Öğretmen Engin Gökçen Mahkemeyi Kazandı
(1).jpg)
Mahkemenin bu kararı Eğitim İş Sendikası Fatsa Temsilcisi Köksal Çıtak tarafından yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. Çıtak yaptığı açıklamada, "Gazetecilik, kamuoyunu aydınlatma, hatırlatma, uyandırma ve doğruları yazmaktır" dedi.
Öğretmen Engin Gökçen için adalet arayışlarının çok sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Çıtak, açıklamasını şöyle devam etti:"Değerli Basın Mensupları; Yeni AKİT gazetesi tarafından 27.09.2012 tarihinde İmam Hatip Lisesi İngilizce öğretmeni üyemiz Engin Gökçen hedef alan bir haber yapılmıştı. Araştırmadan, sormadan incelemeden yapılan haber baştan sona kadar üyemizi hedef alan açıklamalarla doluydu. Mevcut yönetmeliği eleştiren ancak bunu eleştirirken, üyemiz Engin Gökçen'i hedef alan bir haber vardı. Haberde üyemizin öğrencisini başını açması için uyardığı, başını açmayan öğrencileri zorla dışarı attığı gibi asılsız, temelsiz bir haberi sürmanşetten üyemizi hedef göstererek vermişti" dedi.
Yalan haberle ilgili iki davayı kazandıklarını, üçüncü davanın hukuki sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Çıtak, "Yeni Akit Gazetesi'nin sürmanşeti ise " 28 Şubat'ın Kayıp Şövalyesi Fatsa'da Çıktı" şeklindeydi. Haberin gazetede yayınlanmasından hemen sonra MEB müfettişleri tarafından idari soruşturma başlatıldı ve soruşturmanın sonucunda üyemizin haklı olduğu ve bahsedilen olayın asılsız olduğu kanıtlanmış oldu. Haber hakkında Eğitim İş olarak bölge hukuk büromuz tarafından Yeni Akit Gazetesi'ne 3 ayrı dava açtık. Birincisi haberi yapan kişi hakkında ceza davası, ikincisi gazete hakkında tekzip davası bir diğeri de tazminat davası... Fatsa Sulh Ceza Mahkemesi haberin yanlış olduğu ve avukatımız tarafından hazırlanan tekzibin yayınlanmasına karar verdi. Yine Fatsa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde gazete hakkında 15 bin lira manevi tazminat davası açtık ve mahkeme üyemiz Engin Gökçen'e 10 bin lira manevi tazminat ödenmesini kabul etti. Üçüncü davamız ise haberi yapanlar hakkındaki ceza davasıydı. Bu dava ise hala sürmektedir. Dava sonuçlandığında Fatsa kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Bir eğitimcinin ve ailesinin hayatlarının yapılan haberle karardığına vurgu yapan Eğitim İş Sendikası Fatsa Temsilcisi Köksal Çıtak, "Yaklaşık olarak 1,5 yıldır süren bu dava süreci bizler için önemliydi. Sonuçta bir öğretmen, bu haberden sonra emekli olmak durumunda kaldı. Emekliliği tercih etti. Bir yönetmeliği herkesin eleştirme hakkı olabilir. Var olan yönetmeliği, kanunu eleştirebilirsiniz; ama bunu yaparken kişiler üzerinden, kişileri kullanarak gidilmesi yanlıştır. Ayrıca bir öğretmeni hedef gösterdiler. Daha farklı şeyler de olabilirdi. Ama biz Eğitim İş Sendikası olarak bu sürecin her aşamasında üyemizle beraberdik. Mahkeme sürecini kazandık. Umut ediyoruz ki; bundan sonra haber yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğini anlamış olurlar. Çünkü önce haberin kaynağını araştırmak ve kişileri rencide etmemek gerekiyor. Sendika olarak da kurulduğumuz günden bu güne kadar üyelerimizin arkasındayız. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" dedi.