Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz “BU YAZ KURAK GEÇEBİLİR”

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu yıl kar yağışının az olmasından dolayı, toprağın su depolayamadığını, bu nedenle yaz mevsiminin kurak geçebileceğini söyledi.
Yağmur ve kar yağışının yetersiz olmasının toprakta yeterince suyun birikmemesine sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, “Anadolu’daki çiftçilerimiz fındık, buğday, arpa, mısır, elma, armut birçok tarımsal ürünler adına kış yağmurları yağarak toprakta depolanmasını arzu ediyor. Dolayısıyla Anadolu’da nispeten geçen yıllara göre kar yağışı az oranda gerçekleşti. Yağmurlar istenilen düzeyde olmadı. Geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin üzerine çıkan hava devam etseydi belki fındıkta olduğu gibi birçok tarım ürününde sıkıntılara neden olabilecekti. Çünkü soğuklama ihtiyacı, üşüme ihtiyacını ocak ayı sonu gibi karşılayan birçok meyve türünde havaların ısınmasına bağlı olarak, erken uyanma gerçekleşebilirdi. Ama sıcak hava dalgasından sonra soğuk hava dalgasına girdik. Bu erken uyanma riski azaldı. Şu anda hava ısıları mevsim normallerinde seyrediyor ve Fındıktaki tozlanmanın sonlarına gelindi. Şu an için ülkemizde tarım ürünlerinde bir sorun gözükmüyor. Havalar böyle devam ederse yapraklanmalar mevsim normallerinde gerçekleşecektir.” dedi.
Yağmurların ve kar yağışının yetersiz olması toprakta yeterince suların birikmemesine sebep olduğunu söyleyen Karadeniz “ Daha doğrusu yetersiz yağmurlar ve kar yağışları toprağın yazın kullanılacak suyu depolayamamasına neden oldu. Bu erken uyanma riskinden başka önümüzde ciddi bir risk duruyor. Bu da bu yazın kurak geçeceği anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde ne kadar yağmur yağar bilemiyoruz ama sonunda kuraklık olacağı tahmin ediliyor” dedi.
SU İHTİYACI İÇİN DEPO, HAVUZ VE GÖLET YAPILMALI
Prof. Dr. Turan Karadeniz, çiftçilerin kuraklıktan az etkilenmesi için şimdiden bahçelere havuzlar ve depolar yaparak, haziran, temmuz ve ağustos aylarında bahçelerini sulaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Buna bağlı olarak özellikle fındık tarımında rekolte yüksek yada düşük olsa da, kuraklıkla birlikte fındığın geçebilir olumsuz bir döneme gireceğini düşünerek, şimdiden bahçelerin uygun yerlerine havuzlar, depolar ve göletler yapılmalıdır. Bahçelerin haziran, temmuz ve ağustos aylarında mümkünse sulanması yoluna gidilmelidir. Onun için Türkiye’de devletimiz alet ve hırdavatlara destek veriyorsa sulamayla ilgilide bu kalemler hayata geçirilebilir. Bu gündeme getirilmelidir. Fındık şu anda mevsimsel tozlanma sürecini tamamlamak üzeredir. Birkaç haftalık sürede tozlanacaktır. Mayıs ayı başı gibi döllenecektir. Döllenme henüz gerçekleşmedi. İnşallah bu soğuklar çok etkili olmaz ve bu hassas dönemde olumsuz bir şey yaşanmaz.”