Likapa, Pembe Domates -Yabani Meyvelerin Yetiştiriciliği ve Pazarlama R00;Fizibilite Çalışması Toplantısı Yapıldı
.jpg)
Fatsa Ziraat Odası tarafından hazırlanan Likapa, Pembe Domates ve Yabani Meyvelerin Yetiştiriciliği ve Pazarlama Fizibilite Çalışması projesinin açılış toplantısına katılan konuşmacılar bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın alternatifinin olmadığını belirttiler.
Toplantıda, fındığa alternatif aramak yerine, fındıkla birlikte çiftçimize kazanç getirecek bölgesel ürünlerin yetiştirilmesinin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Fatsa Ziraat Odası tarafından hazırlanan Likapa, Pembe Domates ve Yabani Meyvelerin Yetiştiriciliği ve Pazarlama Fizibilite Çalışması projesinin açılış toplantısı 23 Şubat 2012 perşembe günü Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli projenin açılış toplantısına Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Fatsa İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Doğruca, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ömer Karamolla’nın yanı sıra sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, projenin amacının fındığa alternatif ürün yetiştirmek değil, fındığın yanında çiftçilere maddi anlamda katkı sağlayacak yeni ürünleri tanıtarak, bunların üretimini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Fatsa Ziraat Odası olarak bölgenin kalkınması ve çiftçilerin rekabet gücünün arttırılması için bu tür projeleri hayata geçirdiklerini belirten Mehmet Özgen; “Bölge potansiyelinin katme değer üretecek şekilde ekonomiye kazandırılması ve ürün çeşitliliğin arttırılması gerekiyor. Ayrıca yatırımcıları bölgemizdeki tarım yatırım potansiyeli, yatırım maliyeti ve hangi alanlarda neler yapabileceği konularında bilgilendirmek ve farkındalık kazandırmak istiyoruz. Bunun yanı sıra bölgemizde sadece fındığın değil, likapa, pembe domates ve yabani meyvelerin yatırımında yoğunluk oranın arttırılması çiftçilerimiz adına son derece büyük önem arz ediyor. Bölgemiz iklim şartları ve toprak verimliliği olarak fındık dışında birçok ürünün yetiştirilmesine son derece müsait olduğu için bu tür alternatif ürünlerin yetiştirilmesine destek vermek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, bölgemizde fındığa dayalı bir tarım anlayışı bulunduğunu ve sürekli olarak fındığa alternatif aramak yerine, fındıkla birlikte çiftçilerimize maddi anlamda gelir getirecek yeni ürünlerin yetiştirilmesine başlanmasının bölge ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Bölgemizde çiftçilerin başlıca gelir kaynağının fındık olduğunu belirten Hüseyin Anlayan; “Yıllardan beri fındığa alternatif ürünler yetiştirmek için çalışmalar yürütülüyor. Ancak kısmi olarak bazı ürünler dışında fındığa alternatif olacak bir ürün ortaya çıkmadı. Fındığa alternatif aramak yerine bunun yerine çiftçilerimize ciddi bir gelir sağlayacak yeni ürünler üretmek gerekiyor” dedi.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındığın alternatifinin sadece fındık olduğunu belirterek, bölgemizdeki çiftçilerin büyük bir bölümünün yılda sadece bir aylık süreçte fındıkla ilgilenerek gelir elde etmeye alıştıklarına vurgu yaptı.
Bölgemizdeki çiftçilerin yeni ürünler yerine yıllardan beri tarımsal çalışmaları ve bakımı son derece kolay olan fındık dışında bir başka ürüne fazla yönelmediklerini belirten Necat Avcı; “Fındık üreticisinin yılda sadece bir ay bahçeye gitmesi son derece yanlış bir anlayıştır. Normalde köylerde ikamet eden bir çiftçinin fındık bahçesinde her gün işi olduğunu bilmesi gerekiyor. Ancak bizim gibi kent merkezlerinde yaşayan fındık üreticileri de sadece hasat mevsiminde fındık bahçesine gidiyoruz. Bizim ziraat odaları olarak çiftçilerimizi yeni ürünlere yönlendirmemiz gerekir. Bu kapsamda Fatsa Ziraat Odası, hazırlamış olduğu bu proje ile örnek teşkil etmektedir” dedi.
Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca son yıllarda tarımsal anlamda çiftçileri kalkındırmak ve bilgilendirmek için bir çok çalışmanın yapıldığını belirterek, özellikle bölgelerin kendi has dinamiklerinin ve ürünlerinin ön plana çıkarılarak faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ülkemizde bölgesel kalkınma ajanslarının bölgsel kalkınmayı desteklemek için bir çok projeye destek verdiğini belirten Bekir Atmaca; “Bölgemizdeki mevcut duruma uygun olan ve gerek coğrafya ile iklim şartlarına göre bölgemizde yetişebilecek ürünleri çeşitlendirmek ve bu suretle insanın daha farklı alanlarda gelir elde etmesi sağlanacaktır. Bu projede de bölgemizin temel tarım ürünü olan fındığın yanında başka ürünlerin yetiştirilebileceği anlatılacak ve çiftçilerimiz bu ürünleri yetiştirdikleri takdirde ekonomik anlamda kazanç elde edeceklerini göreceklerdir” dedi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz bölgemizin fındık dışında bir çok tarım faaliyetine uygun olduğunu önemle vurguladı. Karadeniz, özellikle son yıllarda kesme çiçekcilik konusunda bölgemizde önemli çalışmalar yürütülerek son derece güzel sonuçların ortaya çıktığını söyledi.
Yerel meyve ve sebzelerin zaman içinde yok olmaya başladığını belirten Turan Karadeniz; “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak yürütmüş olduğumu çalışmalar kapsamında bölgemize has ürünleri çeşitlendirerek bunların yetiştirilmesini sağlamak istiyoruz. Yerel meyvelerin üretilmesi çiftçilerimize ve bölgemiz açısından son derece önemli bir kazanç kapısı olacaktır. Fındığa dayalı bir tarım anlayışı yerine yerel ürünleri, bilinçli ve profesyonel olarak üretmek fındık ile birlikte bölge ekonomisine son derece önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu tür yeni ürünlerin çiftçilerimize tanıtılması ve üretiminin yaptırılması açısından Fatsa Ziraat Odası’nın hazırlamış olduğu proje, bu çalışmalara önemli bir katkı sağlayacaktır. Geçmiş yıllarda bölgemizde yetişen bir çok ürün yerine günümüzde yabancı ülkelerden ithal edeilen ürünler tüketilmektedir. Bu durum hem ülke ekonomisine hemde çiftçimize büyük zarar vermektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak içinde projeler hazırlanarak bölgesel ürünlerinin üretimini arttırmamız gerekiyor” dedi.