Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık “BU FAKÜLTEYİ, BURADAN, KALDIRMAK İSTEYENLERİN AMACININ NE OLDUĞUNU ÇÖZEMİYORUZ”
.jpg)
Deniz bilimleri fakültesinin mevcut yerinden taşınmasını isteyen bazı çevrelerin olduğunu belirten İsmet Balık: “Bazı insanlar, Deniz Bilimleri Fakültesi’nin buradan tamamen kaldırılarak, farklı bir alana taşınmasını istiyorlar. Bu konuyu neden bu kadar gündeme getiriyorlar, ben anlamış değilim. Fakülteyi burada istemeyenlere, “ deniz kıyısında yeni bir yer bulun oraya taşınalım” diyoruz. Deniz bilimleri fakültesi deniz kenarında olması gereken bir fakültedir. Türkiye’deki bu fakültelerin hepsi deniz kenarındadır. Buradan bu fakülteyi kaldırmak isteyenlerin amacının ne olduğunu çözemiyoruz. Amaç gerçekten üniversite adına Fatsa’ya bir şeyler kazandırmaksa, Deniz Bilimleri Fakültesi olduğu yerde kalsın ve diğer fakülteler için başka alanlar tahsis edilsin. Fakültelerin nasıl kurulacağı ile ilgili bilgisi olmayanlar, olur olmadık açıklamalarda bulunuyorlar. Fatsa da üniversite adına bir şeyler yapmak istiyorlarsa bu isteklerini bizlerle paylaşsınlar bizde elimizden gelen bütün çabayı gösterelim. Bunun için doğru adımlar atılmalıdır ve kimse bilip bilmeden bu konu hakkında yorum yapmamalıdırlar”
Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık: “Binanın yıkılmasıyla da burada oluşan görüntü kirliliğini kaldırmış olduk”
Dekan İsmet Balık gündeme dair açıklamalarda da bulundu. Eski Et ve Balık Kurumu binalarının yıkılıp yerine fakülteye ait yeni bina yapımı çalışmalarının, belediyenin vereceği imar izniyle başlayacağını belirten İsmet Balık: “Biliyorsunuz uzun süreden bu yana eski fabrika binasının enkazını kaldırmaya çalışıyorduk. Yıkım için belli bir prosedür aşaması vardı, onları tamamladık. Sonrasında da yıkımı gerçekleştirdik. Binanın yıkılmasıyla burada oluşan görüntü kirliliğini kaldırmış olduk. Bu alanla ilgili olarak bizim düşüncemiz bir fakülte binası projelendirmektir. Bu proje değerlendirme çalışmasını yapabilmek için bir imar değişikliği yapmamız gerekiyor. Bu imar değişikliğini de belediye meclis kararı ile yapacaktır. Bu yılsonuna kadar bu kararın çıkmasını bekliyoruz. Belediye bu imar kararını vermediği sürece bu binayı yapmamız mümkün değil. Şuanda mevcut binamızda 4 derslik yerimiz bulunmaktadır. Bu binanın içerisinde ayrıca tüm idari birimler, yemekhane ve konferans salonları bulunmaktadır. Şu anda fakültemizde 4 tane bölüm mevcuttur. Bu bölümlere öğrenci bulmakta sıkıntı çekiyoruz. 26 kontenjanı olan bölümümüze 2 öğrenci yerleşti. Özellikle kamuda istihdam alanında sıkıntı olduğu için bu bölüme öğrenci bulmakta zorlanıyoruz. Fakat mezunlarımızın çoğu özel sektörde iş bulabilmektedirler. Sınav sisteminde meydana gelen değişiklikler de bu bölüme olan talebi azaltmıştır” dedi.
Fakülte kapsamındaki öğrenci sayısını da değerlendiren İsmet Balık:” Balık teknolojisi mühendisliği bölümünde şu anda lisans öğrencisi olarak 38 öğrencimiz, yüksek lisans öğrencisi olarak da 62 öğrencimiz olmak üzere toplamda 100 öğrencimiz vardır. Fakülte olarak şu ana kadar mezun sayımıza baktığımızda da 144 tane mezun vermişiz. 11 tane de yüksek mühendis mezun etmişiz. Fakültemizdeki diğer bölümlere bakacak olursak balık teknolojisi mühendisliği, deniz ulaştırma işletmeciliği bir de deniz işletmeciliği gibi bölümlerimiz mevcuttur. Bu bölümlerimizden bazılarına öğretim görevlisi alımında sorun yaşadığımız için maalesef öğrenci de alamadık. Önümüzdeki yıllarda bu bölümlerin eksiklerini tamamlayıp öğrenci alımına devam edeceğiz. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri öğretim görevlisi bulmak ikincisi ise binaydı. Denizcilik Fakültesi alanında görev yapan hocalar genellikle İzmir ve İstanbul’daki üniversitelerde hocalık yaptığı için Fatsa’yı tercih etmiyorlar. Biz de bu yüzden fakültemizdeki bazı bölümlere öğretim görevlisi bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Akademisyen anlamında geleceğe yönelik alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu durumun da zamanla çözüleceğini söylüyoruz. Mevcut binamızın kapasitesinin yetersiz olduğunu her zaman belirtiyorduk. Fakültedeki tüm derslikler dolu, yapılacak olan yeni bir binayla birlikte derslik ihtiyaçlarımızı da gidereceğiz. Keşke Ordulu ya da Fatsalı bir zengin çıksa da fakülteye adını verip yeni bir fakülte binasını mevcut alana yaptırsa” dedi.