Gıda Hijyen Yönetmeliğine uyum 31 Aralık’ta sona eriyor
.jpg)
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Fatsa İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu ve Türk gıda kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleriyle ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.
Fatsa’da fırıncılar un ve unlu mamul üreticilerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında düzenlenen Güvenilir Gıda ve Sağlıklı Yaşam seminerine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İshak Hacı Kamiloğlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Doğruca, Fatsa Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu, daire amirleri, fırın işletmecileri ve esnaflar katıldı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yardımcısı Süleyman Dursun, “Yürürlülüğe giren 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu ile bu kanunun uygulamaları, bu kanunun getirdikleri yapılması gerekenler hakkında bilgi vereceğiz. Bu kanun değişikliğiyle Türk gıda kodeksinde, yönetmelik ve uygulama talimatlarında değişiklik oldu. Sizler yetişkinden çocuğuna kadar tüm insanların tükettiği gıda maddesiyle ilgileniyorsunuz. Bunların sonucunda da kendinizin ya da çocuğunuzun, ailenizin tüketmesini istemediğiniz ya da tüketmesinden yana gönlününüz razı gelmediği şeyleri üretmeyiniz” dedi.
İş Yerleri Modernize Edilmeli…
Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinde değişiklik olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Şaban Akpınar, “Siz herkesimin tükettiği bir gıda maddesini üretiyorsunuz. Daha önce işletmelerinize gıda sicil üretim izni veriyorduk, bunlarla ilgili yeni mevzuatlar uygulamaya konuldu. İşletme kayıt belgesi işlemleri olacak” dedi.
Gıda Hijyen Yönetmeliğinin fırıncıları ve işletmeleri ilgilendiren bir yönetmelik olduğunu belirten Akpınar, “5996 kanun gereğince iş yeri sahibi ürettiği gıdadan birinci derecede sorumludur. Yani gıdayla ilgili her türlü sorumluluk gıdayı üretene aittir. Üretimde kullandığınız her türlü ürünün ve ham maddenin kayıtlı ve onaylı işletmelerden üretilmiş olması dikkat etmeniz gereken önemli bir noktadır. Gıda hijyen yönetmeliğine en geç 31 Aralık 2012 tarihine kadar uymanız gerekiyor. Yani bu yönetmelik çıkmadan önce gıda sicili, üretim izini alan işletmelerin bu yönetmeliğe yılsonuna kadar uyum sağlaması gerekiyor. Bu yılın sonuna kadar uyum sağlayamazlarsa gerekçeleriyle ilgili modernizasyon planı hazırlayarak ilçe müdürlüklerine sunmaları durumunda bu süre 1 yıl daha uzatılabiliyor” dedi.