Büyük Ata Ortaokulu Polonya’da İlçemizi Temsil Etti

2011 Ulusal Teklif Çağrısı Döneminde Büyük Ata Ortaokulu koordinatörlüğünde hazırlanan Çok Taraflı Comenius Okul Ortaklığı projesinin 4. Toplantısı Polonya’nın Kielce şehrinde gerçekleştirildi.
Toplantıya ülkemizi temsilen Büyük Ata Ortaokulu Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda proje koordinatörü olarak İsmail Teke katıldı.
Projenin çok verimli geçtiğini bugüne kadar ziyaret ettiği ülkeler içerisinde eğitim sistemi bakımından en etkileyici bulduğu ülkenin Polonya olduğunu söyleyen İsmail Teke, “Bu ülke teknoloji ve altyapı olarak Türkiye kadar gelişmiş bir ülke değil fakat okullarda kullanılan değişik uygulamalar çok dikkat çekiciydi. Birinci kademe öğrencileri için okul içinde özel bir oyun odasının olması ve ders esnasında öğrencilerin sıkıldığını fark eden öğretmenin öğrencileriyle birlikte oyun odasına gidip orada stres atmaları ve tekrar derse geri dönmeleri, farklı ülkeden gelen Meksikalı bir öğrenci için özel öğretmen atanıp bu öğretmenin derslerde anlatılanları birebir çeviri yapıp o öğrenciye anlatması, okuma odasının oluşturulup tenefüslerde öğrencilerin araştırma yapıp kitap okuması aynı zamanda bu odadan sorumlu öğretmenin devlet tarafından atanıp öğrenciler için farklı aktiviteler düzenlemesi, okul içinde modern bir mutfağın kurulup burada pişirilen yemeklerin bir Euro karşılığında tüm öğrencilere verilmesi, Anne ve babası çalışan öğrenciler için okul çıkışında özel bir odanın olması ve burada öğrencilerin öğretmen nezaretinde oyunlar oynayarak ebeveynlerini beklemeleri, okul içinde fitness centerin olması, okul rehber öğretmeninin her öğrenci için bir program yapması ve özellikle dikkat eksikliği olan öğrencilerle birebir etkinlikler yaparak çalışmalar yapması, kıyafetin öğretmen ve öğrenciler için serbest olması, okul içinde revir bulunması ve burada görevli bir hemşirenin acil durumlarda müdahalede bulunması, dil eğitiminin 1. Sınıfta başlaması, okul içinde her öğrencinin ayrı bir ayakkabı kullanması, teneffüslerde öğrencilerin okul bahçesine çıkarılmamaları Polonya’da dikkatimi çeken hususlardı. Bu hususlardan sadece tenefüslerde öğrencilerin dışarı çıkarılmaması hususunu doğru bulmadığımı söyleyebilirim. Fakat kendileriyle bu konu hakkında görüştüğümde bunun temizlik ve özellikle güvenlik açısından yapıldığını söylediler. Öğrenciler de bu durumdan şikayetçi değillerdi çünkü okul bir kompleks gibi her türlü ihtiyaçlarını burada giderebiliyorlar.
Projenin ana konusunun farklı kültürleri tanımak olduğunu ifade eden İsmail Teke, “Bu bağlamda kendi kültürümüzü tanıtmak olduğu için yine diğer ülkelerde yaptığımız gibi burada da Fatsa’mızı ve Türkiye’yi tanıtıcı sergiler açtık. Öğrencilere ve sergiye katılan konuklara fındık, lokum ikram ettik. Ülkemizin tarihi ve kültürel yerleri ile ebru sanatımızı tanıttık. Aynı zamanda eğitim sisteminin yanı sıra Polonya’nın kültürünü tanıma fırsatı bulduk. Yemek kültürleri, dini ve milli bayramları, insanların yaşam tarzı, aile hayatları, tarihi ve kültürel yerleri hakkında bilgi sahibi olduk. Şimdi Mart ayında Romanya’da ve Mayıs ayında Fransa’da gerçekleştireceğimiz toplantılar için sabırsızlanıyoruz. Oralarda Fatsa’mızı, ülkemizi, kültürümüzü ve Türk insanını en iyi şekilde temsil edebilmek için hazırlıklarımıza şimdiden başladık” dedi.