Hamarat “Alkol’de geç bile kalındı
.jpg)
“Yasak değil, gençleri koruma”
“Anayasa korumamızı emrediyor”
AK Parti Meclis Başkanlık Divanı Üyesi ve Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat’ın yaptırdığı araştırma ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın teşekkür ettiği alkol düzenlemesinin de altında yatan verilerden olan rapora göre, Türkiye, AB üyesi ülkeler ve Dünya Sağlık Örgütü ülkeler arasında, düzenleme yapmakta geç kalan ülkeler arasında.
İşte o raporda yer alan veriler:
- Dünya Sağlık Örgütü verilerine 2011 sonu itibariyle AB üyesi 27 ülke ile Türkiye, Rusya ve Norveç’te yapılan inceleme, “ulusal politika metni” olmayan sadece 8 ülke bulunduğnu gösterdi. Bunlar: Türkiye, Avusturya, Danimarka, Estonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta ve Rusya. Diğer 22 ülkenin alkole karşı politikası var.
- 27 ülkede kısmi veya tam reklam kısıtlaması varr. 3 ülkede ise reklam kısıtlaması yok: Belçika, Lüksemburg ve Yunanistan.
- Ülkelerin kablolu televizyonlarında alkollü içki reklamında, 26 ülkede kısmi veya tam reklam kısıtlaması var.
- 4 ülkede ise reklam kısıtlaması yok: Belçika, Lüksemburg, Yunanistan ve Rusya. Ülkelerde reklam panolarında alkollü içki reklamında, 20 ülkede kısmi veya tam reklam kısıtlaması var.
-Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya ve Yunanistan’da reklam kısıtlaması yok. Türkiye’de kısıtlama yeni geldi.
- İnternet ortamında alkollü içki reklamında, 19 ülkede kısmi veya tam reklam kısıtlaması var.
11 ülkede ise reklam kısıtlaması yok.
- Kamusal alanda alkollü içki kullanımında, 28 ülkede kısmi veya tam kısıtlama var. Sadece Lüksemburg ve Yunanistan’da kısıtlama yok.
-Alkol kullanabilme yaş sınırları şöyle: İtalya (16), Lüksemburg (16), Malta (17) ve Portekiz (16) haricinde genel olarak 18’dir. Yüksek alkollü içkiler için bu yaş sınırı Norveç’te 20.
- Alkol satın alma yaşları ise Lüksemburg (16), Malta (17) ve Portekiz (16) haricinde genel olarak 18. Yüksek alkollü içkiler için bu yaş sınırı Finlandiya, İsveç ve Norveç’te 20.
- 16 ülkede (Türkiye dâhil) alkollü içkilerin reklamlarında sağlık uyarısı bulunuyor. Belçika, İngiltere, İsveç, Lüksemburg, Polonya, Portekiz ve Rusya’da sağlık uyarısı yok.
- New York’ta alkollü içkiler pazartesi ile cumartesi günleri arasında 09.00- 24.00 arası satılabiliyor. Pazarları ise satış saatleri 09.00-21.00.
- Rusya’da 23.00-08.00 arasında içki satışı yasak.
- İsviçre’de 22.00- 06.00 arasında market ve büfelerde alkollü içki satışı yapılmıyor.
- İngiltere’de sokakta içki içmek yasak. Devlete ait televizyon kanallarında içki reklamı yasak.
- Almanya’da sokakta içki içenlere para cezası uygulanıyor.
- Finlandiya’da 18.00- 09.00 arası satış yapılmıyor. Pazar günleri alkol satış yasak.
- Norveç’te Pazartesi-Çarşamba 10.00-17.00, Perşembe-Cuma 10.00- 18.00, Cumartesi 10.00- 15.00 arası satış yapılabiliyor. Pazarları içki satışı yasak.
- İsveç’te 19.00-10.00 arası alkol satışı yapılmıyor. Cumartesi 15.00’e kadar, pazar günleri ise tüm gün alkol satışı yasak.
ANAYASAL
ZORUNLULUK
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ise şunları söyledi:
“Kamuoyunda oluşturulan ‘alkol yasaklandı’ algısı doğru değil. Örneğin: Ülkemizde kamusal alan olan park ve caddelerde alkol kullanımına ve satışına ülkemizde bir kısıtlama getirilmezken; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Güney Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya ve Rusya gibi ülkelerde; YASAK”, “Kısmi YASAK” ya da “Gönüllü Anlaşmalar” ile kısıtlama getirilmektedir. Bunu da çarpıcı bir örnek olarak dikkate sunmak istedim.
Bizim yaptığımız bu yeni düzenlemede alkol yasaklanmamıştır. Ancak alkolün teşvik edilmemesi, özendirilmemesi, 18 yaşın atındaki çocuklara alkol satılmaması, sektörde 18 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmaması, ve belli yerlerde ve saatlerde alkol satılmaması ve tüketilmemesi gibi düzenlemeler yapılmıştır. Alkol satışı yapılacak yerlerin, eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethanelere en az 100 m mesafede açılabilmesi hükme bağlanmıştır. Anayasanın 58’inci Maddesi zaten devlete gençleri alkol düşkünlüğü, uyuşturucu madde, kumar gibi kötü alışkanlıklardan koruma görevi vermiştir. Ak Parti 10 yıldır özgürlüklerin önünü açıyor. Bu çizgisi de sürecek. Ancak gençleri alkolden korumak da Anayasal bir görev. Asla bir yasak değil.Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri de gösteriyor ki, Türkiye bu konuda geç bile kalmıştır.” dedi,