Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen “REKOLTE DÜŞTÜ FİYATLAR ARTTI
.jpg)
Son zamanlarda havaların kurak gitmesi olgunlaşma sürecindeki fındığın yanmasına sebep oldu ve rekolte düştü eğer fındık yanmamış olsaydı fiyatlar bu kadar iyi olmazdı. Bu noktada en iyi cevabı çiftçi verecektir. Ziraat Odası adına söylenebilecek her konuda söyleyenin düşüncelerine saygı duyarım. Ama Ziraat Odaları’nın görevinin ne olduğunu iyi bilmek lazım, bunları bilmedikten sonra fındıkta nem oranını ölçmelidir demek yanlış. Nem oranını Ziraat Odaları değil fındığı alan manavlar ölçecektir. Hiç kimse bizi nem ölçme konusuna bulaştırmasın. Bizim yönetmeliğimiz ve tüzüğümüz var ve biz buna göre hareket ederiz. Biz ancak üretici ürünü yetiştirirken birim alandan alınan verimi ve kaliteyi artırmaya çalışırız. Kalite nasıl artar verimlilik nasıl sağlanır biz noktada üreticiyi bilgilendirmeye çalışırız.
Bütün manavlar fındık alımı noktasında bu fındık pazara inecek duruma gelmiş mi, fındıkta nem var mı diye bakmıyor. Herkes menfaati peşinde. Bu durum böyle olunca da fındık fiyatları düşmeye başlıyor. İki hafta önce fındık 5 lira 80 kuruşa kadar geriledi. Biz üreticiyi ihtiyacı kadar piyasaya fındık indirme konusunda uyarmıştık. Piyasa fındığa doyduğu zaman fiyatlar düşebilir. Bizim bu söylemimizi çoğu kişi çarpıttı. Allahtan ki, hava yağışlı gitti ve fiyatlar tekrar yükseldi. Çünkü pazara fındık inmedi.” dedi.
Laboratuar bu ay sonunda faaliyete
geçecek
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen; Toprak – Bitki ve Sulama Suyu laboratuarı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Hedefimiz; yılda 5 bin analiz yapmaktır
Laboratuarın bu ay sonunda faaliyete geçeceğini belirten Mehmet Özgen: “Fatsa Ziraat Odası Başkanlığı Toprak – Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı olarak bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Dosyamızı bakanlığa gönderdik. Bu ayın 24’ünde bakanlıktan gelinip incelemelerde bulunulacak. Bu incelemeden sonra Allah’ın izniyle işletme ruhsatımızı alıp; ay sonunda laboratuarımıza görkemli bir açılış yapacağız. Bu yaptığımız toprak analizleri sonucunda, üreticilerimize toprağın içinde eksik olan element ve mineraller hakkında bilgi verip; bahçesinde ne kadar gübre kullanması gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanın sıra bitki ve sulama suyu analizi de yapacağız. Fatsa’mıza 1000 dönüm arazi üzerinde 200 metrekare son sistem cihazlarla birlikte en büyük laboratuarı kurduk. Hedefimiz; yılda 5 bin analiz yapmaktır. Diğer il ve ilçelerimizden gelen analizleri de kabul ederek, laboratuarımızda ciddi ve kapsamlı çalışmalar yapacağız” dedi.