Fındık ve kiviyi soğuğa karşı koruyun”
.jpg)
Fındık ürününün diğer kültür bitki çeşitlerinden farklı olarak kış aylarında çiçek açtığını söyleyen Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, ufak önlemlerle soğuğun etkisinin kırılabileceğini söyledi.
Sağlam, fındık ve kiviyi soğuğa karşı korumanın yollarına ilişkin şu önerilerde bulundu:
“İlkbahar başlangıcında hava ısınması ile uyanan tomurcuklar meydana gelecek ilkbaharın geç donlarından etkilenmekte ve bu etkilenme üşüme şeklinde de olabilmektedir. Bu zarar soğuk hava akımının olduğu vadi içlerinde ve soğuk havanın birikim yaptığı taban ve çukur alanlarda daha fazla meydana gelmektedir.
Fındık üretiminde özellikle ilkbahar geç donlarının etkili olduğu dönemlerde dondan korunmanın farklı yöntemleri olmakla beraber, ilimiz şartlarında uygulanabilecek en ekonomik yöntem meteoroloji müdürlüklerinin yaptıkları zirai don uyarıları doğrultusunda fındık bahçelerinde ateş yakarak duman oluşturarak soğuğun etkisinin kırılması gerekmektedir.
Kivi kış ayında ılıman iklime ihtiyaç duyar. Gözlerin sürmesi ve yapraklanmadan sonra meydana gelen don olayları bitkiye büyük zarar vermektedir. Sıcaklığın -1°C, -2°C’ ye düşmesi ve bu sıcaklığa bitkinin 0,5-2 saat maruz kalması halinde sürgünlerin çoğu soğuktan kavrulur. Bitki ana gövdesi ise -6.5°C ile -10°C’ye kadar dayanabilir. Gövde -13°C soğukta tamamen zarar görür, kabuk çatlar ve sonuç olarak bitki ölür. Kışın sert geçtiği bölgelerde özellikle genç kivi omçalarının soğuktan zarar görmemesi için gövdesinin, sıcak tutacak materyallerle sarılması gerekir. Çiftçilerimizin üretim sezonu boyunca don, sel ve su baskını gibi doğal risklere karşı; gerekli tedbirleri almaları gerekir” dedi.