ÇİÇEK ÜRETİMİNE İLGİ ARTIYOR
.jpg)
Kesme Çiçek yetiştiriciliği Tarla Günü programında konuşan üretici Hacı Acar, "Bugün ilk adımını attığımız seramızda yetişecek olan süs bitkileri, kesme çiçekçilerin bölgemizde bir ilk olmasına öncülük ettik. İnşallah bu işin devamını getirmeyi ve ilgili kurum amirlerimizin desteğini bekliyoruz. Dolayısıyla bu alan öncelikle köyümüzde ve sonrasında bölgemizde yaygınlaşır" diye konuştu.
Olumsuz hava koşullarının seralarına zarar verdiğini belirten Ordu Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı İsa Falay, "Açılışını yapmakta olduğumuz sera, bölgemizde büyüklük ve kapasite olarak ikinci sırada yer almaktadır. Bu seranın birincisini köyün girişindeki alana açtık. Ordu'da toplamda yaklaşık olarak 45 bin metrekare kapalı seramız bulunmaktadır. Bunun yaklaşık olarak 20 bin metre karesi geçtiğimiz günlerde yoğun kar yağışı nedeniyle yıkıldı. Bu serada aynı şekilde yıkılmıştı. Bu seraları kendi imkânlarımızla tekrar ayağa kaldırdık. Bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz hocama teşekkür ediyorum. Bölgemizde ilk defa yapıldığı için bazı eksiklikler var ve bunların farkındayız. Bizim bu işi bir yılda öğrenmemiz mümkün değil. Bu süreç içerisinde ne kadar yol kat etmemiz gerektiğini ve eksiklerimizi göreceğiz. Burada önemli olan bu bitkinin bölgemizde yetiştiğini görmemizdir" şeklinde konuştu.
Kaliteli ürün için modern seraların şart olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz, "Ülkemizde bin 850 dekar alanda kesme gül üretimi yapılıyor. Burada yapılan üretim yönü ise kesme gül üzerine olduğu için bu konu üzerinde bilgi vereceğim. Kesme gülün önemli bir bölümü İzmir Menderes'te yapılıyor. Bunun yanında Yalova'da 350 – 400 dekar alanda üretim yapılıyor. Ayrıca Adana, Şanlıurfa ve Mersin'de bu alan üzerinde yaygın bir üretim var. Burada klâsik tarz dediğimiz seralarda üretim yapılıyor. Türkiye'de kesme gülün önemli bir bölümünü Yalova karşılıyor. En kaliteli üretim modern seralarda oluyor" dedi.
Yeniliklere açık olunması gerektiğini ifade eden Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, "Değerli dostlar bütün yatımlar desteklenmeli, yeniliklere açık olmamız lazım. Fındığın bolca yapıldığı ve tarım denildiği zaman aklımıza fındık geldiği bir bölgede yaşıyoruz. Elbette ki, fındıktan da vazgeçemiyoruz. Ama bununla beraber farklı şeyler yapmak lazım" dedi.
Programda son olarak konuşan Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, "Gerçekten Fatsa için olduğu gibi Ordu için de önemli bir gün ve önemli bir çalışmadır. Bunun en güzel örneğini alanda asılı olan pankartta görebiliyoruz. Ordu denilince şüphesiz akla fındık geliyor. Fındık, Ordu, Ordu insanı ve toprağı için vazgeçilmez. Her zaman şunu ifade ediyoruz; Ordu'nun en önemli tarımsal ihraç ürünü fındık olmaktadır. Bazıları kivi, kesme çiçekçilik ve farklı ürünler için 'Bu ürünler alternatif mi?'diyor. Biz bu ürünleri hiç bir zaman alternatif ürün olarak değerlendirmiyoruz. Bunları farklı ürünler olarak değerlendiriyoruz. Ordu'nun en önemli ürünü şüphesiz fındıktır. Bölgemizin arazi yapısı zor olduğu için makineli tarım yapılamıyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından program, üretici Hacı Acar'ın serasına çiçek fidesi dikimiyle sona erdi.