Telefonla Para Dolandırıcılığına Dikkat
![Telefonla Para Dolandırıcılığına Dikkat Telefonla Para Dolandırıcılığına Dikkat](/br/emniyet_mdr.jpg)
Fatsa İlçe Emniyet Müdürlüğü son zamanlarda ilçede telefonla dolandırıcılık olaylarının artması nedeniyle açıklama yaparak vatandaşları uyardı.
Fatsa İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Arslan, son zamanlarda artan telefonla para dolandırıcılığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Vatandaşları bilinçlendirmek ve dolandırıcılık mağduru olmalarını engellemek amacıyla yoğun çaba gösterdiklerini ancak buna rağmen vatandaşların bu kişilere inanarak dolandırıldıklarını ve devletin bu konularda zaten kendi ödeneklerinin mevcut olduğunu hiçbir kamu kurumunun kimseden para veya kontör istemeyeceğini belirtti.
Geçen hafta 3 günde büyük miktarlarda dolandırıcılık olayının yaşandığını belirten Fatsa İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Arslan, “Bizler yılbaşından bu yana bu konuyla ilgili önleyici hizmetler anlamında işlemler yaparak telefon dolandırıcılığının önüne geçmek için bir aşama kat ettik. Ama hala tamamen bu olayı bitiremedik. Hedefimiz bu dolandırıcılık olayını sıfır seviyesine indirmek. Dolandırmak için arayan kişiler genel olarak aradıkları kişiye kendi adlarına çıkartılan telefon numaralarının kopyalanarak çoğaltıldığını veya kendi kimliklerinin üzerine birden fazla telefon hattı çıkartıldığını, çıkartılan bu hatlarla özellikle terör kapsamında olan suç işlendiğini söylüyor. Dolandırıcılar kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıyorlar. Bu suçu önlemek adına bir operasyon yaptık ve bu operasyon çerçevesinde bir, iki kişi yakaladık. Kişiyi inandırmak için arka fonda telsiz sesine benzer bir ses de kullanıyorlar. Aradıkları kişiyi de aynı zamanda korkutarak dolandırıyorlar” dedi.
Yılbaşından bu yana toplamda 24 tane dolandırıcılık gerçekleştiğini ifade eden Arslan, “57 tane de teşebbüs aşamasında kaldı. Yani gerek vatandaş dolandırıldığını anladı ya da banka görevlileri ve bizim polislerimiz önlem alarak dolandırıcılığı engellediler. Bizim tespitlerimize ve bize ulaşan rakamlara göre toplamda maddi zarar 145 bin lira civarındadır. Aşağı yukarı 85–86 bin lira civarında olan rakam son 3 gün içerisinde gerçekleşti. Bu şekilde gelen telefonlara vatandaşlarımız kesinlikle itibar etmemelidirler. Vatandaşımızın şunu kesinlikle bilmesi lazım. Devletin hiçbir kurumu ne polis, ne asker, ne savcı, ne hâkim vatandaştan para, kontör yüklemek gibi konularda telefon açarak yardım istemezler. Devletin bu konularda zaten kendi ödenekleri mevcuttur, kendi imkânları ve ekipmanları mevcuttur. Vatandaşların kendilerini devletin bu operasyonunun bir parçası gibi görerek para yardımı yapmalarına gerek yok bu ilk konu. İkinci konu da hiçbir vatandaş telefonla aranarak bu şekilde yapılan bir dolandırıcılığa maruz kalmasın, kaldı ki Fatsa küçük bir yer, nüfusu fazla olan bir ilçemiz olsa da burada polise hemen ulaşabilme imkanına sahipler. Merkezi yerdeyiz, vatandaşlarımız böyle bir telefon geldiğinde kesinlikle polise veya 155’e başvursunlar. Gelen telefona kendilerini kaptırmasınlar. Kimse kendinin adli bir konuya bulaştığını düşünerek mahkûm veya mecbur hissetmesin. Eğer gerçekte böyle bir durum varsa polis vatandaşa mutlaka ulaşır. Polis, kişiye ulaşacaksa ve bu bir terör suçuysa zaten telefonla ulaşmaz. Bu bile bu konunun dolandırıcılık olduğunun anlaşılması için yeterli bir sebeptir. Onun için vatandaşlarımızdan özellikle ricamız bu tür telefonları kesinlikle ciddiye almasınlar. Bilmedikleri telefon numaraları üzerine hele de böyle bir konu varsa muhakkak şüpheli yaklaşsınlar. Konuyu iyice sorgulayıp mutlaka biz polislere bilgi versinler.” diye konuştu.