Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi ‘Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği ve Çevresel Etkileşim’ İsimli Panel Düzenlendi

ODÜ Rektörü Prof.Dr. Tarık Yarılgaç’ın da katıldığı panele Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Dr. Hayri Deniz, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Yetiştiricilik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Osman Özden, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.İlhan Aydın, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç.Dr. Fatma Telli Karakoç, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hamdi Öğüt, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Temsilcisi, ODÜ’lü akademisyenler ve çok sayıda balıkçı katıldı.
Fatsa Kültür Merkezi’nde iki oturumda gerçekleştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği ve Çevresel Etkileşim’ Panelini Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık yönetti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet alık gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, geçmiş yıllarda ülkemizde yok denecek kadar az olan kafes balıkçılığına dikkat çekerek günümüzde ihracatın 200 bin tonlara kadar ulaşmış olduğunu ve Türkiye’de kafes balıkçılığına olan ilginin her geçen gün arttığını belirtti.
“Yunanistan, İtalya, İspanya ve Japonya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bu ihracattan ülke olarak 400 milyon doların üzerinde gelir elde ediyoruz. Kafes balıkçılığı ile yetiştirdiğimiz balıklar AB üyesi ülkelere ihracat yapabildiğimiz tek hayvansal üründür. Bu nedenle ülkemizin de ciddi oranla balık ihtiyacını karşılamakta olan ağ kafeslerde balıkçılık sektörümüz son derece önemlidir.”
Ülke olarak bu anlamda önemli potansiyele sahip olduğumuza da değinen Prof.Dr. İsmet Balık, “Ne yazık ki elimizdeki fırsatları iyi değerlendiremiyoruz ama inanıyorum ki devletimizin bu konudaki yapacağı teşviklerle sektörümüz daha da gelişecektir,” diyerek sözlerine son verdi.
Daha sonra Rektör Prof.Dr. Tarık Yarılgaç ise Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nin kısa tanıtımını yaptığı konuşmasında Ağ Kafeslerde Balık Yetiştiriciliği ve Çevresel Etkileşim Paneli’nin hem bölgemiz hem de ülkemiz genelini ilgilendiren önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek;
“Ordu Üniversitesi bünyesinde yer alan tüm akademik birimleri ile eğitimin yanı sıra araştırmalar da yapan, başta bölgemiz olmak üzere tüm ülke sorunları ile yakından ilgilenen, çözüm önerileri üreten bir üniversite olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu gün son 20-25 yıl içerisinde birkaç tondan 200 bin tonluk su ürünleri üretimine ulaşan Ülkemiz, kültür balıkçılığı içerisinde önemli bir yeri olan ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği, üreticilik faaliyetlerinin denizlere olan etkileri ve üç tarafı denizlerle çevrili bir o kadar da göl, gölet, baraj gölleri gibi çok önemli su ürünleri potansiyeline sahip Ülkemiz, kendisine lütfedilen bu potansiyelden yeterince yararlanabiliyor mu? Konularını tartışacağız. Özellikle Ege Denizi Kıyılarımızda yaygın olan ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yönteminin Karadeniz’de de yaygınlaştırılması Bölgemizin kalkınması için son derece önemlidir. Tabi üretim yapılırken denizlerimizin kirletilmemesi ve belirtilen kurallara uyma konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin ve denize olan etkilerinin tartışılacağı bu panelin Bölgemiz ve Ülkemiz balıkçılığı için faydalı olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum,” dedi.
Panelde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Dr. Hayri Deniz Türkiye’de ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliğini, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Yetiştiricilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Özden ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin Ege Kıyıları’ndaki gelişim sürecini, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.İlhan Aydın Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinde uygun alanların tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Temsilcisi ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinde ÇED Raporu’nun hazırlanması ve yetiştiricilik tesislerinin izlenmesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç.Dr. Fatma Telli Karakoç kafes balıkçılığının denizel ekosisteme etkisi ve KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hamdi Öğüt ise yetiştiricilik faaliyetleri ve çevre: sorunlar, önyargılar ve öneriler hakkında konuşma gerçekleştirdiler.
Panelde söz alan konuşmacıların ardından program sonunda Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık tüm konuşmacılara sertifika ve çiçek takdim etti.