değişmemesi halinde personel maaşını dahi ödeyemeyeceğini ve iflasa sürükleneceğini söyleyerek "Anlaşılıyor ki 2011 yılında seçimli kongre neticesinde zafer çığlığı atan ve destekçileri ile birlikte oturduğu içki sofrası için 7 Bin TL hesap ödeyen mevcut Başkan Mehmet Özgen, bu günleri görememiştir. Düzenin bu şekilde devam edeceğini düşünmüştür ama yanılmıştır. Bu yıl bir kez bile olsun oda üyelerine yemek verememiştir. Kaynaklar suyunu çekmiştir" diyerek, yapılan yanlış harcamaları dile getirdiğinde Sayın Özgen'in "Ben kimseye hesap vermem" dediğini hatırlattı ve "Ben, iki yıl görev yaptığım ve adeta sıfırdan aldığım odayı trilyonluk hale getirdim ama şimdi yemek vermeye bir parası yok. Bizler hesabı kendi nefsimiz adına değil hakkı olan üyelerimiz için soruyoruz" dedi.
İşte bu sebeplerden dolayı delege seçilmesi halinde Fatsa Ziraat Odası Başkanlığına aday olacağını söyleyen Yılmaz Gezer, aday olmayı düşünenlere de bir çağrıda bulunarak "Bu arkadaşlarımızın bazı hesapları iyi yapması gerekir. Ehil olup olmadıklarını, çiftçilikten anlayıp anlamadıklarını, kaliteli hizmet ile çiftçinin ihtiyaç duyacağı gübre, tohum tarım aletleri ve aracı gibi ürünleri ucuza mı satacaklarını ya da yüksek fiyattan mı satacaklarını, üreticinin mi yoksa üreticiye tahakküm kurmak isteyenlerin mi yanında olacaklarını iyi analiz etmeleri gerekiyor. Fatsa Ziraat Odası'nı gelir kapısı gibi görmesinler" diyerek, kendisine göre daha ehil bir adayın ortaya çıkması halinde ise o aday lehine yarıştan çekilebileceğini sözlerine ekledi.
Yılmaz Gezer, Fatsa Ziraat Odası'nın mevcut başkanı Mehmet Özgen'i de bu açılamaların ışığında Fatsa Kamuoyunu bilgilendirmeye davet etti.