Eğitim İş Fatsa Temsilciliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedeniyle Gece Düzenledi
.jpg)
Eğitim iş Fatsa Temsilciliği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Belediye Kültür Sarayı’nda bir gece düzenlendi.
Katılımın yoğun olduğu gecenin açılış konuşmasını yapan EĞİTİMİŞ Fatsa Temsilcisi Köksal Çıtak şöyle konuştu. “Her 8 Mart tarihinde tekrarlanan, ancak gün geçtikçe azalacağına her geçen gün ağırlaşan onlarca sorunun gölgesinde bir Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü daha kutladık. Bu yıl; Ülkemizde ve dünyada çalışan kadın sayısının oranı ne? Ve bu yıl ne kadar kadın istihdam edildi? Kaç kadına haksızlık edildi? Kaç kadın şiddet gördü ve tecavüze uğradı? Kaç kadın sığınma evlerine başvurdu? Kaç kadın köle gibi çirkin pazarlıklarla satıldı? Kaç kadın cinsel istismara uğradı, kaç kadın öldürüldü? Töre ve geri inanışlar yüzünden kaç kadın intihar etti? İnsanlığın utancı bu soruların ve yanıtlarının her yıl katlanarak arttığını bilmek çok kötü. Ülkemizde 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamalarına karşın, kadın nüfusunun yüzde 20’si okur-yazar olmaktan uzaktır. Kız çocukların okula gitmesini ziyan sayan anlayış yaşamaya devam ediyor. Çocuk yaşında evliliğe ya da çocuk işçiliğine zorlanıyor. Böylece, aydınlanmanın olanakları yerine bu çocuklar gericiliğin karanlık mahzenlerine itilmiş oluyorlar. Kadınlar, hala siyasetin öznesi olamadılar. Evin mutfağı gibi siyasi partilerin mutfakları da kadın için sonuna kadar açıktır. Ancak, karar alma mekanizmalarında kadınlara hala yer yok. Seçme Seçilme hakkına 78 yıl önce kavuşmuş olan kadınlarımız, mecliste yüzde 14.26, yerelde ise ancak yüzde 1.1 oranında temsil edilebiliyor. Sistem, onlara bir vitrin malzemesi gibi davranmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Kadınlarının 8 Mart’ı, 1923 Devrimleridir: Kadınlarımız, dün vatanlarını savunmak için erkekleri ile omuz omuza çalıştılar. Kağnı başlarından, hastanelere, aşhanelere, daktilo başlarına, miting kürsülerine, savaş siperlerine her yerde en önde koştular. Ülkenin bağımsızlığında harç oldular. Vatanlarını savunmak nasıl görevleri ise devrim yasalarını inşa etmek de öyle görevleriydi. Saltanatın kaldırılmasından, Hilafetin Kaldırılması Yasası’na, Kılık Kıyafet Yasası’ndan, Tevhid-i Tedrisat Yasası’na, Medeni Yasa’ya hep kendi özgürleşme iradelerini koydular. Kadın yurttaş olma hakkını, kendi emeği ile kazandı. Devrim onlara yol aldırdı. Kazandıkları hakları korumakta yine günümüz kadınlarına düşüyor. Üyelerinin yarısı, kadınlardan oluşan Eğitim-İş kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları zorlukları dile getirmeye, onların sözcülüğünü yapmaya; birlikte yaşanılır ve daha eşit bir dünya kuruluncaya dek devam edecektir” dedi.
MÜZİK ZİYAFETİ
Eğitim iş Fatsa Temsilcisi Köksal Çıtak’ın konuşmasının ardından sunuculuğunu temsilcilik örgütlenme sekreteri Damla Özbilge’nin yaptığı gecede, sırayla sendika üyeleri Geyikçeli İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Saim Sözer tarafından “Fatsa’da Kadın Olmak” konulu slayt, Eğitimiş Fatsa Temsilciliği Özlük Hukuk Sekreteri Ahmet Yakut tarafından “Bir Kadını Ağlatmak” isimli şiir, Eğitim iş Fatsa Temsilciliği Eğitim Sekreteri Serpil Yurttaş tarafından 8 Mart Tarihi ve Türkiye” konulu konuşma, Ali Rıza Demircan İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Pınar Yıldız tarafından “Kadın” isimli şiir, Fatsa Merkez İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Devrim Dere tarafından,” Kadına Şiddet” adlı konuşma, Endüstri Meslek İngilizce Öğretmeni Yener Üstün tarafından, “Cumhuriyetin Kadınları” isimli slayt sunumları yapıldı.
Gecenin son bölümünde GRUP FATİSA eşliğinde müzik ziyafeti gerçekleşti. Müzisyen Hakan Kömür ve Yasemin Sözer geceye katılan davetlileri eğlendirdi.