‘’Şipşak Anadolu’’ filminin çekimleri Korgan’da devam ediyor

Röportaj : Musa AYDOĞAN
Öncelikle Yönetmen Şenel Aldı Kimdir?
Korgan ilçesinde doğdum. Burada büyüdüm. Burada dört yıl vesikalık fotoğrafçılık yaptım. Daha sonra üniversiteyi kazanıp İstanbul’a gittim. Marmara üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesinden mezun oldum. Ondan sonra Türkiye’deki büyük basın denilecek Sabah, Hürriyet ve Milliyet’in başında Fotoğraf Editörü olarak çalıştım. Yedi tane kişisel fotoğraf sergisi açtım. Yaklaşık 15 yıldır da reklam ve moda fotoğrafçılığı yapıyorum. Halen büyük dergilere fotoğraf çekimi yapıyorum. Yaklaşık elliye yakın reklam filmi çektim.
‘’Şipşak Anadolu’’ filmi nasıl ortaya çıktı?
Korgan’da, fotoğrafçılık yaptığım dönemde esnaflar arasında, birbirimize yaptığımız komik şakalar vardı. Biz bunları hep konuşuyorduk işte, bir gün düşündüm niye böyle bir şey olmasın diye. En azından bizim bölgenin de tanıtımına katkısı olur diye. Hakikaten komik anılarımdı. Filmin hikayesini de ben yazdım zaten. Bir gün film olsun diye düşünürken bunu yazmıştım bir hikaye olarak. Daha sonra senarist arkadaşım Nurgül Bayram’la oturduk konuştuk. Bunu senaryo haline getirdik. Remle Film Serkan İnceler’le konuştuk, bu filmin çekilmesine karar verdik. Bu filmin bir özelliği de Ordu’da ilk defa yapılmış olan uzun metrajlı tek film. Bugüne kadar Ordu’da böyle bir şey yapılmadı. Bu Karadeniz için, bizim için çok iyi. Ben aslında Karadeniz şivesiyle de, Güneydoğu şivesiyle de yapılan filmleri çok sevmiyorum. Daha global şiveyle yapıyoruz bunu. Zaten bizim yörenin şiveleri de globaldir. İstanbul Türkçesi ‘ne çok yakın, en iyi Türkçe’yi konuşan illlerimiz den biridir Ordu. O yüzden daha global olacağını düşünüyorum. Bizim de niye böyle bir filmimiz olmasın diye düşündüm. Burada çekmemizin tek amacı, Karadeniz de, Ordu’da geçen güzel bir film olsun, burası anlatılsın istedim.
Yani hikayenin gerçekten geçtiği yerde anlatılmasını mı istediniz?
Bu hikaye gerçek bir hikaye. Burada çakma bir hikaye yok. Çok komik bir hikaye. İzleyiciler çok gülecek bu hikayeye seyrederken.
Bu filmi Korgan’da çekmeniz Doğduğunuz topraklara bir vefa borcu mu?
Burada yaşamış, burada doğmuş burada birşeyler yapmış herkesin bence bir şekilde bir vefa borcu var. Sonuçta nüfus kağıdımızda Korgan yazıyor. O yüzden burada herkesin doğru şeyler yapma görevi ve ayrıca dediğim gibi hani bir vefa borcu da olabilir. Mesala bir noktaya geldikten sonra, insanlara yukarıdan bakma yerine, o insanların yanına gelip bulunduğun mevkiiyi o insanlarla paylaşmakta güzel bir şey. Mesela ben bunu yapıyorum. Mesela Kadir İnanır’ın da böyle bir şey yapmasını isterdim. Yani onların öyle ünlü olmasına rağmen gelip de burada bugüne kadar böyle bir film yapmamış olmasını da ben açıkça eleştiriyorum. Yani onların daha önce bir film yapıp bize örnek olması gerekirdi diye düşünüyorum. Buralar geri kalmış bölgeler. Yani çok ileri bölgeler değil. Özellikle Korgan. Yolları çok kötü mesela. Belki buraya bir ufak ivme kazandırabiliriz. Burada yaşayan gençler de, bir abilerinin ileri gittiğini düşünerek, daha iyisini yapacaklar. Herkese bu cesaret gelecek. Ben özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Biz onların önünde küçük bir örnek olalım. Bizden sonraki arkadaşlar bizden daha iyisini yapsınlar. Daha iyisini hedeflesinler. Ben Korgan’ın küçük bir köyünden kalkıp, İstanbul’a gidip Moda Fotoğrafçısı olmayı, reklam fotoğrafçısı olmayı başarmış bir kişiyim. Olmaz diye bir şey yok. Gerçekten çok ezdiler bizi. Taşradan gelen bir insanın moda dünyasında isminin olmasını elit bir kesim her zaman yadırgadı. Biz her zaman onları bir adım öne geçtik. Ben bunu yapabiliyorsam, yaptıysam bu bir başarıdır, değildir tartışılır; ama benden sonra buradaki genç arkadaşlarımız da bunu yapsınlar isterim.
Filminizi kaç kişilik ekiple çekiyorsunuz?
Şu an sanırım 70 kişiye yakın bir ekip var. Gidenler oluyor, gelenler oluyor. Filmin bitimine doğru sanırım 120 kişi total olarak bulabileceğiz.
Oyuncu olarak kimler var Film’de?
TV dizilerinden ve sinema filmlerinden tanıdığımız birbirinden değerli oyuncularımız var. İzleyicilerimiz, filmimiz vizyona girdiğinde herkesin yakından tanıdığı yüzleri görecek.
Filmin tamamı Korgan’da mı çekilecek?
Evet. Tamamı Korgan’da çekilecek. Buranın hikayesi. Ben Korgan’ı Fatsa’yı ayırmıyorum. Korganlı, Fatsa’ya geldiği zaman, zaten bize sorduklarında Fatsalıyız diyoruz. Belki onlar da biraz Korganlıyız derse biraz aramızda anlaşmış oluruz. Yani biz bir tavanın balığız. Ben Korgan’la Fatsa’yı, Kumru’yla Aybastı’yı birbirinden ayırmıyorum
Film ne zaman vizyona girecek?
Sanırım öğrencilerin 1. yarıyıl tatiline girdiğinde olacak. Öyle planlıyoruz.
Korgan’da filmin galasını yapacak mısınız?
Evet. Buranın da hakkı. Bizim burada zorluklarımızı çekiyorlar, halk destek veriyor burada. Galanın ilk hakkının Korgan olması gerektiğini düşünüyorum.